Green School Education îşi propune să promoveze informaţii pentru elevii romani şi bulgari despre minunatele obiective turistice, educative şi naturale aflate în Oltenia şi Montana. Regiunea transfrontalieră la care face referire proiectul nu dispune de o strategie de promovare suficient de bine articulată încât să o individualizeze că produs turistic. Deşi este presărată cu o multitudine de obiective turistice de mare însemnătate şi dispune de un relief variat, oferind posibilitatea practicării unei palete largi de forme de turism pe toată durata anului, Oltenia, respectiv districtul Montana, rămân necunoscute, iar atuurile lor pălesc în faţa altor regiuni cu tradiţie în turism.
Mai mult, în regiunea transfrontalieră vizata de proiect, turismul este foarte puţin dezvoltat faţă de potenţialul existent. De aceea este necesară elaborarea unei strategii comune de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri în regiunea transfrontalieră precum şi identificarea şi promovarea oportunităţilor oferite de regiune prin măsuri specifice. Pentru dezvoltarea economică durabilă a regiunii transfrontaliere este necesară promovarea oportunităţilor în zonă prin atragerea investitorilor străini. Totodată, este necesară protejarea resurselor transfrontaliere naturale şi a mediului pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, printr-o cooperare sporită între toţi actorii-cheie din regiune.
Fiecare dintre judeţele zonei transfrontaliere vizate beneficiază de resurse naturale şi antropice care oferă un potenţial turistic diversificat: parcuri naturale, arii protejate, rezervaţii naturale, masive muntoase, peşteri de interes speologic, chei şi defilee, zone rurale nepoluate, surse de ape, fond de pescuit şi vânătoare, monumente istorice şi culturale de valoare, edificii religioase, s.a.m.d. Aceste avantaje trebuie fructificate şi orientate către dezvoltarea şi promovarea identităţii transfrontaliere.
Obiectivele turistice identificate nu numai că vor constitui destinaţii turistice noi şi inedite, ci vor contribui la creşterea gradului de conştientizare faţă de bogatul patrimoniu al celor două ţări, faţă de protejarea ecosistemului Dunării şi crearea unui mediu favorabil pentru turismul raţional, durabil. Centrul de informare turistică îşi propune să promoveze, în special, obiectivele naturale şi culturale identificate în cadrul proiectului, dar şi alte obiective turistice din Oltenia şi regiunea Montana.
Ceea ce mi se pare de-a dreptul fascinant, odată ajunsă în regiunea Montana, este multitudinea de obiective turistice aflate atât în România cât şi în Bulgaria care îmi erau complet străine. Cu toate că sunt născută şi crescută în Dolj, în Oltenia, există zona în care nu am ajuns şi obiective despre care nu ştiam. Urmează să dezvolt, în următoarele zile, detalii despre câteva obiective turistice din zona noastră şi din regiunea Montana din Bulgaria, cu siguranţă fascinante pentru mulţi dintre noi.
2 Comments
Delineados marbella
25 September 2017 at 05:27Touche. Outstanding arguments. Keep up the great spirit.
Ianolia
1 October 2017 at 12:37Thank you! 😀