Personale Umanitare

Nu eşti singur!

Nu eşti singur! Nimeni nu este singur și oricât ai spune că ceilalţi nu te înțeleg, că trăim experiențe diferite, că simțim altfel sau venim din medii diferite, suntem cu toții oameni și descoperim, adesea, oameni similari nouă. Da, fiecare dintre noi este diferit și unic și cu toții merităm să trăim experiențe unice, dar ce te faci dacă acele experiențe nu sunt atât de plăcute pe cât te-ai aștepta?

Din momentul în care începem să descoperim lumea și până în momentul în care devenim adulți, în toată puterea cuvântului, învățam despre bine și rău, despre politețe și obrăznicie, despre cum să fim mai buni și cum să îi ajutăm pe cei din jurul nostru. De asemenea, învățam despre tabu, despre ceea ce putem descoperi în plus despre lume, despre limitele întrebărilor și subiectelor de discuție, despre faptul că oamenii au preconcepții, că încă nu există remedii pentru multe boli, despre cum oamenii fac minuni pentru oameni și despre vindecări incredibile.

Unul dintre subiectele, încă, tabu în România este cancerul, sau tot ceea ce se leagă de acesta și modurile în care bolnavii pot fi tratați. De asemenea, încă există oameni care nu se pot hotărî asupra modului în care pot discuta cu acești oameni puternici și curajoși și, cumva, le fac lupta pentru supraviețuire mult mai grea. De aceea, poate, se spune că nu poți ști ce simte un om decât dacă ai fost acolo. Eu nu aș ști ce sau cum sa mă exprim. Cunosc oameni care au suferit și s-au vindecat. Cunosc și oameni care s-au vindecat dar boala s-a hotărât să nu îi mai cruțe a două oară. E greu și distructiv. Te apasă și te inundă frustrarea de a nu cunoaște un mod în care să te exprimi sau să îi ajuți. Cu cei aflați în aceeași situație, însă, este diferit. Poți să îi consolezi și să le oferi sfaturi celor care se află în aceeași situație din care tu ai reușit să scapi sau în care incă te afli, dar ai invătat moduri în care să te menții pe linia de plutire.

Boala îi oprește din realizarea unor păși importanți în viață, din posibilitatea de a fi aproape de familie și de a participa la evenimente importante din viața lor sau a familiei, posibilitatea de a crea legături și de a menține relații interumane. În urma tratamentelor, pacienții se schimbă, fizic și psihic. Capătă răni, cicatrici, semne ale luptei constante pe care o duc. De asemenea, este extrem de important pentru aceștia să aibă, în permanență, sprijin și suport pentru că este foarte ușor să te pierzi pe ține în marea de angoasă, oboseală, suferință, durere, neputință și izolare.

De aceea este vital pentru aceste grupuri de oameni să aibă acces la informație, la posibilitatea de a comunica și a întreba, de a-și impărtăsi experiențele și de a le asculta pe ale altora. Știi ce simte un asemenea om, doar dacă ai fost acolo, fie pentru el, fie în situația sa. VIA – aplicația mobilă pe care Asociatia Little People Romania a dezvoltat-o pentru tinerii adulți afectați de cancer cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, prin intermediul finantării primite din partea companiei Lidl România, dorește a fi o punte de legătură între oameni și o poartă spre îmbunătățirea vieții, oferindu-le oportunitatea de a beneficia de un spațiu sigur, virtual, în care să poată comunică între ei, să își poată împărtăși experiența sincer și liber, unde să pună intrebări și să afle răspunsuri de la persoane care au trecut prin aceleași tratamente, să poată legă prietenii cu persoane față de care nu simt teamă de a fi respinși, care îi înțeleg și le oferă siguranța că nu sunt singuri în această luptă.

Nu eşti singur! Un om informat este un om puternic, spune o vorbă veche. Aceasta se aplică și în cazul pacienților care se luptă să supraviețuiască. Cu cât sunt mai informați, cu cât au mai mult acces la cazuri similare concrete, cu atât mai puternici vor fi în lupta pe care o duc. Vor fi mult mai determinați să fie eroi pentru alții și pentru ei înșiși, să dovedească sistemului că sunt mai buni decât acesta și că nu se tem să își mențină capul sus.  Aplicația este disponibilă gratuit tuturor tinerilor adulți afectați de cancer din toate centrele de tratament din tară și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau Google Play. Așadar, dacă știi pe cineva care are nevoie, da-i de știre pentru că împreună suntem mai puternici! Împreună înseamnă o viață trăită frumos!

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Raluca
    23 August 2018 at 11:46

    Excelenta aplicatia, multumesc pentru informatie.

    • Reply
      Ianolia
      4 September 2018 at 12:12

      Cu mare drag! Chiar sper sa ajute si sa fie de folos celor in nevoie. 🙂

Leave a Reply