Calatorii Personale

Prima mea experienţă cu cardul Revolut

De curand am revenit din Marmaris, Turcia, unde am petrecut şapte zile relaxante. Aşa cum menţionăm în articol revin cu mai multe detalii despre prima experienţă cu cardul Revolut pe care am avut-o alături de partenerul meu. Am ales Revolut, în principal, pentru faptul că are cea mai bună conversie valutară din acest moment. În primul rând, ţin să menţionez faptul că mi-am comandat cardul Revolut gratuit deoarece am aplicat folosind linkul invitaţie al unui prieten. În general, pentru a comanda cardul fizic, trebuie să plăteşti o taxă de transport de 28 de lei (£5 în Marea Britanie). Prietenul meu s-a bucurat de acelaşi avantaj deoarece a folosit linkul meu invitaţie pe care îl las aici în cazul în care există persoane interesate. Dacă nu doriţi un card fizic ci doar unul virtual, pentru cumpărături online, acela este gratuit şi vine cu aplicaţia mobila.

Revolut este un pachet de beneficii bancare care poate fi administrat dintr-o aplicaţie mobila pe care o poţi instala din Google Play sau App Store. De menţionat este faptul că vei fi nevoit să îţi confirmi identitatea cu ajutorul unui buletin sau paşaport, că la orice altă bancă. De asemenea, pentru că aplicaţia să funcţioneze, trebuie să adaugi un card bancar existent de unde se va face transferul de bani către cardul prepaid Revolut. Pentru confirmare trebuie adăugaţi, în cardul Revolut, 50 de lei (£10) pe care îi poţi transfera înapoi în contul tău bancar odată finalizata înregistrarea sau îi poţi patra pentru eventuale comenzi online. Ai un iban, un număr şi un nume pe acest card deci nu există o diferenţă de aspect între un card Revolut şi un card de debit.

În principal cardul are multe avantaje şi multe dintre serviciile pe care le propune sunt gratuite. De exemplu eu am un card în România la ING şi în Marea Britanie la HSBC. Pentru că primesc salariul lunar în Marea Britanie banca nu îmi percepe comisioane de administrare sau retragere însă dacă transfer bani în România îmi percepe comision. Dacă retrag bani de la bancomat într-o altă ţară îmi percepe comision. La ING nu plătesc comision, încă, deoarece nu am împlinit 26 de ani. Deoarece nu voi primi niciun venit fix prin intermediul acelui card banca îmi va percepe comision de retragere şi administrare după data de 27 august a acestui an.

Daca vrei Revolut folosește acest link și înregistrează-te gratuit!

Revolut nu percep comision la retragere echivalentă cu suma de 800 de lei (£200) pe lună sau la transferul către alte conturi, fie ele Revolut sau o bancă locală. Trebuie să menţionez faptul că este important să deschizi conturi echivalente monedelor pe care le vei folosi. De exemplu, când am fost în Turcia, am folosit lira turcească atât pentru plăti la diferiţi comercianţi cât şi pentru retragere. Retragerea am făcut-o în limita celor £200 şi am folosit un bancomat ING pentru că ştiam că această bancă nu percepe niciun fel de comision în România aşadar am mers la sigur. Există un comision de retragere perceput pentru retrageri mai mari de 800 de lei (£200) de 2%.

Poţi schimba bani în timp real şi deschide conturi în monede diferite, în funcţie de nevoile tale. În acest moment eu am un cont de lire sterline, unul de lire turceşti, un cont de euro şi un altul de lei. În weekend conversia nu este atât de grozavă precum cea din timpul săptămânii şi există, pe deasupra, un comision care se aplică în weekend pentru astfel de tranzacţii. Revolut devine o licenţă bancară în Estonia dar îşi au sediul în Marea Britanie. Dar poţi transfera bani direct către numărul de telefon al persoanei căreia doreşti să îi trimiţi bani, şi care deţine un card Revolut, iar banii ajung în timp real. Orice plată se înregistrează, de asemenea, în timp real în aplicaţia mobila.

 

Poate părea prea frumos, totul gratuit dar tot te întrebi de unde vin banii pentru Revolut. Principala sursă de venit a iniţiatorilor acestui program/banca este vine de la clienţii Premium (30 lei pe lună) sau Metal(55 de lei) care oferă carduri cu aspecte diferite, plățile bancare mai rapide, limite mai mari de retragere, transfer, schimb valutar sau asigurare medicală de călătorie inclusă. Dacă eşti călător pasionat sau dacă trebuie să te deplasezi frecvent în afara ţării în interes de serviciu s-ar putea să fii interesat de beneficiile acestor două conturi.

Un alt avantaj pe care l-am descoperit odată cu această călătorie în Turcia a fost faptul că poţi împărţi o factură finală cu un prieten, partener, s.a. Dacă tu şi partenerul tău aveţi carduri Revolut şi unul dintre voi plăteşte nota la un restaurant şi, să zicem, că vă doriţi să plătiţi jumătate din acea sumă partenerul poate opta pentru opţiunea de a împărţi nota cu dumneavoastră.

