Personale

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din Craiova

Mă bucur de fiecare dată când în Craiova se organizează activităţi culturale la care toţi cetăţenii oraşului, şi nu numai, pot lua parte şi pot învăţa, se pot educa şi pot afla informaţii noi de interes pentru ei sau pentru cei apropiaţi lor. Din acelaşi considerent, dar şi pentru că Magdei îi place România, Craiova cu precădere, acum aproximativ trei ani lua fiinţă în capitala Olteniei  Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din Craiova.
În cadrul acestui centru, în primul rând, cei interesaţi pot afla mai multe despre Polonia, pot lua cursuri de limbă polonă, pot participa la seri de film polonez sau pot aprofunda istoria frumoasă a Poloniei. Am ajuns şi eu cu mai multe ocazii la acest centru şi de fiecare dată m-am bucurat de timpul petrecut alături de alţi oameni pasionaţi de Polonia.
Magdalena Filary, care este inima şi sufletul Centrului de Limba şi Cultură Poloneză din Craiova şi a ajuns în Craiova pentru studii. A rămas aici, îndrăgostită de oraş şi dorind să le împărtăşească şi craiovenilor din frumuseţile Poloniei. Este lector de limbă polonă la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova, traducător şi pe lângă acestea doctor de un an de zile după absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova şi spune că în Craiova se simte ca acasă în Poznań.
Apropo de cursurile de limbă polonă, studenţii pot beneficia de burse oferite de universităţile din Polonia, printre care bursa Erasmus şi burse pentru şcoli de vară, precum şi de burse pentru efectuarea unor prestigioase stagii în cadrul parlamentului polonez. Iar la sfârşitul cursului studenţii vor primi atestat de limba polonă.
Anul trecut, aşa cum se va întâmpla şi anul acesta, am serbat Ziua Naţională a României, adică 1 decembrie, la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din Craiova. Am făcut un mixt de culturi, mâncare tradiţională românească şi vodka tradiţionala poloneză. Am discutat despre posibile propuneri, despre asemănări între România şi Polonia şi ne-am amintit de momentele în care cele două ţări erau vecine. A fost pentru prima dată când am ajuns la Centrul Polonez şi am rămas impresionată de multitudinea de cărţi pe care le găsim în cadrul sălii. De atunci ne-am mai întâlnit cu Magda în diferite circumstanţe şi aproape în fiecare vineri la Filarmonica Oltenia.
Dacă nu aţi ajuns până acum la Centrul Cultural Polonez, vă invit să faceţi acest lucru pentru toate noutăţile pe care le puteţi asimila, pentru faptul că Magda este un om absolut minunat şi promovează cultura într-un oraş în care este nevoie de ea şi pentru fiecare activitate culturală care se desfăşoară în cadrul acestuia. Centrul se afla situat în incinta Bibliotecii Universității Craiova din cartierul Lăpuș, lângă Căminul studențesc nr.10.
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply