Profesionale

Semintele – snackul preferat al romanilor

Semintele - snackul preferat al romanilor

Romania este a doua tara la nivel mondial cand vine vorba de consumul de seminte. Consumam, anual, in jur de 15 mii de tone de seminte de floarea soarelui. Suntem surclasati doar de Spania, une dintre surorile noastre de origine latina. Mancatul de seminte nu este un obicei recent in Romania. De altfel, in anii ’80, am fost martorii unei serii de filme in care se promoveaza acest trend, Margelatul. Semintele, asadar, sunt si raman snackul preferat al romanilor. Sunt sigura ca fiecare dintre noi a “spart seminte” cel putin o data in viata. Este foarte comun obiceiul pe stadioanele romanesti, in timp ce ne uitam la file si seriale in confortul propriei case sau in timp ce stam la o sueta cu prietenii in fata blocului.

Semintele - snackul preferat al romanilor

Recent, colegii mei au avut ocazia sa viziteze un producator local care are o istorie destul de lunga, deja, pe piata din Romania. Desigur, acestia nu distribuie doar seminte de floarea soarelui ci au o gama destul de variata in acest sens. Shampion are o istorie inceputa undeva prin anul 2008 dar, recent, au dezvoltat un nou sediu chiar in inima Olteniei, Craiova. Au inceput, timid, cu doua sortimente: seminte negre cu sare si seminte negre fara sare. In prezent, au o gama destul de variata de 20 de produse care se adreseaza nevoilor fiecarui impatimit de fotbal, binge watching sau orice alta activitate preferata de romani in compania unui snack. Iata cateva dingre acestea:

  • seminte negre cu sare,
  • seminte negre fara sare,
  • seminte albe cu paprika,
  • seminte de dovleac,
  • alune cu coaja,
  • seminte albe cu sare,
  • seminte floarea soarelui fara coaja,
  • seminte pestrite de floarea soarelui.

Semintele - snackul preferat al romanilor

Si daca am degustat vinuri si cafele inainte si am invatat pasii care trebuie urmati, niciodata nu mi-a trecut prin cap ca poti degusta alune si seminte intr-o anumita ordine pentru o experienta mai placuta. Pentru a degusta o punga de seminte sau alune, in primul pas, deschizi punga si a mirosi; mirosul proaspat se simte inca de la prima inspiratie. Produsele trebuie sa aiba un miros proaspat prajit, ce te trimite cu gandul la mirosul resimtit in momentul cand scoti niste seminte/alune din cuptor. Pasul doi este sa gusti, produsul trebuie sa aiba un gust proaspat, fresh si placut. Si toate astea se intampla daca timpul scurs intre coacere si deschisul pungii este scurt.

Si pentru ca multe businessuri incearca sa fie cat mai responsabile cu mediul inconjurator, si compania Shampion are in derulare o campanie menita sa responsabilizeze consumatorii si sa dea un exemplu de asa da societatii. Asadar, acestia desfasoara o campanie de reciclare a ambalajelor: la 30 de pungi goale duse in orice magazine primesti 2 pungi mici de seminte. Win win pentru mediu si pentru consumator. In special pentru faptul ca unii consumatori aleg sa nu adune mizeriile lasate dupa consumarea semintelor sau alunelor, ceea ce este un obicei foarte nerespectuos pentru orase si cetatenii acestora.

Semintele - snackul preferat al romanilor

Asadar, fie ca le savurati pe stadion, in fata televizoarelor sau afara la o sueta, semintele raman parte din cultura romaneasca si sunt intalnite indiferent de zona. Cu gandul ca se savureaza responsabil, o bere rece si spumoasa intotdeauna face experienta mai intensa si ajuta cu dezhidratarea.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply