Economiile de azi pentru un mâine mai sigur

Economiile de azi pentru un mâine mai sigur

Odată cu pandemia, eu şi partenerul meu am intrat într-un fel de mindset nou legat de modul în care economisim bani lunar şi care ne erau speranţele pentru fiecare sfârşit de an în materie de economii. Ne-am dat seama cât de greu este să poţi strânge bani pentru a plăti avansul pentru o nouă casă atunci când închiriezi. Pentru că preţurile au crescut enorm, din toate părţile, am realizat că trebuie să facem compromisuri acum de dragul unui viitor mai sigur mâine. Practic, acum ne gândim că economiile de azi pentru un mâine mai sigur sunt prioritare achiziţiei unui bun pe care îl vrem dar care nu ne trebuie neapărat.

Ce înseamnă, de fapt, toate acestea? Pentru că mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei, alţii au făcut schimbări în cariera şi câţiva s-au îmbolnăvit atât de rău încât a trebuit să fie internaţi în spital pentru perioade lungi de timp sau nu au putut lucra, noi având, de asemenea, ceva probleme medicale în perioada asta, am pus la punct un plan. Indiferent de cât de multe avem de plătit în fiecare lună, indiferent ce cheltuieli extra intervin trebuie să ne asigurăm că avem suficiente economii pentru cel mai rău caz posibil plus ceva extra. Încercam că, la fiecare final de an, să avem în fondurile de economii personale suficienţi bani ca să acopere o perioadă fără loc de muncă de maximum 6 luni.

Pentru că avem şi eu şi partenerul meu modele de părinţi care întotdeauna au avut probleme cu banii, ne-am promis nouă înşine că vom face orice ne stă în putinţă să nu ajungem în aceeaşi situaţii. Un pas important în această direcţie pe care eu l-am făcut, recent, a fost să ies din zona de confort şi să aplic pentru un nou job. Nu am avut mari aşteptări dar am avut încredere în mine şi în prezent sunt de aproape două luni în acest nou job care îmi oferă stabilitate financiară şi mintală în acelaşi timp. O altă schimbare ar fi aceea că am ales să nu mai cheltuiesc atât de mulţi bani pe acele lucruri pe care noi le numim “de lux”. Nu mă refer aici la valoarea acelui produs ci la faptul că cheltuiam prea mulţi bani pe lucruri pe care ni le doream dar care nu ne trebuiau neapărat sau care puteau fi cumpărate mai târziu la un preţ mult mai bun.

Economiile de azi pentru un mâine mai sigur

Noi încă ne dorim o casa noastră, mică, confortabilă, fără mucegai, cât să încăpem noi şi ale noastre, să ne găsim acel acasă împreună. Pentru ca acasă este acolo unde îţi este inima, se spune. Acel acasă unde ne aşteaptă persoanele importante din viaţa noastră. Fie că vorbim despre mama, sora, prietenul, prietena, soţul, soţia sau cel mai bun prieten, cu toţii ne întoarcem spre acasă atunci când avem cea mai mare nevoie de o pauză, să ne încărcăm bateriile şi un motiv pentru care facem ce facem în fiecare zi.

Îmi amintesc, probabil mama mea încă le mai are în cutia cu acte, acele carnete CAR de membru în care puteai economisi şi pe care mulţi din generaţia mea poate nu şi le mai amintesc. Ştiu şi acum culoarea acelui carnet maroniu cu numele meu sau al părinţilor mei. Deci, cumva, în familia mea a existat întotdeauna ideea de economii de azi pentru maine. Din păcate, niciodată nu s-a mai pus problema acestui obicei după încheierea anilor ’90.

Se pare, totusi, ca ideea de CAR-uri nu s-a pierdut complet in Romania. De exemplu Casa de Ajutor Top Invest din Craiova este o asociatie non-profit, care isi propune sa promoveze economisirea in vederea intrajutorarii si sprijinirii financiare a membrilor sai. La o CAR persoanele care economisesc sunt ”acţionarii”. Ei sunt proprietarii CAR-ului, iar excedentul (profitul) se împarte între membri sub formă de dobândă în funcţie de fondul social. Din acest motiv dobânzile la CAR sunt mai mari decât la bancă. Dar, există şi alte beneficii la CAR Top Înveşt:

  • dobânda primită de membri nu este impozabila prin legea codului fiscal;
  • nu există niciun fel de comision, pentru nicio operaţiune de depunere sau retragere;
  • dobânda se calculează la şoldul zilnic şi se capitalizează la finalul lunii. Acest lucru înseamnă că o persoană poate face depuneri sau retrageri în orice zi, fără să piardă dobânda câştigată. Este complet diferit faţă de cum se întâmplă la banca atunci când desfiinţezi un depozit înainte de termen;
  • sumele depuse şi dobânzile primite sunt garantate integral.

Economiile de azi pentru un mâine mai sigur

Am avut şi eu câteva întrebări pentru domnul Mihai Rosculeasa, preşedintele Consiliului Director la Casa de Ajutor Reciproc Top Înveşt pe care le las mai jos şi voi adăuga răspunsurile primite imediat cum acestea sosesc.

UPDATE: Am aici şi răspunsurile primite de la domnul Mihai Rosculeasa.

  • Cum pot obține randamente avantajoase prin economisire? (Make the most ouţ of my savings)

“Economisirea se face în general la bănci și la CAR- uri. Azi, în contextul economic dat de realitatea militară, geo politică, inflația este mare. În toate țarile. Mai degrabă în acestă perioadă trebuie să fim atenți să nu pierdem decât să avem caștiguri explozive. Randamentul este dat în zona economisirii de dobânda pe care o primim la economii. Dobânda primita în cazul depozitelor bancare este cuprinsă între 1- 5 % pe an. Câștigul este impozitat și de multe ori plătim un comision mare la retragerea banilor. Casele de Ajutor Reciproc oferă dobânzi mai mari, dată fiind forma de organizare juridică. La CAR Top Invest fiecare membru primește la fondul social ( depozitele CAR ), o dobândă de 7,5 % pe an cu capitalizare inclusă. Dobânda nu este impozitată, nu se percepe un comision de retragere. Comparativ, e mai bine să economisești la o CAR. Informații suplimentare se pot obține de pe site-ul https://casadeajutorreciproc.ro/economisire-car.”

  • Există vreun risc de care trebuie să fim conștienți atunci când alegem să economisim printr-o anumită entitate?

“Economiile depuse în sistemul bancar sunt garantate în limita a 100.000 euro. Azi BNR are o puternică politică de supraveghere, nu vor mai exista entitați care să dea faliment. Casele de Ajutor Reciproc au un Fond al CAR, care garantează sumele integral, plus dobânda acumulată, în caz de insolvență. CAR Top Invest este membră și participant la schema de garantare. De asemenea, în cadrul CAR există și alte elemente de sigurantă și anume Fondul de Risc Intern, Rezervele Statutare și cel mai important este că toate sumele economisite ale membrilor se duc în acordarea de împrumuturi. Împrumuturile se acordă numai cu giranți. Aceștia garantează cu veniturile și bunurile prezente și viitoare, alături de titularii împrumuturilor, rambursarea totală a acestora.”

  • Este Regula 20/50/30 pentru planificarea bugetului varianta ideală pentru a te asigura că economisești?

“In principiu, da. Depinde la ce sumă ca venit lunar, se raportează aceste procente. Atunci când o persoană are un salariu minim pe economie, nu se aplică. Dar, și când venitul lunar depasește 4.000 lei/ persoană, atunci partea de economisire trebuie să fie mai mare. Este important cât economisim, dar mai importantă este disciplina de a economisi lunar sau ocazional. La fel este și cu momentul când alegem efectiv să facem economisirea, imediat când încasam salariul sau cu o zi înainte de a lua salariul, dacă a mai ramas ceva de economisit. Esența economisirii vine în general de la motivație. Pentru ce economisim? Ne trebuie un motiv clar, unul important. Puține persoane economisesc fară un scop precis. Dar când e vorba despre achiziția sau reparația unei locuințe, a unei mașini, de efectuarea concediului, lucrurile se schimbă. O parte importanată a determinării este dată și de mentalitatea noastra, de educația financiară. Eu cred în eficiența muncii, cred că dacă azi câștigăm puțin trebuie să muncim mai eficient, să avem o productivitate spotită, fapt ce ne va aduce venituri mai mari. Nu volumul de muncă ne va aduce venituri însemnate ci productivitatea și caliatea bunurilor și serviciilor pe care le producem. Castigăm mai mult, economisim mai mult.”

Mai multe informaţii se pot obţine:

  • de pe site-ul casadeajutorreciproc.ro,
  • telefonic la numerele 0351.44.55.33 si 0351.44.44.00,
  • direct la sediul social situat in Craiova, Str. Mihail Kogalniceanu, nr.19, Bl. 97A, parter.

Sunt curioasă cum vă afectează pe voi schimbările precum pandemia, războiul din Ucraina şi alţi factori politici şi economici de acest gen? Economisiţi mai mult sau aveţi alte modalităţi prin care vă asiguraţi stabilitatea financiară în caz de zile negre?

Partajează asta: