Personale Profesionale

Degustare vin pelin Vinju Mare

Degustare vin pelin Vinju Mare

Nu stiu, nici acum, la aproape treizeci de ani, cat de surprinzatori pot fi oamenii dar eu stiu ca am norocul sa fac parte dintr-o gasca blogosferica faina. De data aceasta am avut ocazia să particip la Brânzeturi cum se cu…Vin editia #48, o editie cu vinuri speciale, un eveniment organizat, ca de fiecare dată, de către Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro De aceasta data s-a lasat cu Degustare vin pelin Vinju Mare.

Aveam, asadar, in fata mea o noua crama olteneasca, Vinju Mare, care se afla in posesia actualului proprietar de aproximativ 20 de ani si se intinde pe o suprafata de 130 de hectare. Acestia au vandut anual aproximativ 300 de mii de sticle de vin. Se axeaza, in principal, pe vinurile rosii dar produc si vinuri albe si rose. La Vinju Mare se produc cam 700 de mii de litri de vin anual.

Degustare vin pelin Vinju Mare

Cu aceasta ocazie am auzit, pentru prima data, de combinatia dintre vin si pelin. Pelinul, aparent, se foloseste in vin de foarte mult tmp, acesta ajutand la conservare. Prima atestare despre zona Vinju Mare si Orevita se petrecea pe la 1604. Se pare ca in posia domnitorilor vremii, pamanturile de aici erau muncite de tarani. Acestia dadeau a 10-a parte din productie domnitorului. Chiar daca taranii aveau o intelegere cu domnitorul, embatic, pentru 99 de ani, daca acestia nu lucrau via timp de trei ani partea de pamant data spre lucru le era luata.

La Expozitia Mondiala de la Londra din 1862 au participat vinuri de la Orevita si Dragasani. Asa aflam ca vinul in care se foloseste pelin este considerat un vin special, aromatic.

Acestea sunt vinurile si asocierile prezentate la degustare:

  1. Vin pelin alb, demisec Tamaioasa Romaneasca si Cascaval Sofia Delaco,
  2. Vin pelin rose, demisec Cabernet Sauvignon si Emmentaler Delaco,
  3. Vin pelin alb, demidulce Tamaioasa Romaneasca si Havarti Castello,
  4. Vin pelin rose, demidulce Feteasca Neagra  si British Cheddar Delaco D’Exceptie.

Degustare vin pelin Vinju Mare

Pentru mine combinația de vin pelin alb, demisec, Tamâioasă Românească și Cașcaval Sofia Delaco a fost prima dar si cea care m-a cucerit instantaneu. Combinatia de cascaval si vinul demisec mi s-au parut a se imbina perfect. De asemenea, am fost foarte placut impresionata de faptul ca vinul nu avea o aciditate atat de mare precum am intalnit la alte vinuri albe. Gustul de pelin, de asemenea, nu a dat un gust amarui vinului ci a scos la iveala abundenta de arome. Cascavalul Sofia a fost si ramane si prima branza pe care prietenul meu care nu este fan branza a ajuns sa il aprecieze. Faptul ca este un produs asemanator cu mozzarella, o alta preferata a mea, e doar o coincidenta.

 

Degustare vin pelin Vinju Mare

Ceea ce m-a impresionat placut si a venit ca o surpriza fantastica este faptul ca am degustat in premiera vinurile demiseci, fiind primii care le-au apreciat inainte de iesirea pe piata. Ca atare contraetichetele au avut doar rol de informare.

Degustarea a avut loc, de această dată, la un restaurant din centrul orasului Craiova, C House Milano, de care nu mai auzisem pana atunci dar care ne-a intampinat cu o gama variata de mancaruri dintre cele mai alese. Pe langa gusturile aromate ale vinului, compania mai mult decat fantastica si vesela, ne-am bucurat de intimitate și liniște. Clar voi reveni, cu drag, aici cu ocazia altor vizite acasa. Sunt sigura ca si prietenul meu va aprecia atat locatia cat si bunatatile oferite in meniu.

Dupa experenta de joi seara, pot spune ca vinul pelin de Vînju Mare este o „băutură aromatizată pe bază de vin” de foarte buna calitate, absolut perfecta pentru papile gustative de cunoscator sau novice si se potriveste perfect intr-o seara speciala sau intr-o seara de sambata odata ce munca de peste saptamana s-a sfarsit.

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Faude
    7 April 2023 at 00:10

    .

    Cred ca acest eveniment m-a ajutat sa imi schimb perceptia despre combinatii de vinuri si branzeturi si am descoperit o noua lume plina de gusturi si arome. Cu siguranta voi incerca sa urmaresc programe in continuare pentru a incerca si alte combinatii si vinuri noi. Felicitari Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro care au avut grija de fiecare in parte astfel incat sa ne bucuram de aceste momenturi unice oferite de gazde!

    • Reply
      Ianolia
      7 April 2023 at 00:36

      Întotdeauna ma gândesc la oamenii care nu apreciază vinul și ma gândesc că e posibil ca ei să nu fi descoperit un vin bun, care să le placă. Cel mai bun exemplu este prietenul meu care a participat cu mine la câteva dintre degustări și abia așteaptă fiecare moment în care poate să încerce combinații noi. Ma bucur să știu că nu este singurul.

Leave a Reply