Bună tuturor! Sper că sunteţi cu toţii bine şi sănătoşi, într-o ţară din ce în ce mai bolnavă din motive diverse, bine ştiute de noi toţi. Vin alături de voi, cu o nouă campanii, menită să vă ajute pe voi şi pe noi toţi, cei cu care intraţi sau nu în contact zi de zi, pentru că, ştim cu toţii, nu putem trăi izolaţi, ci în comunităţi, grupuri, etc. Blogalinitiative.ro, în parteneriat cu Colecteazaselectiv.ro, nu pot lipsi, din lupta acerbă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o ducă pentru ca mediul în care trăim şi planeta care ne protejează cu atât de multă iubire, să fie unul frumos, sănătos, nepoluat şi fără a fi contaminat cu deşeuri care îl sufoca, cum se întâmplă în momentul de faţă.
Ştiţi acele emisiuni de tipul “Stiati-ca?”? Ei bine, în Craiova, dacă circuli cu mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport Craiova, vei găsi difuzat la acele televizoare amplasate în autobuzele pe care, de voie de nevoie, le frecventezi, astfel de spoturi care te fac să meditezi serios la aceste probleme delicate.
În una din zile a fost difuzat un spot care explică importanţa colectării selective şi implicit a reciclării, ca formă de protejare a mediului înconjurător şi a noastră ca fiinţe responsabile de curăţenia, protejarea şi iubirea “Planetei Albastre”. Aşadar, am căutat câteva informaţii şi am descoperit următoarele detalii absolut esenţiale, pentru fiecare om care vreau o lume frumoasă pentru copii sau nepoţii săi:
Ambalajul tip PET. Prescurtarea numelui acestui tip de ambalaj vine de la polietilena tereftalata, un polimer obținut din petrol. Proprietățile sale îl fac deosebit de util pentru ambalarea lichidelor, înlocuind în multe cazuri sticla.
- Cantitățile din ce în ce mai mari de PET folosite la ambalare și rezistența foarte mare la acțiunea factorilor naturali, impun colectarea selectivă a acestor deșeuri de ambalaje.
- Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol și importante cantități de energie.
- Dozele metalice pentru băuturi sunt fabricate din aluminiu, un material deosebit de valoros pentru industrie.
PLASTIC ȘI METAL – știați că…
- Descompunerea naturală a plasticului în mediul inconjurator necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc?
- Din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pullover?
- Producţia de plastic utilizează 8% din producţia de petrol a globului.
- Reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2.5 ori.
- La reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 tone de petrol brut.
- Aluminiu este 100% reciclabil?
- In fiecare secundă se reciclează 630 de cutii de oțel?
- Un televizor poate funcționa trei ore încontinuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
- O doză de aluminiu se degradează în cca. 500 de ani.
- Reciclarea unei tone de oţel reduce cu 86% emisiile de gaze în aer şi reduce cu 76% poluarea apei.
- Reciclarea a 1 tonă de oţel înseamnă economisirea a 1.28 tone gunoi solid şi 1.5 tone minereu de fier
Ambalajele din hartie carton sunt obținute din celuloză, reciclarea lor salvând milioane de copaci anual. Fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori!
Ambalajul din carton utilizat pentru lapte și suc este un ambalaj compozit fabricat din hârtie-carton de cea mai bună calitate, conținând folii protectoare din aluminiu și material plastic. Luând în considerare calitatea excepțională a fibrei celulozice din care sunt fabricate aceste ambalaje, colectarea selectivă și reciclarea lor este deosebit de importantă.
HARTIE si CARTON:
- La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adică 1500 de arbori cu o varsta de 50 ani?
- Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
- Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
- La reciclare se folosesc mai puţină energie şi apă decât la fabricarea hârtiei din arbori?
- 1 tonă de hârtie reciclată = 27 kg de noxe mai puţin?
Ambalajele de sticla se obțin din dioxid de siliciu în amestec cu silicați ai unor metale.
Sticla este un material amorf, fără punct de topire definit, și se poate recicla la infinit.
STICLA:
- Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucățele mici?
- Sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără să își piardă din calități?
- Cioburile de sticlă constituie un material de înlocuire a materiilor prime?
- Producerea unui borcan din sticlă reciclată se face cu mai puţin consum de energie?
- În fiecare lună oamenii aruncă sufiente sticle si borcane încât să umple un zgârie-nori? Toate acestea ar putea fi reciclate!
- O tonă de sticlă topită înseamnă 315 KG de CO2 în atmosferă
- Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1.2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat)
2 Comments
literestacojii
28 October 2013 at 09:21Buna,
te invit la un concurs simplu pe blogul meu. Cu 2 distriburi poti castiga unul din cele doua pandantive gravate dupa placul inimii tale, in valoare de 187 de lei.
Concursul se afla pe prima pagina a blogului meu, sper ca vei participa.
Te pup si multumesc!
Maya Pisicule
28 October 2013 at 20:46O sa intru si voi participa, de ce nu 🙂 O seara frumoasa, te pup!