Profesionale

Scrisoare deschisă, din partea unei bloggerite craiovene, pentru primarul oraşului!

În primul rând, dragi prieteni, simt nevoia de a menţiona faptul că, scrisoarea de mai jos estre adresată de o studentă născută, crescută şi educată, în Craiova, către doamna primar Lia Olguta Vasilescu, în legătură cu participarea orașului Craiova,  în cadrul competiției Orașul reciclăriicompetiție națională care vizează conștientizarea reciclării în fiecare oraș din frumoasă Românie, pentru un teritoriu mai curat, frumos şi sănătos, atât ca şi aspect cât şi ca gândire a cetăţenilor săi. 

Aşadar, scrisoarea ce va fi prezentată mai jos, este o încercare de conștientizare a populației craiovene, de a păstra oraşul curat și de ce nu, pentru câştigarea acestei competiții atât de importantă, mai ales pentru faptul că minunata Craiova îşi doreşte titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021 și de a beneficia, cu această ocazie, de o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% ecologic, cu acces la internet,  în valoare de 12.000 de euro.

                                       

Stimată doamnă primar,

 

În primul rând, permiteţi-mi o umilă prezentare. Numele meu este Bucă Ianolia Marină, am vârstă de aproape 21 de ani şi locuiesc în Craiova de când mă ştiu. Sunt studentă în anul I la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, studiind specializarea Istorie.

În primul rând, vă mărturisesc cu vădită sinceritate, faptul că am fost extrem de încântată, în momentul în care am aflat despre campania „Orașul reciclării”, organizată de cei de la Eco-Rom, dar mai ales pentru faptul că am descoperit minunatul nostru oraş, în lista de cetăţi aspirante la titlul important de Oraşul reciclării 2014. Mi se pare absolut normal ca un oraş aspirant la titlul de Capitala Culturală Europeană, în anul 2021, să-şi dorească să fie văzut că un oraş curat, plin de frumos, iarba verde şi zone în care cetăţenii săi să ne relaxeze după săptămâni istovitoare petrecute la muncă.

În acest scop, consider că unul din cele mai importante aspecte ale acestei bătălii importante, este informarea şi educarea cetăţeanului asupra importanţei reciclării şi colectării selective a deşeurilor. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode. Unul dintre acestea, sunt deja binecunoscutele containere colorate care îndeamnă cetăţenii şi-i responsabilizează. Sunt încântată să văd şi alţi olteni care colectează, însă într-una din seri (şi în multe altele ulterior acestei întâmplări), mi-a fost dat să văd o scenă şocantă care m-a demoralizat şi mi-a scăzut încrederea în bunul simţ al oamenilor. Venind de la facultate, am descoperit o serie de astfel de containere, nu vandalizate, ci pur şi simplu golite. În faţa acestora staţionase o căruţă din care au coborât doi cetăţeni de etnie rroma cu saci mari de rafie. Aceştia, au dat peste cap fără nicio jenă fiecare container în parte şi extrăgând conţinutul acestora. Din păcate, aceste netrebnicii se fac şi în amiaza mare, în văzul tuturor, în aceeaşi zona. În acel moment, mi s-a părut că utilitatea acestor separatoare pentru deşeuri, este de a uşura munca celor care adună plastic, sticla, etc, pentru a face bani. Desigur, nu aceasta este utilitatea lor şi cineva ar trebui să le supravegheze cu mai mare atenţie pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă.

“Galbenul atrage şi nu o spun cercetătorii britanici. E din experienţa autohtonă, trăită zi de zi, a colectării selective de deşeuri, despre care autorităţile, ONG-urile şi alte asociaţii încearcă să ducă vestea, şcoliindu-i pe cetăţeni să arunce gunoiul “ca la carte”. Şi cetăţenii învaţă, conştiincioşi, că plasticul, metalul şi hârtia nu fac casă bună într-un singur loc. Unii. Fiindcă pentru alţii, colectarea selectivă pare mai curând mană cerească pentru propria comoditate şi pentru… furtul selectiv. Pe olteneşte, “ofertă la botul calului”. Imaginile surprinse ieri în cartierul Craioviţa Nouă sunt grăitoare.  Spuneam că galbenul atrage, iar explicaţia e simplă: galbenul e de plastic.”

De când a început această bătălie, din păcate, nu am văzut niciun afiș care să ne înștiințeze pe noi, cetățenii, atât de participarea orașului în competiție, cât și pentru conștientizarea noastră, a tuturor, de beneficiile reciclării atât pentru mediu cât şi pentru beneficiile noastre ulterioare, în ceea ce priveşte articolele obţinute în urma reciclării. Prin afişe, spoturi publicitare, răspândite în mass media, campanii sau cursuri care să ne responsabilizeze, se poate că noi, cetăţenii să ne comportăm civilizat cu mediul ce ne adăposteşte atât de frumos sub cupolă să. Reticenta este crescută, ce-i drept, pentru că omul s-a învăţat să facă altul pentru el şi el doar să aştepte. Cum orice învăţ are şi un dezvăţ, nu cred că ar fi o problemă atât de mare să înveţe şi modul de a se comporta cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea, cetăţenii acestui frumos oraş.
Din păcate, în Craiova, precum în alte oraşe romaneşti, cetăţeanul ştie că trebuie să respecte mediul înconjurător, numai de frică sau după ce îşi ia o amendă usturătoare. Sunt mulţi tineri care aruncă cu o vădită nesimţire, gunoaie în urma angajaţilor care se străduiesc să strângă gunoiul altora. Cred că amenzile sau alte asemenea “premii” oferite celor care arunca gunoiul în orice altă parte decât la coşul indicat pentru aşa ceva, ar reduce drastic dorinţa de a face şi a doua şi a treia oară această greşeală.
Afişele cu un mesaj ce ne poate afecta emoţional, sunt un alt mod de a conştientiza populaţia în legătură cu riscurile la care ne supunem când refuzam să colectăm selectiv, să ne îngrijim de mediul înconjurător şi mai ales care ne fac să ne punem de două ori întrebarea “Este bine să arunc acest gunoi pe jos?” înainte să o facem. Repercusiunile aruncării gunoiului la întâmplare, sunt grave şi dacă am şti câteva elemente esenţiale, ne-ar fi mai uşor să colectăm selectiv. De exemplu : “Ştiaţi că descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc?” dar, “Ştiaţi că din 10 Pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de Pet-uri se poate face un pulover?” sau ca Ambalajele din hârtie carton sunt obținute din celuloză, reciclarea lor salvând milioane de copaci anual. Fibra celulozică se deteriorează după 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori!
Ar trebui să cunoaștem riscurile aruncării gunoaielor la întâmplare, faptul că mediul înconjurător nu este imun la toxicitatea pe care noi i-o provocam, cât și asupra propriei noastre sănătăți. Ar trebui ca oamenii să fie informaţi de aceste consecințe negative ale aruncării gunoaielor la întâmplare, sau chiar și la comun fără o selectare în prealabil. Învăţ zi de zi la facultate istoria acestei naţiuni, istoria oltenilor şi aflu zi de zi cum oameni mari s-au implicat şi au schimbat mentalităţi şi obişnuinţe negative. Avem posibilitatea de a comunica, de a ne informa, de a conştientiza ce efecte are traiul nostru distructiv împotriva pământului. De ce să ne limităm la a participa, la a ne strădui să facem ceva, când populaţia nu menţine ceea ce noi creăm? Conştientizarea şi informarea sunt importante!
Îmi doresc din suflet că oraşul nostru să câştige această bătălie importantă, să se menţină curat şi să reuşim să înţelegem importanţa unui oraş curat, atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru bunăstarea celor care ne vor urma. Un oraş toxic, devine toxic din cauza oamenilor care nu îl protejează.
Vă doresc, aşadar, mult spor în mandatul de primar, luarea celor mai bune decizii pentru cetăţeni şi pentru oraş, cât şi mult sprijin din partea altor cetăţeni olteni!



Cu stimă si deosebit respect,
Bucă Ianolia Marina, bloggarita si cetatean al orasului Craiova
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply