Personale Umanitare

Fapte mici cu impact puternic

V-aţi gândit, vreodată, la toate micile gesturi, micile acţiuni, micile mimici pe care le îndreptaţi către altcineva? Poate v-aţi spus că o uşă deschisă pentru o persoană grăbită, un zâmbet sincer către un necunoscut pe stradă sau o simplă privire complice care aduce zâmbete sunt mici gesturi, neînsemnate, pe care nimeni nu şi le va mai aminti vreodată. Dar dacă toţi acei oameni şi le amintesc? Dacă aceste fapte mici schimba ziua cuiva? Dacă aceste dovezi de umanitate salvează o viaţă şi permit inimii să înceapă să pompeze sânge, din nou, chiar în momentul în care nimeni nu mai spera că se va întâmpla?

Până la urmă, cât de sărac poţi fi încât să nu poţi oferi un zâmbet? Cât de grăbit să fii să nu întinzi o mână care să ridice de la pământ un om căzut în îmbulzeala, cât de slab să fii să nu poţi empatiza cu povestea altora ca tine sau să nu ai curajul de a spune că şi tu ai fost acolo, ca sii cum e şi că poate, din mână în mână, va ajunge un ajutor la o persoană aflată în suferinţa. Sunt fapte mici pe care le putem face cu toţii şi pentru care nu trebuie să facem eforturi supraomeneşti. Trebuie doar să fim oameni.

Uneori este mai simplu să fii ignorant, să pleci, să închizi ochii, să nu vrei să ştii. De când lucrez cu pacienţi am descoperit şi încă descopăr, zi de zi, oameni care au probleme grave de sănătate şi mă gândesc că, personal, nu credeam că sunt atât de multe cazuri, atât de mulţi oameni de care ne lovim pe stradă în goana noastră nebună spre nicăieri şi oriunde. Nu ştiu dacă le este mai uşor altora să vorbească despre boli decât nouă, romanilor. Ştiu însă, clar, că unii oameni sunt prea mândri sau prea speriaţi să ceară ajutorul. Fie cred că oamenii nu vor asculta, fie pur şi simplu încearcă să se descurce singuri cu situaţia în care se afla. Dar dacă am şti? Dacă am şti ce se întâmplă cu oamenii de lângă noi şi am putea să îi îndrumăm spre oameni care pot să îi ajute mai departe?

Despre Comandamentul pentru Fapte Mici

Comandamentul pentru Fapte Mici a luat fiinţă ca urmare a colaborării dintre Compania HARTMANN România cu bloggerul Cristian China Birta. Acest proiect este menit să implice mai mulţi oameni în această fantastică iniţiativa, numita #FapteMici, care a luat naştere în septembrie 2018. Şi pentru că am crescut cu poveşti şi legende, cred că aici se potriveşte o sintagmă a lui Alexandre Dumas cu ai săi muschetari, “Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!”. Nu am fost în armată dar mi-am dorit întotdeauna să fiu soldat voluntar. Acum chiar am acesta ocazia odată cu înrolarea în Comandamentul pentru Fapte Mici.

Compania HARTMANN, producător german în domeniul produselor de asistență medicală și de igienă, sărbătorea anul trecut 200 de ani de la apariţia pe piaţă şi organiza, timp de patru luni, campania #200defaptemici unde îşi propune să ofere sau să facă 200 de lucruri mici dar cu un impact puternic pentru cei aflaţi în nevoie. De exemplu, în octombrie 2018, compania a oferit, cu sprijinul Principesei Margareta, 200 de tensiometre bătrânilor singuri din ţara care aveau mare nevoie de acestea. Concepută, iniţial, că o fabrică de producere a bumbacului, în anul 1818, s-a dezvoltat până în punctul în care, în anul 1874 compania aducea pe piaţa primul pansament antiseptic din lume.

Există, desigur, grade pe care le poţi obţine odată cu implicarea şi devotamentul tău. Ca un bun soldat şi om, implicarea, dedicarea, curajul şi determinarea te pot propulsa mai sus şi poţi face mai multe lucruri bune pentru cei mai puţin norocoşi sau aflaţi în suferinţă. Vei avea probe de trecut, trasee de parcurs şi lupte de purtat cu cei care nu vor să se implice sau vor să îţi pună beţe în roate. Dar se întâmplă multe lucruri faine în România şi sunt din ce în ce mai multe campanii organizate şi implicate în acest proces de îmbunătăţire a calităţii romanilor şi a oamenilor în general.

Prima sarcină a campaniei este aceea de a răspândi vestea, de a anuţa prietenii şi cunoscuţii despre existenţa proiectelor, Fapte mici şi Comandamentului pentru Fapte Mici, pe oriunde se poate şi doriţi să o faceţi. Dar şi mai important, să răspândiţi vestea că HARTMANN va oferi Asociației ”Inima Copiilor” consumabilele necesare desfășurării în condiții optime a serviciilor medicale pentru copiii aflați în programele dezvoltate de aceasta. Adică va ajuta cu produse care vor servi atât îngrijirii bebelușilor internați cât și desfășurării activității medicale pe secția de terapie intensivă și în blocul operator Cardiochirurgie din cadrul spitalului Marie Curie. ”Inima Copiilor” este o organizație neguvernamentală, înfiinţată în anul 2006, care a construit “Centrul de excelență în cardiochirurgie” de la spitalul Marie Curie, ajută anual sute de copii din România să trăiască și să se dezvolte sănătos.

Există 5 grade în Comandamentul pentru Fapte Mici în care poți ajunge în funcție de câte etape vei parcurge. Adică, de câte fapte bune faci anunțând că în România se fac #FapteMici şi pline de însemnătate. Acestea sunt: Soldat Minunat, Locotenent Atent, Căpitan Titan, Colonel Superbel şi General Epocal. Mi se par atât de amuzante şi faine, în acelaşi timp, aceste grade încât abia aştept să trec prin fiecare în parte!

Aceste proiecte sunt dovada vie a faptului că oricine, cu cel mai mic efort, poate fi o roată care învârte un mecanism puternic, menit să ajute, cu mici eforturi, oamenii aflaţi în situaţii vulnerabile. Pentru că unde-s mulţi puterea creşte, o multitudine de fapte mici duc la punctul în care vor deveni fapte cu adevărat eroice care vor face diferenţa. Am observat, doar în urmă cu două zile, câte de multe se pot realiza cu implicarea unor mase de oameni care nu se lasă doborâte, care sunt determinate să reziste, care vor să facă ceva diferit, să fie schimbarea pe care ne-o dorim cu toţii. Puţin câte puţin de la fiecare înseamnă mult mai mult decât ne-am putea imagina şi mult mai mult decât am putea spera.

Implică-te şi ajută-i şi pe alţii să se implice. Nu contează cât de mare eşti în social media, câte likeuri, followers sau share-uri ai. Până la urmă este vorba de a fi om şi, mai important, de a fi om cu oamenii de lângă tine. Şi chiar dacă nu crezi că acest proiect merită atenţia ta, poate ai prieteni sau cunoscuţi care ar fi interesaţi şi ar dori să se implice. Sharing is caring, aşadar dă vestea mai departe! Eu abia aştept să îmi iau primul grad şi să ajung acolo unde orice om visează să ajungă: în inima şi mintea altui om.

Partajează asta:

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply