Personale Profesionale

Menstruaţia un subiecte tabu în România

Menstruaţia, un subiecte tabu în România

Menstruaţia, un subiecte tabu în România anului 2023 duce la ostracizarea multor fete, tinere şi femei care suferă în tăcere, nu au acces la cele necesare luna de lună şi sunt ruşinate când trebuie să menţioneze orice detalii despre subiecte de acest fel. Suntem în anul de graţie 2023 şi încă există oameni în România care sunt îngreţoşaţi de biologia femeii şi ignoranţi cu privire la acest subiect. La aproape 34 de ani de la căderea comunismului, există zeci de subiecte considerate tabu în mentalul colectiv român, din păcate.

Despre sănătatea intimă, menstruaţie, protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi alte subiecte asemenea se vorbeşte din ce în ce mai mult în ultimii ani, totuşi. Se observă o deschidere din partea generaţiei mele şi a celor care vin după noi către o normalizare a discuţiilor pe diferite subiecte considerate de nediscutat de către generaţiile dinaintea noastră. Suntem mai curioşi, mai deschişi, mai înţelegători şi vrem să populăm normalizarea unor subiecte importante pentru sănătatea noastră intimă, mintală şi sexuală. Aşa am descoperit mii de femei cu afecţiuni precum sindromul ovarelor polichistice, fibrom uterin, vaginită sau candidoză care suferă în tăcere, nu ştiu cum se pot trata sau faptul că există tratament. De asemenea, am descoperit şi bărbaţi care au grijă de partenerele lor luna de lună. Chiar dacă nu înţeleg, cu totul, ce înseamnă menstruaţia, de exemplu, pentru o femeie încearcă să fie acolo pentru ele.

Menstruaţia, un subiecte tabu în România

Conform statisticilor, peste 702 mii de tinere din România au menstruaţie. În mediul rural, există multe tinere care nu pot frecventa şcoala în perioada menstruaţie din cauza faptului că nu au acces sau nu îşi permit achiziţionarea de produse menstruale. Scoţia a fost prima ţară din lume care a început să ofere, gratuit, produse menstruale în şcoli. Tari precum Noua Zeelandă şi Kenya i-au urmat exemplul, de asemenea. În spitalul în care lucrez în Anglia, toaletele destinate femeilor conţin dispensoare care oferă absorbante şi tampoane gratuit. În spitalul privat în care am lucrat până în februarie se regăseau aceste produse, gratuit, în vestiarele dedicate femeilor.

Recent, descopăr multe discuţii, videoclipuri sau articole despre cupele menstruale. Acestea sunt menite să protejeze mediul înconjurător, fiind reutilizabile şi, în acelaşi timp, să reducă acele costuri lunare. Primele produse de acest gen au fost fabricate în anii 1930 doar că par să fi prins popularitate în ultimii ani. Potrivit celor de la Chilotis, cupele menstruale sunt cupe mici, în formă de clopot, fabricate din silicon, latex sau elastomer de calitate medicală. Ele sunt reutilizabile și sunt concepute pentru a colecta sângele menstrual în loc să-l absoarbă precum tampoanele și absorbantele. Cupa se introduce în vagin și poate fi purtată timp de până la 12 ore, în funcție de fluxul menstrual. Odată ce aceasta este plină, aceasta poate fi golită, curățată și reinserată.

Am menţionat într-un articol precedent faptul că sufăr de sindromul ovarelor polichistice. Una dintre efectele acestei condiţii este sângerarea abundenta pe care, la sfatul medicului, trebuie să o opresc cu medicamente, uneori. Din păcate, aceste medicamente nu au efect pe termen lung în reglarea menstruaţiei ci există şi efecte adverse. De aceea m-am gândit să mă informez mai mult în privinţa cupelor menstruale şi a ceea ce oferă acestea, totul de la efecte pozitive, efecte negative, mod de utilizare şi aplicare, s.a.

Menstrual Cups

Ca să îţi poţi da seama ce cupa menstruală este cea mai bună pentru tine, trebuie să ţii cont de anumite lucruri. Iată câteva exemple:

  • Vârsta
  • Lungimea colului uterin
  • Tipul de flux lunar
  • Capacitatea cupei
  • Dacă ai avut vreo sarcină
  • Fermitatea sau flexibilitatea cupei

De asemenea, am descoperit faptul că sunt blânde cu mediul înconjurător, fiind reutilizabile, se pot purta până la 12 ore (dacă ai flux abundent indicat ar fi să fii precaută cu această durată), fiind reutilizabile nu trebuie să cumperi una lunar, colectează mai mult lichid menstrual s.a. Există totuşi şi variante pentru femeile alergice la silicon şi latex cum ar fi lenjeria intimă menstruală, absorbante din bumbac sau absorbante reutilizabile. Persoanele care militează pentru utilizarea cupelor menstruale o fac şi datorită faptului că acestea nu conţin substanţe chimice şi nu irita colul uterin, spre deosebire de unele tampoane. Unele companii oferă chiar şi chituri de curăţare a cupei care conţin şi aplicatoare, pentru o utilizare mai uşoară.

Unde există avantaje, trebuie luate în considerare şi dezavantajele pentru a-ţi face o idee despre un produs sau un serviciu. Aşadar, ca să îţi poţi da seama dacă o cupă menstruală este un produs de care poţi fi interesate iată şi câteva dezavantaje: Îndepărtarea cupei poate fi messy, trebuie să practici introducerea şi îndepărtarea acesteia pentru a fi sigură că desfăşori aceste activităţi corect, alergia la diferite materiale, poate crea iritaţii şi există riscul de infecţii dacă nu este folosită şi sterilizata corect.

Menstruaţia un subiecte tabu în România

Orice ai alege să foloseşti, sper să găseşti metoda cea mai bună pentru tine şi sănătatea ta intimă. Aminteşte-ţi că este un proces normal şi nu trebuie să te simţi prost pentru că ţi se întâmplă şi ţie. Vorbind mai mult despre menstruaţie şi ajutându-ne unii pe alţii vom reuşi normalizarea unor asemenea evenimente în viaţa tinerelor. Variante există, orice ai alege să foloseşti. Discută cu prietenele tale, medicul tău sau doctorii din cabinetele dedicate sănătăţii sexuale. Nu eşti singură şi deşi suntem diferite, există alternative pentru fiecare dintre noi.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply