Profesionale

1 decembrie sărbătorit altfel

Am serbat Ziua Nationala a Romaniei, adica pe 1 decembrie, la Centrul de Limba si Cultura Poloneza din Craiova. Da, exista un asemenea loc în Craiova situat în incinta Bibliotecii Universității Craiova din cartierul Lăpuș, lângă Căminul studențesc nr.10. Înfiinţat acum aproape un an ( în februarie împlineşte primul anişor ), iar activităţile sunt coordonate de către Magdalena Filary, cea care ne-a invitat pe 1 decembrie pentru a sărbători cum se cuvine şi a cărei invitaţie nu am putut-o refuza.
Până acum două săptămâni, nu ştiam de existenţa acestui centru în Craiova, dar mă bucur pentru că l-am descoperit şi sunt foarte încântată de ceea ce pune la dispoziţie. A fost înfiinţat de Facultatea de Litere din Craiova şi organizează cursuri gratuite de limba polonă, ateliere pentru copii, expoziţii de fotografie, seri de film (joi vor prezenţa publicului filmul “Ida” nominalizat la Oscar în 2013) şi încă mai aşteaptă sugestii de la cei interesaţi de cultură şi civilizaţia Poloniei.
Chiar dacă centrul promovează cultura poloneză, noi am sărbătorit româneşte, în mare majoritate, cu doar câteva mici influenţe poloneze. Aşadar, am avut plăcerea de a sărbători Ziua Naţională a României, exact pe stilul românesc. Am servit câte o porţie de fasole cu ciolan, murături absolut gustoase şi pâine de casă. De băutură s-au ocupat Daniel şi Magdalena. Aşadar, am servit vin de casă pur romanesc  dar şi vodka poloneză.
Astfel s-au strâns în aceeaşi încăpere bloggerii craioveni, polonezi şi chiar şi un suedez. Pentru mine este o emoţie fantastică întâlnirea unui suedez în carne şi oase pentru că ador modul lor de viaţă şi mai ales scriitorii nordici. În aceeaşi zi, ni s-au prezentat activităţile Centrului Cultural Polonez la care voi participa şi eu începând de anul viitor pentru că mi se par fascinante. De asemenea, bloggerii au fost invitaţi să îşi expună ideile cu privire la ce s-ar putea îmbunătăţi în dosarul de activităţi al centrului. Aşadar, eu am ales să propun cursuri de predare a istoriei poloneze. Mi se pare că avem atât de multe lucruri în comun cu Polonia, încât este păcat să nu învăţăm despre această ţară surata a României. În plus, faptul că sunt studentă la Istorie, poate cântăreşte mult în propunerea mea, nu pentru că nu învăţăm destule în facultate, ci pentru că niciodată nu ştii destule lucruri sau te poţi lăuda că le ştii pe toate. Omul cât trăieşte învaţă şi este păcat să nu învăţăm cât încă suntem tineri şi mintea nu ne este atât de plină de informaţii nefolositoare.
 M-am bucurat, de asemenea, să descopăr un alt blogger craiovean, pe Iulian pe care l-am mai văzut la diferite evenimente şi despre care am aflat mai multe acum. Am avut norocul, pentru că sunt o întârziată notorie, să îi ascult prezentarea şi pe care sper să îl revăd la blog meet-uri alături de ceilalţi colegi bloggeri care îmi sunt atât de dragi inimii.
LA MULŢI ANI ROMÂNIA, să ne trăieşti milioane de ani şi să prosperi din plin. Ca să nu uit, mai jos voi lăsa lista cu cei prezenţi, preluată de la Daniel Botea, organizator şi fotograf dedicat în cadrul întâlnirilor blogosferice căruia îi mulţumesc din suflet!
Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  costinel mitrache
  4 December 2014 at 15:34

  Imi faceti in ciuda ca nu am reusit sa ajung si eu?…te tin eu minte…La multi ani!

 • Reply
  Ianolia Marina
  4 December 2014 at 15:35

  Data viitoare sa stii sa vii 😀 La Multi Ani! 🙂

Leave a Reply