Personale

Dear 14 year old me

Dragă Ianolia de 14 ani,
 
Dear 14 year old me, ştiu că mai ai două luni până vei împlini 15 ani şi încă refuzi să creşti. Nici nu te grăbi să o faci, vei avea timp suficient şi pentru acest pas. În primul rând, te felicit pentru faptul că ai reuşit să treci, cu bine, peste tezele unice. Ştiu că urmează să alegi liceul la care vei merge şi chiar dacă nu vei intra în liceul visat, îţi garantez că te vei distra pe cinste în perioada liceului, vei clădi prietenii strânse, te vei certa şi împăca dar oamenii care contează vor fi mereu acolo. Vei cunoaşte oameni care te vor susţine şi vei găsi prietenia acolo unde nu te aştepţi. Poate te va surprinde acest aspect, dar vei avea şi prieteni băieţi, mulţi, care te vor învăţa să creşti, să te fereşti de primejdii şi la care te vei întoarce spăsita atunci când nu le-ai luat în considerare sfaturile dar te vor îmbrăţişa şi vor fi acolo. De asemenea, scrie despre ei! Scrie despre orice! Îţi garantez că acest lucru îţi va aduce multe bucurii. experienţe frumoase şi oameni minunaţi. Şi fă-ţi blog. Nu aştepta prea mult!
 
Vreau să îţi spun, în ciuda tuturor problemelor de sănătate, ale glumelor proaste făcute de colegii tăi şi ale gândurilor negre pe care le ai sau ale nopţilor în care plângi cu orele, eşti o fată frumoasă, eşti deosebită, un om pe care mulţi alţi oameni se bazează şi care va fi un model pentru cei din jurul său. Ştiu că nu eşti cel mai fericit copil, dar îţi promit că vei deveni puternică. Vor urma ani frumoşi, amintiri absolut fantastice şi momente în care vei lua decizii greşite. Poate, la un moment dat, vei crede că ai irosit ani şi ai pierdut oameni, dar cei care vor pleca nu vor conta şi cei care vor rămâne sunt cu adevărat oameni importanţi pe care trebuie să îi ai în viaţa ta. Nu vei fi ca toată lumea, de fapt, chiar vei fi puţin atipică. E perfect normal. Oamenii te vor iubi pentru ceea ce eşti şi modul în care îi faci să se simtă. 
 
Vei afla, curând, că unele lucruri îşi urmează cursul firesc şi că dacă un plan nu s-a împlinit acest lucru s-a întâmplat pentru că te aşteaptă ceva mult mai bun. Liceul va fi acel altceva bun care te aşteaptă, oricât de reticentă vei fi. Încetează să te scuzi pentru că eşti aşa cum eşti şi nu ascultă oamenii care te blamează. Ei sunt, de asemenea, nesiguri şi e mult mai simplu să faci pe cineva să se simtă rău în loc să fii tu victima. Nu proceda că ei, dar nici nu te mulţumi cu rolul, permanent, de victimă! Ştiu că nu te înţelegi prea bine cu părinţii acum, dar fii sigură că va veni un moment în care ei se vor schimba şi tu te vei schimba şi îţi va fi dor de ei iar ei vor învăţa să te preţuiască mai mult şi să îţi spună când sunt mândri de tine.
 
Fiind 1 iulie, cel mai probabil ţi-ai cunoscut, deja, cel mai bun prieten. Bine, tu nu ştii încă acest lucru dar Dani, omul acela care te făcea să râzi şi cu care te-ai împrietenit şi vorbeai ca şi cum v-aţi şti din totdeauna, ei bine, ţi-a devenit cel mai bun prieten şi confident. E printre puţinele persoane care te susţin, necondiţionat, te iubesc, te acceptă aşa cum eşti şi nu te judecă. Crede-mă, la cei, aproape, 23 de ani pe care îi am când îţi scriu, tu şi Dani aţi împlinit 8 ani de prietenie frumoasă. Partea proastă e că după un serviciu intens şi nopţi nedormite, s-a hotărât să plece. Nu e singurul prieten care a ales să plece din ţară şi chiar dacă nu va mai vedeţi atât de des sau vorbiţi la fel ca înainte, te asigur că prietenia voastră este la fel de strânsă. Ţi-am spus că nu e singurul prieten departe de casă? Probabil şi tu vei pleca, la un moment dat. 
Ţi se va spune, des, că eşti tocilară şi vei învăţa, vei aprofunda materii şi vei deveni un model în clasa ta. Vei fi apreciată, de colegi şi profesori, pentru ceea ce ştii şi pentru modul în care reuşeşti să motivezi şi alţi oameni să înveţe. Ca să înţelegi cam cât de frumos eşti văzută de profesorii tăi, să ştii că vei ajunge să predai istoria, pentru câteva ore în practică, în şcoala pe care o termini acum. Probabil diriginta ta ar fi foarte mândră, dar nu vei şti pentru că ea e deja ieşită la pensie că mulţi alţi profesori de acum, dar cei pe care îi vei întâlni te vor felicita. Da, practică înseamnă că încă nu ţi-am împlinit visul de a ajunge la facultate la Cluj din mulţi factori independenţi de mine, sau de tine. Vei înţelege mai târziu de ce şi încă muncesc şi îmi dau silinţa să ajungi acolo. Oricum, mâine se împlinesc doi ani de când ai ajuns prima dată la Cluj şi îl vei vizita des după acea primă vizită.
 
Tocmai am aflat despre un program care te-ar putea ajuta mult. Daca nu pe mine, deja crescuta, pe tine si pe copiii care dau piept cu lumea ii va ajuta. Iti spuneam ca prietenii iti vor pleca din tara. Se pare ca scoala nu te ajuta, prea mult, in materie de practica, cum sa te descurci in viata, cum sa obtii un loc de munca, s.a. Dar s-au gandit si alti oameni la acest aspect si a aparut o`SCAR. Școala Comercială Austriacă din România (o’SCAR) este un program de învățământ profesional dual inițiat de Secția Comercială a Ambasadei Austriei și dezvoltat împreună cu șapte companii de renume: BILLA, C&A, Deichmann, Hervis, HUMANIC, kika și Telekom Romania. O’SCAR oferă o formare profesională după sistemul dual, sistem cu tradiție în ţări precum Austria, Germania și Elveția. Învățământ profesional – dual pune accentul în mod deosebit pe formarea practică și legătura stransă între companii şi școală. Practic, dacă tocmai ai terminat clasa a VIII-a, asa cum ai terminat și tu, ai la dispoziție un program de 3 ani în care te pregătești atât teoretic, cât și practic, în meseria de comerciant- vânzător. 
 
Școala Comercială Austriacă Romania este o alternativă pentru cei care doresc să se dezvolte pe plan profesional într-un timp relativ scurt. Cursurile cu accent deosebit pe pregătirea practică facilitează accesul rapid la un loc de muncă şi independenţă financiară. Ceea ce oferă o`SCAR elevilor este mai mult decât perspectiva de a deveni vânzător. Absolvirea programului oferă tinerilor oportunitatea obţinerii unui job şi dezvoltarea unei cariere în cadrul companiilor partenere îmediat ce ce ies de pe băncile școlii.
Programul începe în septembrie 2016 şi durează 3 ani, timp în care elevii o`SCAR beneficiază de următoarele avantaje: 
  • Pregătire practică alături de cei mai buni profesioniști din retail în companii comerciale de renume;
  • Bursă lunară de până la 400 de lei;
  • Cursuri cu accent deosebit pe pregătirea practică, facilitând accesul rapid la un loc de muncă şi independenţă financiară;
  • Prioritate la angajare în cadrul companiilor partenere;
  • Perspective de dezvoltare a carierei în cadrul companiilor partenere;
  • Certificat profesional recunoscut în Uniunea Europeană;
  • Prime pentru excelență și alte facilități;
  • Cheltuieli de transport asigurate;
  • Cursurile programului o`SCAR sunt gratuite.
Bucură-te de vacanţă! Nu îţi face griji pentru orice îţi faci griji acum. Lucrurile se vor aranja şi, de fapt, vei fi mult mai bine decât eşti acum şi îţi vei da seama cât de multe griji ţi-ai făcut pentru lucruri banale sau care nici măcar nu vor mai fi acolo la finalul liceului. Nu uita că eşti frumoasă, specială, iubita şi extrem de puternică. Nu încerca să te schimbi de dragul nimănui şi fi tu însăţi!
Cu dragoste şi mândrie,
Tu la 23 de ani.
Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply