Personale

Amintiri cu superstiţii

http://www.bookfest.ro/

Este ştiut faptul că poporul român este un popor extrem de superstiţios. Legendele purtate prin viu grai de-a lungul secolelor, religia oamenilor, creştinismul şi legile nescrise ale Bibliei, poveştile familiilor şi prietenilor, toate acestea contribuie la continuarea acestei tradiţii de a fi superstiţioşi. Fie că vorbim de pisici negre, oglinzi sparte, numărul 13 sau zilele însemnate cu acea cruce roşie în calendar, România sta sub o cupolă a precauţiei, credinţei şi naivităţii. Personal, am multe amintiri cu superstiţii.

Cred că primele superstiţii cu care m-am confruntat, au fost cele pe care le-am aflat în copilărie. Nu ştiu dacă ar trebui să includ tradiţiile creştine în superstiţii, dar, într-un fel, pentru mine aşa par azi pentru că unele nu mai au aplicabilitate în zilele noastre. Aşadar, am trăit cu impresia că voi avea multe zile negre dacă muncesc duminică, mă voi spăla pe cap cu ocazia anumitor sărbători, voi mânca mâncărurile preferata în timpul postului, nu mă voi mărita dacă cineva mă va mătura pe picioare sau voi avea şapte ani de ghinion pentru că am scăpat pudra cu oglinda a mamei şi oglinda s-a spart.

Cred că superstiţiile fac, încă, parte din viaţa mea de zi cu zi. De majoritatea nu sunt conştientă, acestea ajungând, cumva, să devină parte din mine. Alte superstiţii îmi  par amuzante acum pe când o mică parte dintre ele au devenit tradiţii de la care nu mă abat. Spun tradiţii pentru că nu le mai consider superstiţii demult.

Romanii au trecut prin multe, drumul nostru spre ceea ce suntem azi a fost plin de lupte, pierderi omeneşti, cataclisme, încercări de a fi dezbinaţi. În vremurile tulburi pe care generaţii de-a rândul au fost nevoite să le parcurgă, oamenii aveau nevoie să creadă în ceva, să spere că va fi mai bine. Oamenii aveau nevoie de cineva în care să creadă, de întâmplări care să le spună dacă zilele ce vor urma vor fi mai aspre sau mai blânde, de momente care să îi readucă pe linia de plutire şi de pauze în care să fie alături de cei dragi, să mulţumească pentru răgazul de a se întrema şi a putea să o ia de la capăt în lupta către libertate, pace şi fericire.

Superstiţiile sunt mituri comune, legende pe care le găsim în istoria fiecărui popor, în diferite forme şi având diferite obiecte care aduceau veşti bune sau veşti catastrofale. În funcţie de timp, evenimente, credinţele vechi şi istoriile lor, popoare întregi au avut nevoie să se agaţe de ceva în vremuri tulburi şi să-şi menţină speranţa de statornicie când se aflau în vremuri de pace. Oamenii trebuie să creadă pentru a putea înainta prin viaţă. Cu toate diferenţele care par să ne îndepărteze, sunt atât de multe obiceiuri, tradiţii şi legende menite să ne aducă împreună.

Statele Unite ale Americii este un alt  spațiu unde superstiția se afla adânc înrădăcinată în credinţă populară dar atât de actuala până în prezent. Cele mai multe dintre acestea sunt legată de numărul 13 care se regăsește într-o multitudine de legende, romane și filme. În Statele Unite există numeroase clădiri care nu au al 13-lea etaj (fiind marcat drept 12 bis ori sărit din numărătoare, trecându-se de la 12 la 14) sau camera numărul 13. De asemenea, sunt străzi şi case care sunt numerotate diferit pentru a se evita folosirea acestei cifre.

Organizatorii Salonului Internațional de Carte Bookfest, însă, nu sunt superstiţioşi. O dovadă în plus pentru a demonstra acest lucru este faptul că au ajuns la cea de-a treisprezecea ediție care va avea loc între 30 mai și 3 iunie în noul pavilion B2 de la Romexpo. Intrarea este liberă, iar expozanții, cele mai importante edituri din Români, îi așteaptă pe pasionaţii de orice fel şi orice vârstă cu cele mai bune cărți la prețuri atractive, lansări de carte și evenimente interactive. Copiii vor fi vedetele ediției, care prinde sărbătoarea de 1 iunie chiar în mijlocul celor cinci zile de Bookfest.

Voi ce fel de superstiţii cunoaşteţi? Câte dintre ele se mai aplică în vieţile voastre de zi cu zi? Care a fost superstiţia care v-a marcat? Cât credeţi că este adevăr şi cât legenda în superstiţiile româneşti?

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Emil Calinescu
    15 May 2018 at 00:22

    M-am gandit deseori de la ce vine cuvantul superstitie. Oare de ce incepe cu SUPER? Serios intreb. Pentru mine.

    • Reply
      Ianolia
      16 May 2018 at 15:26

      Sunt sigura ca e vorba de o SUPERputere pe care o capeti atunci cand crezi in superstitii, sau, din contra, cand nu crezi in ele. Pe principiul “eu fac ca mine”. :))

Leave a Reply