Personale Profesionale

Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet

Întotdeauna când pregătesc o altă vizită acasă mi se umple inima de bucurie, emoție și un pic de teamă. Și, cumva, Daniel Botea a reușit să mă prindă pe picior de revenire pe planuri mioritice și de această dată. Nu știu de unde îi vine intuiția sau cum ne nimerim dar întotdeauna parcă știe că voi fi prin preajmă.

Nu mai fusesem la o petrecere de celebrare a întâlnirilor noastre blogosferice de ceva ani și nici nu mai visam că voi mai ajunge prea curând din cauza perioadei din an. De data aceasta, însă, am reușit să mă nimeresc cât de cât în agenda colegilor Blogolteni și să o punem nu doar de o petrecere ca odinioară dar și de o degustare ca la carte. Altfel am participat la Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet Craiovean.

De data aceasta, Asociației Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro au fost însoțiți în organizarea evenimentului de Domeniile Vânju Mare, una dintre Cramele mele de suflet din vremurile în care ma găseam mai mult în țară deca pe afară. Tot evenimentul s-a desfasurat într-o locație noua, pentru mine, care mi-a tăiat rasuflarea și pe care am admirat-o îndelung Casa Universitarilor (Casa Nicolae Romanescu).

Alături de Daniel Botea și reprezentanții Domeniilor Vînju Mare (Virgil Turcu – manager vânzări și Aliona Ionescu – șef laborator) am aflat câteva detalii impresionante despre vinurile pe care aveam să le degustăm. Și ca o adevărată absolventă a Facultății de Istoria, nu m-am putut abține să îmi permit un zâmbet în colțul gurii la vederea minunatului design utilizat pentru etichetarea vinurilor.

Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet

Am fost foarte impresionată de selectia Domeniile Vinju Mare a gamei Vinul Principelui formată din 3 vinuri seci si 2 vinuri demiseci și ca buchetul de arome să fie întreg, acestea au fost împachetate cu branzeturi din aceeasi gamă Delaco, un alt vechi prieten și partener al Oltenilor.

Deși mă așteptam ca buchetul format din Vinul Principelui Sauvignon Blanc si Riesling Italian (demisec) + Brie Delaco să fie câștigător în inima mea datorită faptului că întotdeauna am ales un Sauvignon Blanc pentru mesele mele, de data aceasta a fost doar pe locul al doilea. Oricât de mult mi-a plăcut această combinație și oricât de asiduu voi încerca să revin la ea, alt buchet mi-a cucerit inima și mi-a gâdilat papilele gustative de această dată.

Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet

Surpriza serii, pentru mine, a venit chiar cu prima combinație încercată într-o seară rece și aspră de Februarie. Vinul Principelui Tamaioasa Romaneasca si Chardonnay (sec) + Camembert Delaco. Și pentru a sintetiza combinația a fost perfectă datorită acidității vinului, împletit într-o cunună cu brânză cremoasă și catifelată care m-au făcut să mă relaxez și să mă bucur de noi experiențe gustative. Numai simbolul național al Franței ar fi putut face o pereche atât de frumoasă cu un Principe romanesc sec.

Deși nu am vizitat, încă, Domeniile Vânju Mare, am aflat câteva detalii despre Cramă și secretele acesteia. De această dată am aflat care sunt cele cinci elemente esențiale în evaluarea unui vin: dulceață, aciditate, tanini, alcool și corp. Cu fiecare noi informații pe care le asimilez creste și dorința mea de a testa și alte combinații nu foarte pentru mine dar și pentru a îl atrage și pe Scott, prietenul meu, în minunata lume Bahică de care ma reindragostesc cu fiecare degustare.

M-am familiarizat, de asemenea, cu noțiunea de „multisepaj” – vinuri obținute din mai multe soiuri de struguri culese împreună, care se combină pentru a crea un profil aromatic și gustativ mai complex. Am înțeles cu atat mai bine care este diferența dintre cupaj si multisepaj cu aceastăocazie. Cupajul presupune amestecarea atentă a diferitelor varietăți de vin pentru a obține un anumit gust și buchet aromatic, în timp ce la multisepaj nu se cunoaște direcția pe care o va lua vinul.

Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet

Și pentru că blogoltenii mei găsesc întotdeauna un mod de a mă surprinde, am avut parte de un moment special cu spumant înaintea tortului aniversar pregătit de mama lui Marian. Domnul Narcis ne-a invatat cum se deschide sticla de spumant astfel încât să păstrăm conținutul sticlei și să nu rănim pe cineva. Eu cred că m-am descurcat destul de bine pentru prima încercare dar vă las mai jos și dovada lecției pe care Daniel a avut bunătatea de a o captura pentru mine.

Pentru că încă purtam doliu și pentru că mă pregăteam de pomana de un an a bunicului meu, nu am putut rămâne la after party cu dans și muzică bună dar am prins câteva minute din început și am avut ocazia să rememorează povesti mai vechi sau mai noi alături de oameni minunați care încă mă primesc cu inima deschisă cu fiecare revenire acasă.

Datorită lor și colaboratorilor care ne susțin activitățile blogosferice, reușim surprize plăcute și întâlniri cu oameni dragi și oameni noi de la care întotdeauna învăț ceva nou.

Să ne revedem cu bine cât mai curând și la multe proiecte minunate la care să lucram împreună. Vă mulțumesc pentru că ați reușit să organizați Brânzeturi cum se cu…Vin la 13 ani de BlogMeet pentru a putea participa.

Mulțumesc, tare mult, pentru imaginile din această seară magică atât lui Daniel Botea cât și Xaarei și Kingai.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply