Profesionale

Pregătiri pentru Crăciun

Pregătiri pentru Crăciun. Asta încerc să fac de pe acum. Nu ştiu cum sunt alţii, dar pe mine mă sperie şi mă încântă apropierea Crăciunului. Mă sperie pentru că încerc, din timp, să fac liste, să aleg fiecare dar ce urmează a fi oferit fiecărei persoane astfel încât, în ziua cea mare, să văd zâmbete radiante pe chipurile celor pe care îi iubesc.

În ultimii ani a fost destul de greu să aleg sau să împachetez cadouri pentru că majoritatea celor dragi, prieteni şi familie, erau departe de ţară. Aşadar împachetam cadouri cu încântare dar şi cu un nod în gât. Tăiam panglici şi plângeam. De bucurie şi de dor. Nu mă gândeam, vreodată, ca anul acesta eu voi fi cea care va fi departe de casă. Probabil va fi cel mai frumos şi cel mai trist Crăciun din viaţa mea. Cel mai frumos pentru că-l voi petrece alături de omul iubit, descoperit la trei mii de km distanţă şi alături de familia sa care mi-a devenit, în foarte scurt timp, cea de-a doua familie. Cel mai trist pentru că ştiu că familia mea e departe. Eu sunt departe de ei, departe în ţara care m-a învăţat să fiu ceea ce sunt, cu bune şi rele.

Dar vreau să trimit cadouri acasă şi, în acelaşi timp, să aduc o mână de cadouri de acasă aici. Pentru că vreau ca cele două familii care mă iubesc să ştie mai multe una despre cealaltă. Şi cum cele mai multe coșuri cadou se achiziționează în perioada sărbătorilor de iarnă, m-am gândit să pregătesc câteva coşuri cu bunătăţi româneşti pentru familia prietenului meu. Ştiţi acea familie englezească pe care o vedem şi o admirăm în filmele de Crăciun? Exact acel tip de oameni, dar ceva mai amuzanţi şi iubitori, sunt aceşti oameni minunaţi. Aşadar, am încercat să caut exact acele coşuri care conţin produse romaneşti cu care ne mândrim. Pe site-ul giftsolution.ro, în cadrul categoriei speciale dedicată coșurilor cadou de Crăciun am descoperit acest pachet, la un preţ de departe accesibil, fie că munceşti în străinătate sau în România.

Cum încă sunt fan Cramele Oprişor, după degustările de la Craiova, m-am bucurat să regăsesc în acest pachet un vin roșu Drăgaică care va merge perfect cu carnea de curcan pe masa de Crăciun. Cozonacul cu cremă de nucă nu va fi la fel ca minunăţia pregătită de bunica dar va îndulci amarul dorului de acasă pentru mine şi va încânta papilele gustative ale celor care îl vor savura. Zacusca de ciuperci… numai când mă gândesc la acest preparat îmi aduc aminte fiecare toamnă de acasă când pregăteam cu mama bunătăţile pentru cămară “ca să avem la iarnă”. Magiun de prune pe pâine prăjită dimineaţa de Crăciun, numai bun să te trimită în satele romaneşti de munte unde tradiţiile se păstrează vii şi colindătorii bat la uşi de case din care iese fumul acela cu miros de cald şi bunătate. Țoi de pălincă? Acum vreau să văd cât de mult pot rezista englezii când vine vorba de cea mai gustoasă şi tare băutura românească. Eu sigur nu am putut bea mai mult de o linguriţă, niciodată, dar ce bună ar fi acum ca remediu împotriva răcelii mele, foioioi! Castronel ceramic pictat manual, un suport ceramic pentru lingură, o lingură din lemn, o cănuță din ceramică fără de care palinca nu ar avea acelaşi gust, un con de brad cu miros de acasă şi multe altele, toate într-un coş pentru cadouri în husă textilă.

Şi mai sunt doar 86 de zile până la Crăciun. Şi s-a mai dus un an, s-a mai dus un anotimp şi încă o lună din altul. Suntem atât de aproape de sfârşitul anului iar dorul de casă pentru cei plecaţi este atât de greu, atât de apăsător, atât de crunt şi atât, atât de chinuitor. Şi realizezi câte ai făcut într-un an şi eşti mândru de tine, mai determinat, mai aspru cu privire la anul următor şi mai departe… atât de departe de casă. Şi realizezi câte ai fi putut să faci pentru cei dragi şi câte mai ai de făcut şi cum timpul ăsta trece şi nu te lasă, deloc, să conspectezi, deloc să planifici, deloc să îţi fie dor. E un criminal şi un prieten. Îţi ia ani şi zile, energie şi visuri. În acelaşi timp îţi dă multe ca să nu ai timp să îţi fie dor pentru că dorul sugrumă şi îţi ia totul. Şi ştii că ai atâtea de făcut şi oameni de ajutat acasă, aşa că tragi şi speri şi vrei să fie mai bine, pentru toţi.

Şi eu ştiu că nu pot să ofer nimic în schimbul absenţei mele, dar pot să alin, măcar puţin, dorul cu gânduri şi veşti bune, cu telefoane şi apeluri video, cu ceva cadouri care să spună “Da, sunt bine. Nu e mult ce trimit dar sunt mândru ce ceea ce am realizat până acum şi va fi mai bine!” Un fel de garanţie că nu au de ce să se îngrijoreze părinţii, fraţii, bunicii şi prietenii. Pentru că tragi ca să îi vezi, o dată sau de două ori pe an. Şi ei ştiu că e greu pentru tine şi tu ştii că e greu pentru ei, dar măcar de sărbători nu uita să îţi aminteşti de toţi, familie şi prieteni. Fără ei nu ai fi fost nimic din ce eşti şi tot ce vei face în viitor li se va datora şi lor. Şi măcar de Crăciun lasă-ţi gândurile şi inima să meargă, pentru un timp, acasă!

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Emil Calinescu
    1 October 2017 at 11:55

    Chestia cu carnea de curcan este tipic americana. Ma rog, tu esti in Anglia, dar ca idee. Acum repeta dupa mine: de Craciun SE MANANCA PORC! PORC! PORC! PORC! Sau, na, pork, ca sa inteleaga si englezii printre care traiesti acum!

    Care porc, nu zic altfel, merge cu un vin bun. Si cu o palinca, sa mai topeasca din grasimi. Si, ca sa fim si un pic americani, si cu o cola rece si nesanatoasa!

    • Reply
      Ianolia
      1 October 2017 at 12:35

      Nu neaparat. Si aici se mananca tot curcan de Craciun. Cel putin familia prietenului meu asta mananca. Nu prea sunt cu porcul ei. Mult pui si vita, foarte putin porc. Singurul pork pe care il mananca e baconul. Altfel fiecare tara cred ca are retetele sale pentru sarbatori si carnea specifica. 😀

Leave a Reply