Profesionale

Visuri cu parfum de împlinire

Dacă nu mă cunoşti de foarte mult timp, ai impresia că am o viaţă palpitantă pentru că niciodată nu stau locului prea mult timp. Dacă mă cunoşti, destul de bine, nu mai ai îndoieli în ceea ce priveşte viaţa mea palpitantă căreia nici eu nu îi fac faţă. Sunt visătoare şi iubitoare de frumos, deci foarte rar cu picioarele pe pământ dacă un vis e pe cale să se împlinească. Pur şi simplu aşa sunt eu, un fel de “mi-am greşit cariera” constant. Învăţ zi de zi să fiu omul spre care tind

Am absolvit Colegiul Naţional Economic “Gheorghe Chitu” din Craiova şi deşi urăsc matematica cu toată fiinţa mea sunt totuşi fecioară, deci îndreptată spre ştiinţe exacte. Aşadar, surprinzător sau nu, mi-a plăcut enorm contabilitatea. Poate şi datorită doamnei profesoare Coman Sorina care a avut grijă să ne prezinte materia astfel încât să învăţăm cu ce se mănâncă şi cât de utilă îţi este în orice domeniu activezi.

Temându-mă de matematică, am refuzat să continui pe acelaşi făgaş studiile. Îmi doream să studiez comunicarea, relaţiile interumane sau jurnalismul. Am sfârşit studentă la ISE pentru un an. Bine-nţeles restantă am avut la matematică. În acel moment am zis pas şi m-am orientat spre altceva. Sunt studentă în anul doi la Istorie şi cu gânduri serioase de a-mi definitiva studiile şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. De fapt, informaţiile pe care le-am aflat în ultima perioadă m-au făcut să mă gândesc serios dacă încă doi ani de economie ar fi pierdere de timp sau o oportunitate fantastică.

Romanii sunt tot mai reticenţi la ideea de credit bancar. De fapt, se feresc tot mai mult de ideea de domeniu financiar-bancar. Ca în orice domeniu, orice reticentă este cu dus-întors. Pe de-o parte, încrederea populaţiei a scăzut pentru că există tot felul de costuri ascunse sau stipulate foarte mic, ilizibil chiar. Ştim, desigur, că una dintre cele mai frecvente minciuni este aceea că “Am citit, am înţeles şi sunt de acord cu cele de mai sus drept urmare semnez”. Şi, desigur, faptul că se pune foarte mult accent pe credit în valută şi nu pe credit în lei. Desigur, nu toţi cei care solicită un credit, sunt eligibili pentru obţinerea acestuia în moneda naţională, dar este cel mai sigur credit în cazul în care îţi iei salariul în lei şi de la care nu ai surprize. Cel puţin nu atât de mari ca la cel în valută.

De ce mă gândeam să îmi definitivez studiile? Pentru că nu ştii niciodată cât de utile îţi pot fi, în primul rând. În al doilea rând, am “făcut cunoştinţă” cuAVBS,care este o companie ce s-a axat pe consultanța în domeniul financiar bancar, având ca parteneri atât instituţii bancare, cât şi non-bancare. Aceştia, pun la dispoziţia celor interesaţi de ideea de a activa într-un alt domeniu, posibilitatea deschiderii de franciză AVBS Credit, cu costuri zero şi consultanţă de specialitate. M-am gândit că aş putea, după absolvire, să fac cursuri de specialitate mult mai complexe şi să mă gândesc la ideea de a deveni propriul meu şef, un broker de credite bancare care să ofere cele mai bune servicii pliate strict pe nevoile clienţilor. Desigur, pentru aceasta ar trebui să îmi transform casa într-un birou personal şi aş îmbina cumva şi stabilitatea şi profesionalismul pentru că nu aş fi obligată să am alte costuri inutile pe lista de cheltuieli, ci aş lucra de acasă. Simplu şi la îndemână.

Să pornesc o afacere de la 0 mi-ar fi imposibil, din cauza faptului că nu dispun de incredibile resurse financiare sau de curajul de a porni singură într-o afacere nouă. Într-o franciză, ai avea susţinere şi consultanţă de specialitate, la îndemână. De asemenea, aş vrea să fiu un şef model pentru subalternii mei. Să îi tratez cu profesionalism şi prietenie. Probabil aş angaja o parte dintre colegii care au făcut şi fac practică în instituţii financiar bancare. Aşadar, aş avea oameni cu experienţa pe care aş putea să îi modelez la diferite traininguri de aprofundare în domeniu, aş scuti statul de câţiva noi şomeri pe care i-aş încadra direct în piaţa muncii şi eu aş avea siguranţă că am alături oameni de calitate şi cu potenţial pentru viitor.
Faptul de a fi corect şi concret în exprimare, ar însemna să triez pe categorii de nevoi clienţii cu care să fiu exactă şi cărora să le prezint toate costurile. Nevoile umane variază şi cum unui om însetat nu îi poţi da de mâncare, şi eu aş oferi doar serviciile care se pliază pe nevoile solicitanţilor cu informaţiile bine documentate şi transparente. Un ajutor de nădejde, mi-ar fi unsimulator de credito aplicaţie gratuită pusă la dispoziţie de AVBS credit, care poate fi descărcată atât pentru Android cât şi pentru iOS. Astfel, nici măcar o surpriză nu va putea să dezamăgească potenţialul client şi el va şti exact la ce să se aştepte în momentul contractării unui credit.
Mi-ar plăcea să ştiu că încrederea oferită oamenilor, ar fi cea mai bună carte de vizită a afacerii mele şi să nu fiu nevoită să agasez oamenii cu telefoane peste telefoane. Am păţit-o şi nu dau vina pe funcţionari. Ordinele vin de mai sus şi nu este intenţia angajaţilor de a mânca, efectiv, timpul preţos al oamenilor. Ordinele sunt ordine şi şeful este şef, oricât de tare ai ţine la principiile tale. Nimeni nu îşi permite să îşi piardă un loc de muncă, cel puţin nu în zilele noastre.

Aş antrena inclusiv liceeni care sunt doritori de a învăţa mai multe despre domeniul financiar-bancar, pentru că unii dintre ei au idei absolut fantastice şi firmele de exerciţiu care îi pregătesc pentru joburile viitoare, merită o susţinere mult mai diversificata şi nu doar la stadiul de vorbe. Ştiu că în liceu am avut ca firma de exerciţiu, o cofetărie cu produse tradiţionale romaneşti. Prăjituri şi preparate de patiserie care ar fi păcat să se uite în timp, mai ales că sunt romani plecaţi de atât de mult timp de acasă, încât ar fi păcat să nu guste în ţară prăjiturile copilăriei. 

Ar fi un alt gând fantastic să îmi antrenez şi bunica în ideea de afacere şi clienţii francizei să fie întâmpinaţi cu bunătăţile pe care aceasta le pregăteşte cu multă dragoste. Să se simtă măcar puţin acasă, la mine acasă, unde afacerea se îmbină frumos cu bunătatea şi familia. Cine ştie, poate ulterior chiar îmi voi deschide o cafenea sau cofetărie cu produse romaneşti ca la mama acasă.  

Voi ce visuri aveţi pentru “când veţi fi mari”? Ce idei vă dansează prin minte când vă gândiţi la domeniul de activitate cel mai profitabil pentru voi? Aţi lua în calcul ideea deschiderii unei francize?  

Particip cu acest articol la cea de-a doua probă a competiţiei Spring SuperBlog 2015

Partajează asta:

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Alina Gheorghe
  8 March 2015 at 14:32

  Uite ca ti-a iesit! Felicitari! 🙂

 • Reply
  Ianolia Marina
  8 March 2015 at 14:33

  Multumesc, din inima, Alina! Chiar imi doream sa imi iasa ceva bun. 🙂 Si am pastrat si modul meu de scriere visator. 🙂

 • Reply
  Natural
  8 March 2015 at 16:01

  Mai, cum sa urasti matematica? Am avut si eu anumite perioade in care n-o mai suportam, dar s-o urasti e deja prea mult 🙂 Spor iubitor!

 • Reply
  Ianolia Marina
  8 March 2015 at 16:23

  Eu sunt artista, Daniel. Nu mi-a placut matematica. Poate si pentru ca nu am avut profesori care sa ma faca s-o iubesc. O zi frumoasa si multumesc! 🙂

 • Reply
  ralu ka
  8 March 2015 at 20:14

  Ideea cu intampinatul clientului cu produse traditionale e foarte buna.

 • Reply
  Ianolia Marina
  8 March 2015 at 20:15

  Multumesc frumos, Raluca! Ma gandeam la omidee mai altfel si atunci mi-am dat seama ca am cea mai buna idee la indemana. 🙂

 • Reply
  Sandra Cydonia
  8 March 2015 at 22:49

  nu stiu cum e treaba cu creditul bancar dar cea cu produse traditionale romanesti e suuper…guma turbo stie buni sa faca?:))

 • Reply
  Ianolia Marina
  8 March 2015 at 22:50

  La treaba cu financiar-bancare ma ocup eu, voi doar cu mancatul trebuie sa ajutati. Daca ar sti sa faca buni guma turbo, as face cea mai profitabila afacere. 😀 :*

 • Reply
  Daniela Havarneanu
  9 March 2015 at 06:34

  Un articol realist, fara "înflorituri". Perfect pentru campania AVBS Credit. Sper sa-l aprecieze si juriul în aceeasi masura. Bafta, Ianolia !

 • Reply
  Ianolia Marina
  9 March 2015 at 06:36

  Multumesc frumos, Daniela! Ce-i drept, m-am temut de aceasta provocare si i-am dat greu de cap. Ma bucur ca a iesit, totusi, ceva decent. Mult spor si o zi frumoasa! 🙂

 • Reply
  rudia
  9 March 2015 at 19:04

  Interesante planuri! 🙂 Și ai și avantaje. 😉
  Succes! Și în concurs și în rest! 🙂

 • Reply
  Ianolia Marina
  9 March 2015 at 19:06

  Multumesc frumos. Cred ca inca sunt la varsta la care imi permit sa visez la orice si am si energia pentru a pune in aplicare orice idee traznita. Mult succes si tie si o seara frumoasa! 🙂

 • Reply
  Bianca Alexandra
  13 March 2015 at 01:11

  Vai de mine! Si eu am urat matematica de cand ma stiu. Eu ma pliez excelent pe profilul uman si iata-ma, totusi, masteranda la Facultatea de Stiinte Politice. Sincera sa fiu, nu imi place domeniul pe care il studiez si sper ca pe viitor sa fac cu totul altceva…

  Mult succes! :*

  • Reply
   Ianolia
   14 October 2018 at 15:23

   Eram cam la fel, Bianca! Incepusem Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor dar m-am intors spre Istorie pentru ca mi-a placut intotdeauna. Tot nu fac ceea ce am studiat dar cine stie, niciodata nu este prea tarziu 😀 :*

Leave a Reply