Un dezavantaj, mai mult sau mai puţin, al acestui card l-am observat odată cu călătoria de o zi în Rodos, la o oră cu barcă din Marmaris. Există multe bancomate pe insula care percep un comision de 4€-6€ la retragerea cu orice fel de card. Noi am retras 50€ de la bancomatul Băncii Naţionale a Gresiei şi am fost taxaţi cu un comision de 2€ în urma tranzacţiei. Tot cu ocazia acestei tranzacţii am mai descoperit un dezavantaj, mai mult sau mai puţin. Dacă nu ai suficienţi bani într-un anumit cont, de exemplu în contul de euro noi am avut doar 50€ pentru a acoperi suma de 52€ s-au folosit resurse din contul în care am avut cei mai mulţi bani, suficient ca în urma conversiei să se obţină acei bani (în cazul meu lire turceşti iar în cazul partenerului meu lire sterline). Credeam că se va lua doar diferenţa de 2€ dar se ia, de fapt, întreaga suma.

Un alt dezavantaj al aplicaţiei ar putea fi timpul de livrare al cardului care în România poate fi de o săptămână. În ultima perioadă, însă, livrările s-au făcut cu DHL aşa că s-ar putea ca perioada de aşteptare să se reducă. Citiţi foarte bine lista cu băncile care nu percep comision intern sau care nu fac o conversie dublă. De asemenea, în străinătate, când retrageţi bani optaţi pentru opţiunea care nu va face conversia în moneda locală, altfel vă veţi lovi, din nou, de conversia dublată. Fiind stabilită în Marea Britanie, când vă gândiţi la sărbători legale, care se comportă exact precum zilele de weekend cu tranzacţii întârziate, conversie mai slabă şi comision, vă gândiţi la zilele libere din Marea Britanie (British Bank Holidays). Dacă nu folosiţi cardurile Revolut, fie ele online sau fizice, le puteţi bloca pentru mai multă siguranţă sau puteţi anula tranzacţii dacă acestea sunt afectate de zile libere cu ajutorul celor de la serviciul clienţi.

Singurul dezavantaj care chiar mă deranjează este faptul că atunci când transferi bani în Revolut tranzacţia se face instant. Dac vrei să transferi din revolut înapoi către cardul tău de debit durează până la câteva zile. Cu toate acestea, faptul că aplicaţia are o platformă care îţi analizează comportamentul financiar mi se pare, de departe, un avantaj fantastic. Ştii exact pe ce cheltui banii, mai ales cea mai mare parte din bani, ce fel de cheltuieli ai realizat în luna x comparativ cu luna y sau cheltuielile încă de la început.

Voi reveni, cel mai probabil, cu alte detalii despre Revolut în momentul în care voi avea mai multe experienţe cu acest card. Până acum am încercat tranzacţii în lire sterline, lire turceşti şi euro dar în luna iunie voi merge acasă, în România, aşadar voi avea ocazia să testez şi monedă noastră pentru tranzacţii precum plăti sau retrageri.

Partajează asta:

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Elvira
  15 May 2019 at 06:53

  Folosesc Revolut de aproape 3 ani și sunt mulțumită. Acum îmi plătesc facturile doar cu acest card transferând de pe cardul de bază exact atât cât este nevoie. Am și sistemul de economisire automată, vaults, care mi-a prins bine într-o vacanță.
  A funcționat perfect în Portugalia, Grecia, Bulgaria, Turcia și Croația. Este important să ai internet pe telefon să te poată localiza, altfel ți-l blochează până la confirmi că este totul ok și nu ți-au furat cardul. De la articolul meu experiența a crescut și l-am folosit și în alte țări https://sufletdeturist.ro/carduri-revolut-si-transferwise/
  Vacanțe frumoase!

  • Reply
   Ianolia
   15 May 2019 at 08:19

   Cred ca îl voi folosi și eu mai mult pentru anumite plăti sau cumpărături online. Încă nu am folosit sistemul de economisire vaults însă e pe lista pentru când voi merge în tara. Mi se pare foarte interesant mai ales ca am rămas cu o mulțime de sume extrem de mici în conturi, ca urmare a tranzacțiilor.
   Mulțumesc pentru împărtășirea experientelor și aici! 😀

 • Reply
  Andrei Ciobanu
  15 May 2019 at 07:57

  2 chestii:
  1 . Saptamana trecuta transferul din Revolut in ING a durat vreo 37minute. Nu stiu daca va fi asa de rapid tot timpul, nu e instant, dar e super.
  2. Chiar daca implinesti o varsta, ING iti va elimina comisioanele daca ai lunar intrari in cont de minim 700 lei (asta era cuantumul in urma cu cativa ani). Nu e musai sa fie de la un angajator, ci pur si simplu: HSBC -> Revolut -> ING -> ce vrei tu.

  • Reply
   Ianolia
   15 May 2019 at 08:16

   Dacă se realizează atât de rapid, asta înseamnă un beneficiu în plus pentru utilizatorii ambelor carduri ceea ce, dacă rămâne, ar fi perfect. Ma gândeam și la transfer intre conturi pentru ca oricum trebuie sa vin acasă însă nu știu dacă, pe termen lung, ar fi rentabil sa fac transferuri de genul, care m-ar costa de la £4 în sus, ori sa rămân pe revolut și sa îl folosesc ca pe un card de debit. Încă încerc să mă decid.
   Dar e bine de știut și îți mulțumesc, tare mult, pentru noile informații! 😀

Leave a Reply