Reprezentanții Lidl România și World Vision România au ales data de 11 mai pentru a organiza Ziua Porților Deschise, în cadrul căreia s-au vizitat cele două sate din Vâlcea unde se implementează programul: Urși și Geamăna. Având susținerea comunității, dar și a Inspectoratului Școlar General din Rm. Vâlcea, începând cu 20 aprilie, elevii celor două școli au primit o șansă la un viitor mai bun.
„Am ales să donăm suma de 100.000 euro pentru a susține etapa pilot a proiectului „Pâine și Mâine” din dorința de a le oferi copiilor șansa la o dezvoltare fizică și cognitivă normală. Situația cu care peste 225.000 dintre copiii de la sate se confruntă în acest moment, de amerge la culcare flămânzi în fiecare seară, este una îngrijorătoare. Masa caldă pe care astăzi o primesc 213 copii și cele 2 ore de after school vor putea îmbunătăți rezultatele lor școlare. În plus, îi va ajuta pe aceștia să își dezvolte diverse abilități personale și sociale, care le vor fi de folos atunci când va veni vremea să își construiască o carieră și să își aleagă drumul în viață. Am fost convinși încă din prima clipă că este un proiect în care merită să ne implicăm, pentru că toți copiii merită șansa la un viitor mai bun”, ne spune Maria Pârvuleasa, PR&CSR Manager Lidl România.
„Pâine și Mâine” le oferă copiilor din satele Urși și Geamăna accesul la două ore de after school, fiind printre puținele școli în care se implementează un astfel de program la nivel rural și urban în județul Vâlcea. Astfel, după servirea mesei, elevii beneficiază de activități cu sprijin specializat, sub atenta supraveghere și îndrumare a cadrelor didactice, dar și de ateliere tematice, de tip recreativ, pe diferite domenii – arte, științe, tehnologii, sport.
În plus, pentru a susține dezvoltarea cognitivă a elevilor, aceștia participă la diverse activități prin care este încurajată lectura independentă. Astfel, în cadrul bibliotecii școlii sau al celei județene, sunt organizate periodic cluburi de lectură. Și în ceea ce privește dezvoltarea personală, cadrele didactice îi ajută pe cei mici să dobândească încredere în sine, dar și în ceilalți și cultivă atitudinea pozitivă față de sine, stimulând abiltățile lor de comunicare și de gândire.
„Pâine și Mâine este șansa copiilor din mediul rural de a primi o educație și de a-și crea u viitor luminos, de a rupe cercul vicios al sărăciei. Am ales să ne adresăm copiilor din ciclul primar deoarece scrisul și cititul sunt abilități pe care cei mici le deprind mult mai ușor până la vârsta de 11 ani. După această vârstă, capacitatea copilului de a învăța să scrie și să citească devine tot mai greu de recuperat. Programul pilot Pâine și Mâine a început deja în acele comunități rurale în care există atât nevoia, cât și șansele de succes, pentru a demonstra valoarea programului. Astfel, vom valida un model care să fie extins în cât mai multe comunități vulnerabile. Acesta este doar începutul unui program extrem de necesar în România zilelor noastre”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision România.
Vă invităm și pe dumneavoastră să fiți alături de proiectul „Pâine și Mâine” prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care puteți dona 2 euro lunar pentru susținerea programului. În plus, puteți urmări evoluția acestui proiect pe pagina de facebook dedicată: Pâine și Mâine.
„Din păcate, 1 din 8 copii se duc la culcare flămânzi, se duc la școală pentru a-și lua acel corn și lapte pe care îl mai împart și cu frățiorii mici de acasă. Sărăcia și lipsa de acces la nevoile de bază ne afectează pe toți, pentru că vorbim de 225.000 de copii din România care se culcă flămânzi! Pentru că nu au hrană suficientă, acești copii vor prezenta deficit de atenție, alterarea performanțelor școlare, IQ scăzut, deficit de memorare, dificultăți de învățare, abilități sociale reduse, limbaj limitat, și abilități scăzute de rezolvare a problemelor. Pe scurt, fără hrană, copiii nu vor avea randament la școală!” a declarat Oana Cuzino, ambsador World Vision România.
No Comments