Profesionale

Despre trendul bodybuildingului

https://www.culturism.net/concentrate-proteice

Există momente în viaţă când spui “Gata!”. Determinarea, adrenalină şi pulsul se accelerează treptat până la colapsul necesar pentru a începe un plan menit să îţi schimbe viaţa. Se spune că “o femeie care îşi taie părul este pe cale să îşi schimbe viaţa”. În acelaşi registru am putea spune, atenţi la ceea ce se întâmplă în societatea contemporană, despre bărbaţi că odată luată decizia de a merge la sala înseamnă că sunt pe cale să îşi schimbe viaţa.

Fie că vorbim de cure de slăbire, schimbări de look sau ridicarea de greutăţi, când se ajunge la acel punct un bărbat vrea doar un singur lucru: să fie diferit şi odată cu schimbarea stilului de viaţă să devină un alt om. Aici este de preferat ideea de a fi cea mai bună versiune a ta. Totuşi, aderarea la “cultul” bodybuilding nu este ceva destinat doar bărbaţilor. Femeile, desigur, adera la acest nou trend şi rezultatele sunt vizibile în jurul nostru.

Idealul grecesc, acela de a fi puternic, rezistent şi sănătos, a influenţat ceea ce azi numim culturism sau bodybuilding şi astfel acesta devine un cult al esteticului şi al puterii. Acest sport este menit să crească masă musculară prin combinarea exerciţiilor fizice, a ridicării greutăţilor, odihnă şi consumul de suplimente nutritive. Prima atestare documentară modernă a culturismului ca sport naţional se observă în secolul XVI în India, începuturile dezvoltării sale în această ţară fiind cunoscute de prin secolul XI.

Culturismul modern avea să capete popularitate, însă, odată cu Eugene Sandow ce avea să devină “Părintele Culturismului Modern”, de asemenea influenţat de cultură greacă şi romană. Odată cu acesta culturismul a depăşit pragul dedicat puterii şi rezistenţei fizice şi a trecut la statutul de plăcut din punct de vedere estetic, astfel un corp bine lucrat devenind un “must” pentru europeni şi americani. De asemenea, Sadow a făcut parte din juriul primei competiţii importantă din domeniul culturismului în 1901, la Royal Albert Hall, Londra.

Probabil cel mai celebru culturist al tuturor timpurilor, de care aţi auzit cu siguranţă, este Arnold Schwarzenegger. Înainte de a deveni unul dintre cei mai bine plătiţi actori de la Hollywood și guvernator al statului California, a fost multiplu campion mondial la categoriile amatori şi profesioniști dar și deținătorul a nu mai puţin de șapte titluri Mr. Olympia, în cea mai importantă competiție a culturismului profesionist.

În România bazele culturismului modern, din punct de vedere teoretic, practic, organizatoric și competițional s-au pus în perioada 1965-1969. Începând din anul 1966 se organizează, sub egida Federației Române de Haltere, primul campionat național în oraşul Craiova pentru juniori și în oraşul Cluj-Napoca pentru seniori.

 

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  carmi
  10 October 2017 at 14:14

  eu cred ca orice initiativa la nivelul alimentatiei (dieta) sau la nivelul sportului (antrenamente la sala) trebuiesc executate cu responsabilitate .

  • Reply
   Ianolia
   14 October 2017 at 15:00

   Complet de acord. Fara un specialist sau un bun indrumator, rezultatele pot fi dintre cele mai nedorite.

Leave a Reply