Profesionale

Bach în ShowBiz

Muzică de Bach + percuţie la puterea n + proiecţii 3D + vioară şi violoncel + show = Bach în ShowBiz. Nu, nu este o ecuaţie imposibilă de gradul doi, iar rezultatul, vă asigur, nu dă cu minus. Din contră.     

Iubesc muzica, de fapt, sunt o melomana declarată şi nu ratez niciodată un concert de muzică care se desfăşoară în Craiova, decât foarte rar. Poate acesta este şi motivul pentru care, Ajunul Crăciunului l-am petrecut la Opera şi Paştele, tot cu muzică, evident.

Acum câteva zile, un alt concert interesant m-a pus pe gânduri şi nu reuşeam să fac legătura între genurile de muzica abordate şi cel care susţine concertul. Cu toţii îl ştim pe  TÓTH ZOLI, nu? Cum nu-l ştiţi? Fondatorul trupei Sistem, butoaie, atmosfera incendiara din videoclipuri. Sistem si Luminita Anghel la Eurovision 2005 ? Ei, parcă se leagă ceva, nu? De ce vă povestesc despre el? Păi, a pregătit un concert cu totul special în ţara noastră. A luat muzica lui Bach, i-a adăugat percuţie la puterea n, câteva proiecţii 3D, vioară şi violoncel şi tot ce-a învăţat el în ShowBiz, iar pe toate le-a pus într-o singură reprezentaţie. 

TÓTH ZOLI, din gândurile artistului :  “Era un vis mai vechi să realizez un proiect fusion în care să combin muzica clasică şi ceea ce am învăţat în showbiz. Deşi în facultate l-am cam urât pe domnul Bach, astăzi mă bucur mult să pot “profita” de genialitatea lui. Alături de echipa mea, am reuşit să-l reinventăm pe Marele Bach, o provocare deloc uşoară, mai ales atunci când aşteptările publicului de azi sunt foarte mari. Formula unică a instrumentelor de pe scenă, programul divers, dinamic, plin de efecte speciale, culoare şi energie, combinaţia între clasic, jazz, pop sau rock, fac din “Bach în ShowBiz” probabil cel mai provocator proiect în care m-am implicat până astăzi. Sper din tot sufletul ca munca noastră să se regăsească pe zâmbetul de final al publicului acestor spectacole.

Bach în ShowBiz este un proiect pe care l-am iniţiat şi realizat după mai bine de 15 ani de muzică alături de trupă SISTEM, în încercarea de a mă reinventa şi întoarce la formaţia de muzician clasic, fără să uit experienţa acumulată în showbiz.”

Mai întâi, ideii i s-a alăturat compozitorul Adrian Enescu; el a lucrat timp de aproape un an la un playlist impresionant de lucrări fusion pe temele celebrului Johann Sebastian Bach. Următorul pas a fost să-mi caut parteneri de echipă, formând “Zoli TÓTH Project” împreună cu trei alţi tineri muzicieni pregătiţi să facă saltul de la clasic la fusion: Amalia Gâsca – vioară, Flaminia Nastai – violoncel şi Bogdan Pop – percuţie. Apoi a venit rândul ambalajului vizual, oamenii frumoşi de la “Les Ateliers Nomad” imaginând un super-show cu proiecţii 3D care se vor mula pe ritmurile originale ale pieselor. Muzică, ritm, imagine, toate vă vor transporta într-o zonă unde spaţiul devine ceva subiectiv, redefinind complet proporţiile.
 

Cine v-a spus că lucrurile frumoase durează puţin? Turneul Bach în ShowBiz se întinde pe mai bine de o lună şi ajunge în nu mai puţin de 11 oraşe din toată ţara. Pe data de 4 mai, ajunge şi la Craiova, la Filarmonica Oltenia cu începere de la orele 19. Sper să fiu în public, aplaudând frenetic fiecare notă muzicală! Aşadar pregătiţi-vă să fiţi martorii unei experienţe fantastice care îmbină în cel mai original mod cu putinţă tradiţia şi inovaţia, toate sub zodia binefăcătoare a muzicii.

Mie, personal, îmi place Johann Sebastian Bach. Operele sale de o profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică, au atras de-a lungul vremii, mulţi iubitori de muzică clasică. Personal, mă întreb, oare ce crede Bach despre lumea din ziua de azi. Cum o percepe el? Frumoasă, urâtă? Eu cred că o percepe minunată, pentru că are puterea de a scoate binele şi frumosul din orice. Are? Cum vine asta? Prezent? Da! Prezent, pentru că el trăieşte prin noi, iubitorii muzicii sale, prin muzică lui care răsună în toate oraşele lumii, prin puritatea gândului celui ce-i asculta capodopera. Probabil, Zoli ar trebui să-i trimită o invitaţie VIP la toate concertele. Măcar un loc în sală, în primul rând, unde să-i fie aşezat portretul şi de unde el, marele Bach să se simtă mândru şi viu, pentru că oamenii nu l-au uitat şi ar fi prea nebuni să îl uite tocmai acum, când avem cea mai mare nevoie de el. Să fim serioşi. Câţi dintre voi nu v-aţi băgat căştile în urechi, aţi închis ochii şi Bum, toate problemele au dispărut? Câţi nu vă regăsiţi în sute de melodii, parcă scrise pentru voi?
Într-o lume care uită valorile cele mai pure, muzica este singura arta care nu uita omul şi cel mai de nădejde prieten şi tovarăş, pe drumul întortocheat al vieţii!
P.S. – in data de 5 iunie Sala Arcub s-a schimbat cu Sala Radio și a mai aparut un concert in 26 mai la Deva la Teatru de Artă Deva
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply