Personale

Ce gândesc VS Cum mă exprim

După cum vă povesteam acum ceva timp şi ştiu că nu am dus povestea până la capăt pentru că încă îmi este dor de acea experienţă, la sfârşitul lunii martie am fost la un workshop în Tuşnad, alături de bloggeri romani şi străini, desfăşurat în limba engleză. Mi-am zis că mă voi descurca. Cât de greu poate fi? Înţelegeam ce îmi zic oamenii şi în capul meu ştiam exact ce vreau să spun, în romana, dar nu îmi ieşea decât forţat şi foarte rar să reuşesc cu adevărat să spun ceea ce gândesc. Logica mea extraordinară, nu m-a învăţat, încă, să mă dezobişnuiesc de obiceiul de a gândi în română, atunci când vreau să mă exprim în engleză. Apropo de o glumă care umblă pe internet “Ba, gândeşte înainte să vorbeşti ca nu e chiar aşa!”

Am început să învăţ engleza prin clasa a doua. Am făcut şi meditaţie vreo doi ani la o bună prietenă de familie şi vecina care îmi traducea, de câteva ori pe săptămână în copilărie, desenele animate. Au fost anii în care am reuşit, cu adevărat, să învăţ engleza şi să mă exprim coerent, fără grabă şi corect. Asta până în clasa a V-a când profesoară a decis că e prea bătrână şi clasa prea gălăgioasa ca să mai facă ceva, lucrând doar cu cei care ştiau engleza mult mai bine decât ceilalţi, asta însemnând un cumul de trei copii.

În acel moment, cumva expulzata, mi-am îndreptat iubirea şi interesul spre altă limbă, franceza, pe care ne-o preda o domnişoară foarte simpatică, dedicată, răbdătoare şi extrem de priceput în lucrul cu copiii. Şi m-am focusat pe franceza şi mi-a plăcut, reuşind să fiu printre cei mai buni din clasa mea. Abia aşteptam să vizitez Franţa, îmi făceam planuri şi îmi părea rău să ştiu că se termina generală şi nu ştiu ce se va întâmpla la liceu.
Liceul, moartea calităţii predării limbilor străine. Am avut la ambele limbi străine studiate, engleza şi franceză, profesori dezinteresaţi. Franceza, cel puţin în clasa a IX-a şi a X-a nu am făcut-o deloc, primind note doar pe prezenta provizorie din timpul câtorva ore sporadice din an. La engleză, de asemenea, profesorul se axa pe predare, fără explicaţii doar copy-paste, de pe tabla în caiet şi atât. Ştiu că o limbă străină este extrem de importantă şi îmi pare rău că am pierdut ani de zile de informaţii şi sprijin în asimilarea unor noţiuni specifice învăţării unei limbi străine. Poate la spaniolă ce mă mai pricep datorită telenovelelor, câteva cuvinte ungureşti, o mână de cuvinte în rusă şi cam atât. Nu m-am ales cu nimic.
Din fericire, cunosc o persoană pe care am şi văzut-o lucrând cu oamenii pentru că m-a primit în “vacanţa” trei zile la ea, lucru pentru care îi mulţumesc enorm! Petruța Crețu, sau profa de engleză, aşa cum am cunoscut-o, este genul acela de om muncitor, deştept, senin şi dedicat cu care îţi e mai mare dragul să lucrezi. Petruța, aka profa de engleză, predă limba engleză de 12 ani, în privat, în București. Așa că, dacă ești din București și vrei să-ți pui la punct limba engleză, te invit să-i faci o verificare pe site.
Pentru că timpul înseamnă bani şi nu oricine îşi permite să meargă dintr-un capăt în celălalt al oraşului, acest om frumos, s-a gândit şi la o soluţie pentru cei ocupaţi. A creat o platformă de elearning, online, unde poți găsi exerciții personalizate atât pe stilul tău de învățare, cât și pe stilul profei de predare. Şi chiar dacă platforma te susţine, îţi corectează greşelile şi îţi spune exact de ce ai greşit, motivul pentru care te-a corectat şi de ce a făcut-o aşa, Petruţa este gata să răspundă la întrebările suplimentare şi să ofere explicaţii extra pe care ți le va trimite fie printr-un e-mail, fie printr-un mesaj direct pe platformă. Petruţa este genul acela de om care ţine la munca sa, dorind ca la sfârşitul cursului omul să plece cu ceva, în schimbul banilor pentru meditaţii, nu să rămână cu impresia că ai dat bani de pomană şi învăţăturile ei nu se prind de tine. E profesionistă, ce naiba.
 
Dacă vrei să-ți pui la punct engleza, fie pentru un examen important, fie pentru tine ca individ aspirant, la distanță, te invit să-i iei la puricat și platforma elearning, engleza pentru toți. Tot acolo, ca să testezi funcționalitatea platformei, găsești secțiunea gratuite mostre din fiecare curs și îți poți testa cunoștințele, de asemenea, gratuit. Pentru că este important să învăţăm cum să învăţăm şi motivul pentru care merită să învăţăm măcar o limbă străină din multitudinea de limbi care cuceresc lumea. Creierul este mult stimulat de vorbirea, scrierea şi înţelegerea unei limbi străine şi obişnuindu-se cu informaţii, îl ajuţi să asimileze noi informaţii de care te vei folosi, inevitabil în viaţă. De câte ori nu ai căutat un job şi una dintre cerinţe era cea de a cunoaşte minim o limbă de circulaţie internaţională? E simplu să fii un om de succes şi un individ capabil într-o societate îndobitocită. Nu înveţi pentru nimeni! Înveţi pentru tine, pentru viitorul tău strălucit şi pentru descoperirea unor noi oameni, locuri sau circumstanţe benefice, atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional.
Ca o încheiere, pentru a concluziona zicala “Practică este mama învăţării”, prin clasa a IV-a, când engleza mea era normală nu o încrengătura prost gândită, fiind în Gara de Nord cu bunicul meu, în drum spre casă din zona lui natală Bucovina, la masă la care stăteam, fiind singura relativ neocupată decât într-o proporţie mică, s-au aşezat un bătrânel, lăsat câteva clipe acolo de familia lui pentru a cumpăra bilete de tren. Mi s-a explicat că bătrânelul este din Pakistan şi nu cunoaşte decât engleza. Dacă putem avea puţin grijă de el. Am fost de acord şi după plecarea familiei, am început să îl salut pe bătrânel, care s-a dovedit foarte amuzant şi simpatic precum bătrâneii din filmele americane de Crăciun. După aproximativ o oră de discuţii, timp în care şi familia sa a revenit, am purtat discuţii despre orice nimic, reuşind, fără să mă fi gândit sau să mă forţez, să îi alung teama pricinuită de prima vizită în România. Când trenul lor era fata să plece, şi al nostru de asemenea, am merg în Mec ca să iau un meniu de copii pentru drum. Când am trecut pe lângă masă ca să îmi iau bagajul, mă mai aşteptă un alt meniu asemenea cu un bilet ataşat, în care mi se mulţumea pentru compania plăcută şi omul bine crescut pe care bătrânelul a avut plăcerea să îl cunoască.
Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Detop
    19 September 2015 at 14:57

    Limba engleza este foarte frumoasa, sau cel putin asa o vad eu, dar trebuie sa o vorbesti mereu ca altfel se uita. Se uita formularea, cuvintele cele mai potrivite situatiei si adio cursivitate in exprimare. Cam asa am patit si eu 🙂

  • Reply
    Ianolia Marina
    19 September 2015 at 14:59

    Sper sa am ocazia sa vorbesc mai des. Sigur acest lucru m-ar ajuta mai mult in stapanirea cursivitatii. 🙂

Leave a Reply