Personale Profesionale

Taifasuri rânduite teatral cu Bobi Pricop

   Dupa cum v-am mai povestit, aici, Craiova candidează (împreună cu regiunea Olteniei) pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, ocazie cu care Casa de Cultură Traian Demetrescu lansează bloggerilor o provocare culturală. În cadrul acestei provocării, bloggerii craioveni trebuie să vorbească despre evenimentele culturale la care au luat parte. Ceilalţi bloggeri, locuitori ai oricărei alte regiuni, sunt angrenaţi să scrie despre activităţile la care ar dori să participe în Craiova, despre cele la care ar fi vrut să ia parte sau ce îi atrage la Craiova.

 Dar, fiind din Craiova culturală şi participând la diverse activităţi dedicate craiovenilor, oltenilor şi oricui este interesat, voi vorbi despre ultimul eveniment la care am participat. Acesta s-a desfăşurat în salonul medieval de la Tradem şi a purtat denumirea de „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate” (TRADEM). Invitat special a fost Bobi Pricop, părintele regiei, scenografiei, muzicii şi versiunii scenice a piesei Profu’ de religie. Acesta a vorbit “dincolo de şcoală, despre tineri şi sistemul teatral”. Ce-i drept, nu am mai fost de multicel la teatru şi îmi este dor să văd o piesă jucată de oameni vii, cu mii de sentimente şi cu o pasiune ce penetrează ecranul invizibil ce desparte scena de spectatorii aflaţi pe scaune. 
  Nu sunt studentă la Actorie, sunt studentă la Istorie, dar mă lovesc de barierele sistemului sau neîncrederii în capacitatea tinerilor de a face ceva în viaţă chiar de pe băncile şcolii şi care pot ajunge departe, având ambiţie, dăruire şi pasiune. Am fost plăcut surprinsă când am văzut optimismul din conversaţiile pe care Bobi le purta cu actriţa Haricleea Nicolau, secretar literar al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi lector univ.dr. al Departamentului de Arte al Universitatea din Craiova dar şi cu viitorii actorii sau actorii debutanţi. De asemenea, am aflat şi despre începuturile şi activităţile Companiei Teatrulescu şi despre spectacolele din zilele de Vineri de la Play.


   Mi-am notat şi eu câteva învăţăminte pe care le-am asimilat luni seara, fiind prezentă la eveniment.
 •     Pasiunea este motorul care te duce la destinaţie! Munca şi pasiunea sunt cele care te duc pe culmile reuşitei.
 • Şi în teatru, ca şi în alte domenii de activitate romaneşti, locurile de muncă disponibile sunt puţine şi mulţi tineri se pierd pe drumul dezolării pentru că sunt refuzaţi. Pasiune dispare odată cu apariţia neîmplinirii şi mulţi tineri se reorientează.
 • Dând piept cu viaţa şi necesităţile acesteia, inevitabil, realizezi că ai nevoie să te întreţii pentru a putea rezista.
 • În România, în general, imaginea unei personalităţi sau a unei instituţii importante aduce mai multe fonduri sau interes din partea publicului decât tinerii talentaţi la început de drum care nu prezintă, totuşi, atât de multă credibilitate. 
 • Subiectivismul şi viziunea contează enorm în alegerea unor actori care să intre pe scenă şi să se lase văzuţi. Aceste lucruri nu înseamnă că nu sunteţi buni, ci că trebuie să găsiţi exact rolul făcut pentru voi.
 • În artă trebuie să înveţi ca să înveţi şi să îţi descoperi propriul mod de a-ţi transmite viziunile şi arta.
 • Toată viaţa reprezintă o luptă de rezistenţă şi dorinţă de a reuşi.
 • Indiferent de arta pe care o prezinţi în faţa publicului, acesta trebuie impresionat 

  Titlul de capitală culturală europeană, rămâne un ţel al multor oraşe romaneşti pentru anul 2021 şi nici Craiova nu face rabat de la această dorinţă de reuşită. Eu cred că, venind în Craiova şi participând la diversele activităţi culturale, înveţi, ai ce povesti, vezi noutăţi şi creezi noi punţi între oameni. 
  Aş dori să-i mulţumesc colegului meu blgger, Daniel Botea, pentru pozele utilizate în acest articol!
Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Natural
  29 April 2015 at 12:35

  2, stai jos. Nu este ultimul eveniment, este cel mai recent 🙂 Spor!

 • Reply
  Ianolia Marina
  29 April 2015 at 12:36

  Ultimul eveniment la care am fost, Daniel. Eu asa l-am prezentat 😀

Leave a Reply