Personale Profesionale

Licori de basm

Se spune, din cele mai vechi timpuri, că vinul este licoarea zeilor. Poate acesta e, de fapt, secretul puterilor şi invincibilităţii. Ştim deja că vinul, conform specialiştilor, băut în cantităţi moderate protejează inima. Aş adăuga şi detensionarea, relaxarea şi un somn mai odihnitor.  Asociatia Bloggerilor Olteni siDictionar Culinar ne-au răsfăţat, din nou, la  Restaurantul Marmara pentru o nouă degustare din seria începută acum aproape un an.
Având în vedere că eram între prieteni bloggeri atmosfera se relaxă, treptat, până la punctul în care se glumea, se râdea şi în ciuda faptului că vremea era friguroasă, noi ne-am încălzit sufletele destul de repede. Faptul că degustările se desfăşoară de puţin peste un an mă bucură pentru că îmi oferă posibilitatea să să învăţ mai multe despre vin şi mă surprinde, de fiecare dată.
Dacă în articolul trecut vorbeam despre butoaie din lemn, de data aceasta am aflat ceva nou despre producătorii de vin. Un procent destul de mare de crame folosesc recipiente de inox în locul tradiţionalelor butoaie de lemn. Desigur utilizarea acestora are o perioadă limitată în funcţie de timpul necesar vinului de a atinge apogeul creaţiei.
Ca de obicei, rămân fidelă aceluiaşi vin care mă cucereşte de fiecare dată, doar brânză este diferită.  Mozzarella Fresca DelacoMaiastru Sauvignon Blanc + busuioc proaspăt. Întotdeauna mă cucereşte tinereţea, efervescenta şi prospeţimea unui Sauvignon Blanc îmbinat cu o brânză atât de moale şi pufoasă i-a amplificat aciditatea şi savoarea cât să îmi gâdile papilele gustative. M-a cucerit aroma vinului, că de fiecare dată. De ce aromă şi nu buchetul, cum tind mulţi oameni să spună? Simplu:buchetul este pentru vinurile vechi pe când aromă este pentru vinurile noi.
Nu pot să nu mă gândesc la faptul că mă visam într-o cabană la munte cu şemineul în care focul pâlpâia şi lemnele trosneau în timp ce afară zăpadă împodobea peisajul. Şi acolo eram eu, pe o canapea în care să mă cufund alături de o carte bună şi un pahar de vin aromat care să îmi facă mai uşoară trecerea spre lumea care îmi este prezentată între filele acelei cărţi până departe, spre alte tărâmuri în care timpul parcă e mai răbdător cu oamenii.
Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să descrie vinul gustat aş zice că acesta este evadare în timp ce brânză folosită în combinaţie cu acesta reprezenta visarea. Îmbinate, evadezi într-o cu totul altă lume, într-un adevărat basm. M-aş bucura să pot evada de câteva ori în următoarea perioadă în această lume de basm însoţită de cărţile mele şi un pahar de vin perfect pentru gusturile mele!
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply