În concepţia mea, copiii au creat jocul şi jocurile, pentru a se bucura din plin de copilărie. Adulţii se joacă, de asemenea, pentru a se menţine vii. Nu este nimic ciudat. Pur şi simplu, dacă uiţi să te joci, uiţi de copilărie, eşti un om mort pe interior. Trebuie să îţi trăieşti viaţa prin ani, nu să ţii cont de câţi ani îţi spune un buletin că ai.
Timpurile se schimbă, oamenii se schimbă şi nici copilăria nu putea rămâne pe loc. Jocurile încă se joacă, doar că tehnologia avansează cu o rapiditate fantastică şi nu dă semne că s-ar vrea oprit progresul, aşadar, era imposibil ca şi jocurile să stagneze.
Jocurile online, sunt cele mai frecvent jucate de copiii din secolul XXI şi e lesne de înţeles de ce. Calculatorul, asemeni tehnologiei de care dispune, a devenit o permanentă prezenta în viaţa tuturor, inclusiv a celor mici şi nu a fost deloc greu să fie introduşi în “rândul lumii” şi să înveţe, uneori mai bine decât majoritatea adulţilor, toate secretele mediului IT şi a celor ce se petrec pe internet. Este nevoie şi de protecţia oferită de părinţi, pentru că internetul a devenit, de asemenea, un mediu nociv pentru sănătate dar şi periculos pentru siguranţa copiilor, întrucât este utilizat la scară largă de către mare parte din populaţia globului.
Jocurile din “faţa blocului” nu au dispărut. Chiar cu o săptămână în urmă am văzut un grup de copii care jucau jocuri şi atât de vii şi plini de viaţa mi s-au părut încât mi-au înviat speranţa că jocurile copilăriei mele, nu se pierd pe drumul uitării şi al timpului. Acum însă, ei au şi acel noroc de a trăi într-o ţară liberă în care se pot dezvolta, îşi pot desfăşura activităţile preferate fără oprelişti şi pot pune accent pe acele domenii din care pot avansa, mai târziu, ca şi adulţi.
Aşadar, jocurile online, le dau posibilitatea celor mai mici, care ne umplu viaţa de bine şi frumos, să crească şi să-şi descopere pasiunile, fără prea mult efort. Poate copilul acela timid care nu vorbeşte foarte des, vrea să devină un detectiv desăvârşit, aşadar jocurile în care poate descifra enigmele, sunt perfecte pentru el. Fetiţa aceea care la cinci anişori a primit o trusă medicală de jucărie, visează că mai târziu să salveze vieţi, aşadar joacă jocuri care îi pun la încercare abilităţile de a se descurca în situaţii limită. Ştii fetiţa aceea care îţi era colega de bancă şi mereu desena cele mai frumoase personaje animate şi îţi umplea inima de bucurie când îţi dărui un astfel de desen, pentru că ştia cât îţi place personajul? Eu am avut o astfel de colega şi azi încă îşi urmează visul. Gândiţi-vă câte posibilităţi au fetiţele din zilele noastre să îşi încerce abilităţile de a crea ţinute şi personaje prin jocurile online.
Niciodată nu este prea devreme pentru a-ţi găsi menirea şi pentru a începe să te dezvolţi ca om. Mai ales când ai atât de multe posibilităţi să faci ce îţi place, e şi păcat să nu începi de undeva. Joacă şi jocul întotdeauna au avut un impact fantastic asupra dezvoltării noaste, permiţându-ne să legăm prietenii, să menţinem relaţii sau să creştem frumos. De ce să renunţăm la joc?
No Comments