Am fost nevoită, ca mulţi dintre noi probabil, să-mi creez o lume de basm, plină de linişte, momente de bucurie şi eliberare. Probabil fără acest loc nu am putea rezista în lumea reală, în viaţa de zi cu zi. Dar cum se face trecerea aceasta de la realitate la visare? Pur şi simplu închizi ochii şi gata, tot ce este rău dispare şi ne trezim în paradis? Sau există un ritual pe care trebuie să-l parcurgem pentru a fi demni de intrarea în lumea pe care ne-o dorim?
Eu, cel puţin, îmi iau ceaşca de ciocolată caldă aburindă, îmi aranjez o pernă sub cap, de mai multe ori şi deschid o nouă carte care îmi permite trecerea în lumi nemărginit de frumoase. Mirosul de carte este inconfundabil şi parcă te ademeneşte să citeşti ore întregi, capitol după capitol. Îmi trec încet degetele peste paginile scrise cu atât de multă trudă de minţi neliniştite şi inima iubitoare şi încep lectura. Şi parcă nu aş mai vrea să se termine şi parcă acţiunea este tot mai captivantă.
Sorb încet din ceaşca de ciocolată caldă ca dintr-o licoare magică ce îmi permite să rămân pe tărâmuri de vis şi continui să citesc, o pagină, zece, o sută. Acţiune, dramă, lacrimi, hohote de râs, speranţe, mister, întrebări, aşteptări. Câte sentimente ne încearcă în momentul lecturării unei cărţi? Câte noi informaţii aflăm, câte vise realizăm doar citind o nouă carte? Învăţam mai mult, ne îmbunătăţim capacitatea de a înţelege, observăm detalii poate insignifiante până atunci dar care acum capăta sens, un sens aparte pentru existenţa noastră.
Deja mă gândesc să vă recomand câteva cărţi pentru sezonul rece, sezonul cu adevărat rece care urmează. Ce poate fi mai frumos decât să fii îmbrăcat într-o pijama pufoasă, cu papucei de casă în picioare şi în timp ce afară ninge ca în basme tu să intri, cu ajutorul unei cărţi, pe acel tărâm fermecat la care visează toată lumea? Licoarea magică poate fi orice alegeţi voi de la ceai, ciocolată caldă, vin fiert cu măr şi scorţişoara sau un fresh de portocale cu parfumul său tipic pentru sărbătorile de iarnă.
M-am gândit ca recomandările să fie cărţi de la editura Rao şi aleg această editura pentru că tocmai citesc una dintre cărţile pe care am de gând să le recomand. “Crede-mă, te mint!” de Mary Elizabeth Summer care face parte din secţiunea ficţiune tineri. Mi se pare potrivită, în primul rând, pentru faptul că ne prezintă un adevăr despre gradul de maturizare al adolescenţilor din zilele noastre. Fie că maturizarea este forţată de pătura socială din care acel tânăr face parte sau fie că vorbim despre drame ale trecutului, personajele acestei cărţi sunt creionate impecabil şi cu o grijă fantastică. De asemenea, faptul că este o carte în care aventura, misterul şi cercetările pentru descoperirea adevărului sunt îmbinate într-un mod surprinzător te cuceresc pagină cu pagină, fără să îţi permită să te abaţi de la povestea curajoasei şi inteligentei protagoniste Julep Dupree.
O altă carte pe care o recomand şi pe care am reuşit să o achiziţionez, de curând, este “Dacă aş rămâne” de Gayle Forman care face parte, de asemenea, din secţiunea ficţiune tineri. Ca să fiu sinceră, această carte mi-a captat atenţia datorită imaginii de pe copertă. Mi se pare incredibil realizată şi trezeşte acea senzaţie de carte bună. Şi nu m-am înşelat pentru că această carte porneşte de la ideea de alegeri, pe care le facem cu toţii în anumite puncte de cotitură ale vieţii noastre. Uneori, însă, destinul alege pentru noi şi o viaţă perfectă se poate transforma, iremediabil, într-o luptă pentru supravieţuire şi îndeplinirea visurilor proprii în ciuda oricăror oprelişti. De asemenea, să învăţăm din mers pentru a ne adapta la o schimbare completă a vieţii noastre determină un caracter puternic şi un curaj greu de îmblânzit ceea ce se observă în construcţia protagonistei Mia Hall.
Ultima carte la care m-am oprit este “Despre dragoste şi alţi demoni” de Gabriel Garcia Marquez care face parte din secţiunea Clasici. Am ales-o pentru că e prima carte a autorului pe care chiar îmi doresc să o citesc. Este un amalgam copleşitor de genuri care se potriveşte perfect pentru orice cititor, indiferent de genul pe care acesta îl lecturează cu plăcere. Istorie, dragoste, misticism, blesteme, erezie şi luptă pentru idealuri sunt doar câteva dintre subiectele abordate în această carte, destul de subţirică la cele 160 de pagini ale sale, dar care este o lectură perfectă atât pentru cititorii de cursă lungă cât şi pentru cei care abia descoperă lectura sau care au nevoie de o pauză de la tot ce înseamnă agitaţie şi se bucura de zilele libere de vacanţă.
Se spune că dacă un copil creşte într-o casă în care există o bibliotecă, acel copil va deveni un lider. Nu înseamnă că un copil va fi pasionat de lectură doar pentru că există o bibliotecă în acea casă. Puterea exemplului este uimitoare şi o casă în care toată familia citeşte este o casă din care vor ieşi liderii de mâine. Degeaba încerci să obligi un om să aibă aceleaşi pasiuni cu un altul dacă nu îi demonstrezi care sunt beneficiile acelei pasiuni.
Articolul este scris din dragoste pentru lectura in cadrul competitiei SuperBlog
No Comments