Guest-post

Guest-Post – Vreau să te ajut, dar, de obicei, nu mă lași

Pun pariu că ți-ai luat-o peste nas de nu știu câte ori pentru simplul fapt că ai ncercat să ajuți. Și pun pariu că ți-ai promis de nu știu câte ori că n-o să mai ajuți pe nimeni niciodată.

Însă a trecut o săptămână și ai ajutat din nou. Și-ai sperat că totul o să fie ok. Și poate că iar ți-ai luat-o peste nas.
Și ajungi ca dintr-un număr de 100 de persoane pe care le ajuți, să-ți fie recunoscătoare doar câteva, maxim 3-4. Și asta te supără pentru că tu ai ajutat atât de mulți, însă doar câțiva ți-au apreciat ajutorul.
Ei bine, dacă te regăsești în exemplul de mai sus, s-ar putea ca articolul acesta să-ți aducă ceva înțelegere și să te facă să observi câțiva pași.
Vreau să pornesc de la ideea că oamenii se tem de schimbare. Dacă până acum ai fost obișnuit să porți doar haine de culoare închisă și să te deplasezi mereu cu taxiul prin oraș, în mod sigur nu vei putea ca de mâine să te îmbraci brusc în roz și să mergi doar cu bicicleta.
Vei avea nevoie de o schimbare treptată.
Poate că vei petrece ceva timp căutând o bicicletă care să fie pe gustul tău. Și poate că te vei răzgândi de câteva ori până vei cumpăra bicicleta. Poate că n-o vei cumpăra niciodată. 
De asemenea, vei căuta prima dată o brățară de culoare roz, iar dacă nu-ți va plăcea, probabil vei renunța definitiv la a mai purta vreodată culoarea roz.
Schimbarea se va produce doar când vei avea curaj (lucru care nu se întâmplă prea des) sau când vei avea foarte multe frustrări. Atât de multe frustrări încât vei simți că nu mai poți face față și că vei fi epuizat.
Însă, chiar și cu frustrările acelea, schimbarea nu ți-este garantată. Pentru că ești obișnuit cu ele, ceea ce înseamnă că ești într-o zonă de confort. Iar ca să treci peste frustrările tale, nu doar că trebuie să depui efortul de a le conștientiza și a găsi soluție pentru ele, ci trebuie să-ți muți efectiv curul afară din casă și să faci ceva.
Acum gândește-te…
Gândește-te că încerci să ajuți o astfel de persoană, care are foarte multe frustrări și probleme. Gândește-te că intri în viața ei și că vrei, dintr-o dată, s-o ajuți.
Mi se pare și stupid și amuzant, în același timp, faptul că tu ai impresia că te va lăsa s-o ajuți. Are oameni în jurul ei care au fost alături de ea o viață pe care nu-i lasă s-o ajute.
De ce te-ar lăsa pe tine?
Iar tu, cel care încerci s-o ajuți, împreună cu persoanele din viața ei, care încearcă s-o ajute, aveți un lucru în comun: indiferența.
Atât timp cât te gândești să ajuți, te gândești să creezi o schimbare în viața persoanei respective. Însă, persoana respectivă își dorește schimbarea?
Pasul dinainte de a ajuta durează o viaț
În primul rând, dacă te aștepți să intri în viața unui om și să ajuți, ai pierdut din prima secundă.
În al doilea rând, înainte de a ajuta trebuie să te asiguri că înțelegi.
Dacă mie mi-e frică să vorbesc în public, poți să vii cu 10 exerciții și 50 de teoreme care să mă ajute să scap de frică. Vii cu ele degeaba, pentru că nu le voi pune în practică.
Nu le voi pune în practică nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că nu voi avea încredere în tine că exercițiile respective sunt bune. Și nu voi avea încredere în tine pentru că tu nu îmi înțelegi frica de a vorbi în public.
Fii lângă mine atunci când frica se manifestă și înțelege-o mai bine decât mine. Abia atunci cred că poți să mă ajuți.
Așadar, nu încerca să-mi bagi pe gât ajutorul pentru că, de fapt, habar n-ai dacă ajutorul ăla o să-mi fie de ajutor. Habar nu ai dacă schimbarea prin care urmează să trec va fi una benefică sau nu.
În schimb, oferă-mi înțelegere. Și te asigur că dacă ești alături de mine cu gândurile tale pozitive, schimbarea mea va veni treptat. Fără să fie nevoie ca tu să miști munții din loc.
Despre autor: Fiind interesat de potențialul uman și de capacitatea oamenilor de a-și schimba perspectivele, David te poate ajuta să faci o schimbare în viața ta sau să îți transformi pasiunea într-un business.
Website autor: http://davidmitran.ro

 

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply