Profesionale

O altfel de interacţiune

Viaţa noastră este acaparată de gadgeturi, de tehnologia în continuă dezvoltare cu care încercăm să ţinem pasul şi căreia ne dedicăm fiecare minut din viaţă, uneori, în detrimentul timpului petrecut cu oamenii dragi. Cumva ne-am pierdut abilitatea de a comunica unii cu alţii dincolo de calculatoare, tablete sau telefoane.
Cum ar fi să fim nevoiţi să comunicăm, de exemplu, cu o fiinţă extraterestră? Dacă noi nu mai reuşim să comunicăm între noi, cum am mai fi capabili să comunicăm cu o specie despre care nu ştim absolut nimic? Probabil tehnologia va prelua partea sa din treabă şi grafica, desenul ar putea să ne salveze dintr-o asemenea situaţie, sau măcar să ne dea răgazul de a înţelege cu ce fel de fiinţe avem de-a face şi cum să putem gestiona situaţia.
Nu văd cum ar fi imposibil să te înţelegi cu ceva ce nu are legătură cu tine. Oamenii leagă relaţii de secole la rând. De mii de ani oamenii învaţă unii de la alţii şi se dezvoltă. Suntem învăţaţi din clasele primare cel puţin o limbă străină care să ne ajute în viitor să comunicăm mai uşor cu vecinii noştri. Şi aşa e de când lumea. Negustorii străbăteau km întregi pentru a-şi vinde marfa sau a o schimba cu produse necesare traiului de acasă. Şi au fost nevoiţi să înveţe să comunice cu alte popoare, să negocieze, să fie buni antreprenori şi să îşi facă meseria decent. Au discutat prin semne, apoi au învăţat unii de la alţii cuvintele şi uşor, uşor s-au dezvoltat civilizaţii întregi.
Avem atât de multe forme prin care să îi înţelegem pe cei din jurul nostru încât devine atât de ofertantă ideea de a ne pune mintea la contribuţie într-o conversaţie cu o fiinţă complet diferită de noi. De la priviri, atingeri, reacţii la diferiţi stimuli externi, preferinţe, modul în care mâncăm ori ne manifestam plăcerea sau reticenta faţă de anumite lucruri.

www.descopera.ro
Dacă teoriile “conspiraţiei” au o bază, cât de mică, de adevăr în spate şi “cercurile” din diverse lanuri de grâu/orz/porumb sunt un mod prin care fiinţe inteligente dintr-o altă lume comunică, sau încearcă să comunice, cu noi înseamnă că, măcar din inerţia gândului, ar trebui să cercetăm în amănunt ce încearcă să spună acestea. Posibil ca desenul, la fel ca în epocile primitive, să fie cea mai bună formă de exprimare a două entităţi complet diferite din toate punctele de vedere. Există o multitudine de filme care pun în vedere diverse aspecte a ce poate însemna interacţiunea cu extraterestrii, fie într-un mod util sau prin violenţă, deşi sper să nu fie cazul să ajungem să ne războim inutil ci să învăţăm unii de la alţii.
În fond, o interacţiune care să dea rezultate poate face diferenţa dintre o legătură permanentă între două specii sau dispariţia uneia dintre specii. E inutil să cunoaştem istoria noastră dacă nu învăţăm din ea. Diferenţele dintre noi, oamenii, ne-au dus în posturi atât de înfricoşătoare încât orice posibilitate trebuie luată în calcul. Sunt sigură că ideile noastre nu sunt general valabile şi sper ca, în cazul unei interacţiuni cu extratereştrii să ştim să fim diplomaţi, să nu ne aruncăm cu idei preconcepute într-o luptă dintre două culturi diferite doar de dragul experienţei. S-ar putea să nu avem cum să punem în practică, ulterior, ceea ce vrem să învăţăm.

Apropo de ce ar putea aduce o interacţiune dintre două specii complet diferite, există o nouă posibilitate pusă în vedere pe care o puteţi viziona la cinema. Plină de mister şi neprevăzut, producţia poate răspunde, sau poate da soluţii utile pentru o posibilă interacţiune cu fiinţe inteligente din alte lumi. Primul Contact promite multe şi mi-a stârnit curiozitatea deşi nu pare genul meu de film. Presimt că va fi imprevizibil, din toate punctele de vedere. Îl puteţi urmări începând cu 11 noiembrie în cinematografe şi poate vă va răspunde la multe dintre întrebările pe care le aveţi în legătură cu necunoscutul. Ca un mic secret, îl puteţi revedea pe actorul Forest Whitaker pe marile ecrane. Sunt sigură că numele are rezonanţă pentru mulţi dintre voi.
Cuvintele sunt cea mai puternică armă a omului. Ele pot ucide sau mângâia. Conştiinţa noastră şi ceea ce dorim să transmitem celorlalţi pot fi impulsuri care să ne facă să fim mai mult raţionali când vrem să învăţăm şi mai puţini sentimentali la mici distrageri care pot deveni, de fapt, fatale! Lupta cu noi înşine, cu stereotipurile care ne împânzesc, cu ideile preconcepute şi acea incredibil de absurdă sintagmă “lasă că ştiu eu mai bine” ar trebui să ne pună pe gânduri cu privire la cum reacţionează omul. Teama lui de neprevăzut şi reacţiile în situaţii limită pot fi catastrofale dacă nu analizezi, minuţios, situaţia. În cazul unei “invazii extraterestre” raţiunea ar trebui să fie primordială impulsului. Comunicarea ar trebui să fie utilizată în detrimentul acţiunii defensive pentru că e mai simplu să întrebi şi apoi să tragi şi mult mai util decât reversul medaliei. Think about it!

 

Acest articol răspunde provocării lansate în cadrul competiţiei SuperBlog.

UPDATE: Las aici raspunsul la contestatie ca sa imi amintesc ca o nota inseamna doar departajare, nu ca articolul este slab:
“Buna Marina, In primul rand, vreau sa te felicit pentru articolul scris. Mi-a placut stilul tau de abordare si faptul ca ai scris “din suflet” (felicitari si pentru numele blogului – extrem de frumos!). Faptul ca mi-a placut articolul tau se reflecta si in nota pe care am acordat-o (75) fata de alte articole ale colegilor din competitie. Din pacate, asa cum in fiecare competitie trebuie sa existe un castigator, a trebuit sa diferentiez putin articolele – care au fost destul de multe – 76 la numar. Cum spuneai si tu in textul tau “Cuvintele sunt cea mai puternică armă a omului. Ele pot ucide sau mângâia.” Asa este, si eu nu vreau nici sa te supar nici sa te intristez. Atunci insa cand vorbim de un juriu si de un concurs, de fiecare data intervine in mod normal si subiectivitatea fiecaruia. Eu am cautat in articolele citite creativitatea in a spune povesti, dincolo de metodele pe care sa le oferim in comunicarea cu alienii. Am apreciat abordarea ta, precum si a altora. Am recitit articolul tau si am revizuit putin punctajul, acordandu-ti 3 puncte in plus. Conform baremului am notat astfel: • 10 puncte din oficiu; • Respectarea temei – 25 puncte; • Creativitatea și originalitatea – 5 puncte; • Corectitudinea gramaticală – 15 puncte; • Respectarea cerințelor tehnice – 15 puncte; • Coerența și ușurința în exprimare – 8 puncte.”
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply