Personale

Despre sănătatea intimă la femei

Despre igiena intima la femei

Deşi suntem în anul 2020, încă există femei în România care nu ştiu cum să aibă grijă de sănătatea lor, în special sănătatea intimă. Chiar la 30 de ani de la căderea comunismului, există zeci de subiecte tabu în România, din păcate. Despre igiena intimă la femei se vorbeşte din ce în ce mai mult, din fericire. Aşa am descoperit mii de femei cu afecţiuni precum Sindromul ovarelor polichistice, fibrom uterin, vaginita sau candidoza care suferă în tăcere, nu ştiu cum se pot trata sau faptul că există tratament.

Undeva în anul 2016 am fost şi eu, după ani de chin şi probleme lunare, diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice, găsindu-mi-se un total de 26 de chisturi ovariene, câte 13 pe fiecare ovar. Şi netratată, suferind dureri fantastice lună de lună, sângerări abundente până la pragul leşinului care durau şi trei săptămâni pe lună, cu alte luni fără niciun fel de menstruaţie sau cu probleme medicale care nu păreau a avea nicio provenienţă clară sau vreun tratament. Până am ajuns în Marea Britanie şi am decis, începând o nouă relaţie, să încerc să am mai multă grijă de mine şi să aflu răspunsuri la întrebări pe care nimeni nu mi le-a oferit în România încă de la vârsta de 13 ani.

Aşa am început să iau contraceptive, ca măsură de stopare a efectelor sindromului ovarelor polichistice, pentru regularea ciclului menstrual şi pentru menţinerea sub control a factorilor problematici cu care o persoană cu acest sindrom se confruntă (precum anxietatea, depresia, pilozitatea excesivă de care am fost ocolită spre norocul meu, menstruaţie neregulată sau absenţa ori abundenta ciclului menstrual, posibilitatea apariţiei anumitor tipuri de cancer, imposibilitatea reproducerii, creşterea în greutate, tenul gras şi acneea, subţierea sau chiar pierderea părului capilar). Nu există o cauză cunoscută a apariţiei acestui sindrom, therefore, nu există un tratament care să înlăture, complet, sindromul. Dar poate fi menţinut sub control.

Chiar dacă ovarele polichistice se dezvoltă independent de modul în care o femeie înţelege şi are grijă de sănătatea intimă, am învăţat că există riscul apariţiei multor infecţii dacă nu avem grijă de noi aşa cum trebuie. Într-o ţară în care părinţii şi bunicii noştri au crescut sub semnul tăcerii, respectului şi al lui “nu se vorbeşte despre aşa ceva“, este de înţeles faptul că multe fete şi femei nu au ştiut sau nu ştiu cum să aibă grijă de ele sau cum să vorbească despre schimbările prin care trec, suferinţele cu care se confruntă sau să întrebe acolo unde nu ştiu pentru că, deşi atât de departe de comunism, încă avem tabuuri.

În primul rând şi prima importantă modificare pe care fiecare dintre noi trebuie să o facă pentru sănătatea intimă, aici includem şi femei şi bărbaţi, este hidratarea. Deoarece mirosurile fiecăruia dintre noi sunt specifice, ceea ce mâncăm şi ceea ce bem influenţează extrem de mult modul în care mirosim, modul în care avem grijă să ne menţinem curaţi. Şi chiar dacă pare absurd şi deja auzim peste tot aceste lucruri, un minim de 2l de apă pe zi ne menţine hidrataţi şi mult mai sănătoşi. Astfel am decis să rămân hidratată pentru mai mult timp, în special când trec printr-o perioadă stresantă deoarece durerile de cap sunt semnificativ diminuate atunci când sunt hidratată.

O altă problemă pe care am întâlnit-o des, chiar şi în familia mea şi care nu cauzează nimic bun sunt firele de păr crescute pe sub piele care pot duce până la cazuri de furunculi şi intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea/tratarea lor. Deşi nu pot fi prevenite complet, sunt anumite lucruri pe care le puteţi face pentru a le stopa efectele cât mai mult, cum ar fi purtarea de lenjerie lejeră, nu foarte strâmtă, combinată cu haine, de asemenea, nu foarte strâmte. Acest lucru este recomandat mai ales în primele zile după epilare pentru că nu vrem ca hainele purtate să stranguleze pielea proaspăt epilata sau să pună presiune pe aceasta.

În materie de lenjerie intimă, bumbacul rămâne cel mai potrivit pentru că acesta nu strânge şi lasă pielea să respire mai bine. Încerc, de asemenea, pe cât posibil, să îmi calc lenjeria intimă după fiecare spălare. Nu îmi iasă de fiecare dată dar încerc să fac acest lucru cât mai des cu putinţă pentru că temperatură înaltă a fierului de călcat înlătura bacteriile. Şi probabil ar trebui să ştiu asta mult mai bine de la mama mea pentru că pe aceeaşi premiză se calcă şi hainele pentru bebeluşi pentru a menţine bacteriile cât mai departe de pielea sensibilă şi în dezvoltare a acestora. Călcând lenjeria intimă, înainte de utilizare, evitaţi apariţia bacteriilor în zone delicate ale corpului unde infecţiile se pot dezvolta extrem de rapid.

Un alt lucru, iarăşi tabu şi pe care mulţi probabil că îl evită sau nu vor să îl ştie este că este extrem de benefic să dormi fără lenjerie intimă. Aici nu mă refer la a dormi complet dezbrăcat ci puteţi folosi în mod normal pijamaua, furoul, etc pe care le folosiţi pentru dormit dar renunţaţi la lenjeria intimă (chiloţi şi sutien) pe cât posibil. Astfel pielea respiră şi se destinde după o zi întreagă de purtat haine diverse, transpirat, etc.

Pentru că am avut câteva evenimente nefericite cu gelurile de dus, am renunţat complet la folosirea acestora în zona intimă optând pentru produse destinate doar uzului intim. În acest scop folosesc gel pentru sănătatea intimă pentru piele sensibilă, chiar dacă pielea mea nu este extrem de sensibilă vreau să fiu sigură iar pentru uzul general, când nu sunt acasă şi vreau să mă simt protejată şi fresh folosesc şerveţele intime din aceeaşi gamă. Eu folosesc Bodyform, foarte popular în Anglia dar voi puteţi folosi orice alt produs de acest gen vă este la îndemână şi ştiţi că va face bine.

Despre igiena intima la femei

Controalele frecvente la medicul ginecolog, deşi extrem de ruşinoase pentru foarte multe femei sunt foarte utile şi necesare. În primul rând pentru a verifica faptul că totul este în regulă cu sănătatea voastră intimă şi nu există probleme sau dacă există probleme să primiţi o cauză şi eventual o rezolvare. Apoi, pentru faptul că puteţi primi răspunsuri şi lămuriri în cazul în care credeţi că vă confruntaţi cu anumite probleme sau v-aţi confruntat cu anumite probleme şi vreţi să le evitaţi pe viitor. Nu vă lăsaţi trase în bezna ruşinii şi a stigmatizării pe care persoanele neştiutoare şi bufonii de meserie sunt gata să le ia în derâdere şi pentru care vor să pună etichete. Este spre şi pentru binele vostru şi al sănătăţii voastre.

Şi bine-nţeles, duşurile, curăţarea corpului şi a zonei intime, măcar o dată pe zi, sunt absolut necesare chiar dacă suntem codaşii Europei la folosirea săpunului şi a pastei de dinţi. Este foarte important să ne menţinem curaţi şi proaspeţi nu doar pentru sănătatea noastră dar şi ţinând cont de faptul că interacţionăm cu alţi oameni zi se zi. De asemenea, duşul înainte şi după o activitate sexuală diminuează răspândirea şi înmulţirea bacteriilor şi, astfel, evitaţi apariţia infecţiilor cu bacterii precum vaginita sau candidoza. Faceţi duşuri cu moderaţie pentru că nu vreţi să vă uscaţi pielea ci să o menţineţi proaspătă.

Un ultim gând, în materie de perioada menstruaţiei, încercaţi să schimbaţi absorbantele (fie ele interne sau externe) o dată la patru ore. Faceţi duş chiar şi în “acea perioadă a lunii” pentru că atunci trebuie să ne menţinem cel mai mult prospeţimea şi mirosul plăcut iar menstruaţia nu va deveni abundentă aşa cum am mai întâlnit mituri pe unele forumuri.

Până la urmă, ca să te menţii sănătos în interior şi în exterior ai nevoie de un echilibru. Cum spune o veche vorbă românească, “Ce-i mult strică şi ce-i puţin nu e de ajuns” încercaţi să găsiţi acel echilibru în viaţa voastră care să vă menţină sănătoase, proaspete şi echilibrate cât mai mult timp!

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Tu cum stai cu sănătatea?
    14 July 2020 at 18:02

    […] cum stai cu sănătatea? Totul în regulă cu sănătatea fizică? Dar cu cea psihică? În timpurile acestea vitrege, totul mi se pare schimbat, distorsionat şi nu […]

  • Reply
    Menstruaţia, un subiecte tabu în România
    4 September 2023 at 14:01

    […] menţionat într-un articol precedent faptul că sufăr de sindromul ovarelor polichistice. Una dintre efectele acestei […]

Leave a Reply