Personale

23 years and still counting

Cineva spunea că, odată cu înaintarea în viaţă, înţelepciunea şi maturitatea îşi găsesc cuibar în sufletul şi inima ta şi te ajută să eviţi situaţiile neplăcute sau să le gestionezi mai bine pe cele de neevitat. Chestia asta cu anii şi maturitatea care vine “la pachet” cu înaintarea în vârstă mi se pare una dintre cele mai absurde dintre teoriile lansate de oameni. Urmează altele legate de prieteniile sau relaţiile care se destramă din cauza anilor sau din cauza distanţei sau kilogramele care taie, din rădăcină, şansele oamenilor la fericire. Dar despre astea putem dezbate altă dată.

Mă gândeam să las aici câteva dintre cele mai importante sfaturi pe care le-am primit, direct de la oamenii mai trecuţi prin viaţă sau indirect ca urmare a experienţelor proprii, de-a lungul celor 23 de ani ai vieţii mele. Nu îmi propun să dau o cifră, să fac un top sau să vă învăţ ceva. Luăm din viaţă atât cât ne trebuie cât să continuăm şi planurile, uneori, eşuează.

 1. Citeşte cât mai mult, oricând te simţi singur sau dezamăgit, orice gen îţi pică în mână, fie că e o carte aleasă la întâmplare sau sugerată de cineva. Cărţile sunt un refugiu, fantastic, atunci când ai nevoie de o pauză de la viaţă.
 2. Fă ceea ce simţi să faci, când simţi să faci în ciuda a orice îţi va zice oricine. Dacă merge rău, vei căpăta o învăţătură, dacă merge bine vei căpăta o experienţă memorabilă de viaţă. Mai bine să regreţi ceea ce ai făcut decât să te întrebi o viaţă întreagă “Cum ar fi fost dacă…?”
 3. Ieşi din zona de confort, mergi în excursii, drumeţii, tabere, şcoli de vară sau evenimente din oraşul tău. Nu contează că nu cunoşti pe nimeni sau este prima ta experienţă, nici nu ai idee cât de multe poţi învăţa, câţi oameni minunaţi vei întâlni şi cât de multe momente memorabile vei trăi.
 4. Dacă visurile nu ţi se împlinesc, din prima, încearcă în diferite moduri, cu munca şi determinare şi fii mai bun pentru tine, în primul rând. Dacă simţi că e de prisos sau nu există şanse să îndeplineşti acel vis, mergi mai departe. Te aşteaptă experienţe mult mai frumoase şi ţi s-a pregătit ceva mult mai bun. Pur şi simplu destinul lucrează altfel, uneori.
 5. Pasiunile tale sunt importante pot fi moduri fantastice de a te dezvolta, de a-ţi depăşi condiţia, de a fi unic şi a te evidenţia într-o mulţime de alţi oameni.
 6. Fiecare om care trece prin viaţa ta, îţi oferă o lecţie. De asemenea, oamenii vin şi pleacă. Nu-i forţa să rămână pe cei care nu au nevoie de tine în viaţa lor. E posibil să pierzi oameni mult mai buni care să aibă un impact benefic asupra ta pentru că nu există locuri goale în sufletul tău, pentru a-i iubi.
 7. Tot ce faci, se întoarce! Karma există şi fiecare acţiune a ta are o reacţie viitoare care se va manifesta când te aştepţi mai puţin.
 8. Învaţă să spui nu şi nu îţi cere scuze pentru faptul că ai nevoie de timp petrecut cu tine însuţi. Nu e nevoie să te opreşti din a-i ajuta pe ceilalţi, dar îi ajuţi pe alţii şi dezvoltându-te tu însuţi. Vei oferi sfaturi şi îndrumare de mai bună calitate celor pentru care eşti un model, sau pentru cei care depind de tine, într-un fel sau altul.
 9. Niciodată nu vei mulţumi pe toată lumea şi nici nu vei reuşi să opreşti cuvintele grele să iasă din gurile criticilor de ocazie. Nu îi lăsa să îţi dărâme visurile. Continuă să faci ceea ce îţi place şi ceea ce te face fericit şi nu te împiedică de criticile de ocazie. Sunt menite să te transforme în damnat.
 10. Bucuria constă în lucruri mărunte, de cele mai multe ori fără costuri exagerate. Surprizele mici, care ne fac viaţa mai frumoasă, vin din locuri nesperate şi îţi pot schimba starea într-o secundă.

E uimitor să îţi dai seama că eşti înconjurat de oameni minunaţi! E incredibil de cât de mulţi oameni frumoşi şi nebuni de buni am dat anul acesta! Când ieşi din zona de confort şi încerci experienţe cu totul noi e imposibil să nu ai parte de momente memorabile care dau un nou sens vieţii tale. Am avut parte de lacrimi şi zâmbete, dezamăgiri şi momente în care nu mi-a venit să cred când oamenii mi-au spus părerea lor despre mine.

Am renunţat la oameni care îmi făceau rău ca să las loc în viaţa mea oamenilor care meritau să fie acolo. Învăţ şi continui să mă dezvolt şi mă înconjor de persoane de la care învăţ constant. Nici nu îţi poţi da seama de la cine înveţi în viaţă, până nu interacţionezi cu acei oameni. Iar eu sunt o norocoasă că vă am şi vă iubesc şi recunoscătoare pentru locul pe care mi l-aţi făcut în vieţile şi în inimile voastre. Am plâns atât de mult şi des de fericire in ultimele zile încât mi s-a vindecat inima de toate dezamăgirile de care m-am lovit în acest an şi îmi era dor să plâng de fericire pentru că nu mă mai credeam capabilă de asta.

Vă mulţumesc şi mă plec, recunoscătoare pentru tot ceea ce am trăit la aniversarea a 23 de ani!
 
Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Luciana
  5 September 2016 at 10:21

  La mulți ani cu întârziere, draga mea! Mă bucur că te cunosc. Să trăiești 1000000000000 de ani cel puțin, să ne bucurăm de energia ta în blogosferă.

 • Reply
  Ianolia Marina
  5 September 2016 at 10:22

  Multumesc, din suflet, draguta! Si eu ma bucur sa te cunosc si abia astept sa ne revedem. Tot binele din lume si bucurii iti doresc si eu! <3

Leave a Reply