În sfârșit, a venit momentul acela mult așteptat în care te muți din chirie, pentru că tocmai ți-ai găsit casa visurilor tale. Însă, înainte de a face acest pas, urmează etapa în care ești nevoit să te ocupi de amenajarea lui și singurul mod în care vizualizezi rezultatul final este printr-o casă cu un design în accente elegante și rustice.
Îmbinarea stilului elegant cu cel rustic poate fi o alegere reușită cât timp există creativitate și bun gust, rezultatul final fiind unul autentic, ce va conferi căminului tău un aer primitor. Chiar dacă pare un stil potrivit în special caselor de la munte, el poate fi foarte bine adaptat și în mediul urban.
Atunci când menționăm cuvântul rustic, gândul ni se duce automat spre lemnul nefinisat, la piatra naturală în diverse texturi și culori și la șemineul în care arde focul în zilele friguroase de iarnă.
Însă, acest stil spune mai mult de atât. În funcție de regiunea sau țara în care locuiești, designul rustic capătă diverse forme – italian, francez, scandinav sau oriental, dar poate fi și modern sau clasic. Ne vom opri asupra mixului dintre rustic-românesc și modern, care se evidențiază prin mobilier cât mai simplu, minimalist, în culori neutre și detaliile rustice reflectate în grinzi, uși, ferestre, în semineu sau chiar în covoare si profilele decorative folosite. Materiale precum lemnul nefinisat sau granitul predomină interiorul și capătă o notă elegantă când sunt în prezența unui mobiler minimalist. Un design interior modern se reflectă și prin utilizarea elementelor metalice în mobiler, mai exact în scaune, mese sau lâmpi, care se potrivesc de minune cu elementele din lemn ale grinzilor, ferestrelor și un mobilier simplu, în culori neutre.
Mixul dintre lumină și lemn.
Pentru ca sufrageria ta să fie într-un stil rustic-modern, o idee inspirată este să-ți zugrăvești pereții în alb pentru a conferi încăperii multă luminozitate și senzația de spațiu și utilizează lemnul pentru pardoseală și detaliile șemineului sau ale casetelor decorative. Alege un covor cu țesătură plată din iută sau din lână și adaugă o pată de culoare cu ajutorul plantelor.
Jocuri de texturi.
Dacă dimensiunile livingului tău îți permit, joacă-te cu texturile și culorile lemnului nefinisat și ale granitului atunci când realizezi panourile decorative, șemineul sau lambriurile. Te poți juca cu ornamente din polistiren sa reproduci un stil din trecut. Totodată, o fațadă din sticlă va adăuga un plus de luminozitate încăperii, precum și o notă modernă. Alege mobilier în culori neutre, ce completează cu succes decorul casei tale iar rezultatul va fi exact cum ți-ai dorit, rustic-modern.
Industrial și cu un aer tineresc.
Utilizarea metalului în designul unei case îi conferă acesteia un aspect industrial, rece și tineresc, însă pentru a aduce acel aer cald, ce ne trimite cu gândul la un cămin, adaugă fără teamă lemnul în decorațiunile interiorului. Niște lambriuri sau o pardoseală din lemn sparg răceala cu care vine metalul, rezultatul final fiind unul modern și totodată rustic. Mizează pe mobilă în nuanțe palide și adaugă pete de culoare cu ajutorul pernelor decorative, tablourilor sau plantelor.
Rustic, cu un “touch” industrial.
Atunci când vine vorba despre decorarea casei, este important să ținem cont de proporțiile de materiale utilizate, pentru ca prea mult metal în încăpere va anula ideea de cămin, mai ales când vine vorba despre designul interior al bucătăriei. Accentele rustice din bucătăria de mai jos se reflectă în bufetul din lemn masiv, în lambriuri și în pardoseală, care sunt completate cu succes de panoul 3d decorativ și de metalul care se regăsește în mobiler și în lampadare. Aspectul final este unul extrem de modern și autentic.
Texturi și detalii extrase din natură.
Dormitorul este spațiul destinat odihnei, care are nevoie de un design interior atent realizat, ce-ți oferă o stare de confort interior. Această senzație poate fi obținută prin intermediul lemnului, unul din cele mai “calde” materiale utilizate în construcția caselor. Însă, folosit într-o proporție prea mare transformă încăperea într-una cu un aspect ieftin și inestetic. Utilizează-l în aproximativ 50% din decorațiunile camerei, spre exemplu în panouri, pardoseală sau mobilier. “Sparge” culoarea lui caldă cu un perete vopsit în culori reci și cu o cornișă aflată într-o nuanță contrastantă cu restul încăperii. La final, joacă-te cu decorațiuni inspirate din stilul rustic și cel modern.
2 Comments
Hermil
21 May 2020 at 14:21Viitoarea casa poate fi “impletita” (daca pot spune in felul acesta) si cu tente moderne respectand totusi accentele rustice, din motive de siguranta. De exemplu, intre un intrerupator clasic si unul modern, mai sigur este sa ai unul modern (pentru a nu-ti lua casa foc din cauza unui scurt-circuit). Intre incalzirea traditionala si cea prin pardoseala, mai economica si eficienta este cea de-a doua. Sunt lucruri care pot fi mascate, dar care totusi iti pot aduce un plus de incredere ca ai parte de un acoperis deasupra capului multi ani inainte (fara a reinvesti in imbunatatiri) si fara a pierde multi bani pe utilitati.
Ianolia
24 May 2020 at 16:00Cred că întotdeauna m-a tentat ideea “împletirii” vechiului cu noul. Păstrarea tradiţionalului dar adăugând tehnologia modernă. În acelaşi timp, metodele moderne de încălzire care sunt eco friendly sunt un alt adaos pe care casele nou construite pun mare accent, aveţi dreptate, datorită costului limitat beneficiind de maximum confort. Cred că oriunde alegi să te stabileşti, renovări şi modernizări vor fi necesare. Oricine vrea să îşi amenajeze, dacă are posibilitatea, propriul “acasă”.