Personale Profesionale

Primii paşi la mutarea în casă nouă

Primii paşi la mutarea în casă nouă

Ce ţi-e şi cu viaţa? Acum un minut te jucai cu prietenii “de-a v-aţi ascunselea” şi “baba oarba” şi în următorul minut te trezeşti aici; în faţa ta stau înşirate câteva cutii mari. Toată viaţa ta, ultimii 20+ ani de adunat, aruncat, răzgândit, colectat şi rearanjat. Unii avem detalii mâzgălite în grabă, un fel de indiciu pentru orice s-ar afla în acele cutii. Pentru alţii este mai greu, fiind nevoiţi să împacheteze totul în grabă şi să organizeze mai târziu ce-i în fiecare cutie. Primii paşi la mutarea în casă nouă sunt cei mai grei.

În ultima lună jumătate am încercat să-mi dau seama ce am strâns, sau agonisit, în ultimii 25 de ani ai vieţii mele. În curând voi trece următorul prag şi nu ştiu ce simt. Am încercat o viaţă să găsesc răspunsuri în cărţi dar nimeni nu te pregăteşte pentru ceea ce vine. M-am mutat, pentru prima dată, departe de casă şi singură; sau aproape singură, realizând acest pas important alături de prietenul meu. Când am ajuns aici, pentru prima dată, m-a durut momentul în care am realizat că toată viaţa mea de până atunci încăpea în portbagajul unei maşini mici. Cred că toţi suntem îngrijoraţi cu privire la orice înseamnă să fim “pe picioarele noastre”.

Cumva cred că este important, înainte de a te muta, să faci un inventar al visurilor. Fie că este vorba de chirie sau de achiziţionarea propriei case, în momentul în care m-am mutat am realizat că nu pot face prea multe compromisuri. Nu pot să iau ceva ieftin care doar îmi satisface nevoile de bază ci trebuie să organizez spaţiul în care locuiesc în aşa maniera încât să mă simt acasă, într-un fel sau altul. Faci compromisuri pe-o parte dar reuşeşti să câştigi în alte părţi care crează acea ambianţa de care avem nevoie, cu toţii, pentru a ne retrage după o zi obositoare şi/sau stresantă.

Am înţeles, de asemenea, cât de important este analizarea casei, adresarea acelor întrebări care vor decide către ce anume te îndrepţi şi ce aşteptări să ai de la respectiva casă, fie ea apartament, garsoniera sau o casă pe pământ. De asemenea, trebuie să înţelegi ce înseamnă compromisul şi unde este nevoie de el. Noi am ales să plătim puţin mai mult decât ne propusesem iniţial dar pentru închirierea unui apartament destul de mare, cu intrare proprie, la numai 5-10 minute de locul de muncă. Faptul că nu putem pune niciun fel de raft sau să modificăm nimic este un aspect pe care ne-am propus să-i trecem la rubrica de compromisuri, cel puţin cât încă mai strângem bani pentru propriul nostru loc.

Dar poţi face din locul în care locuieşti un acasă, mai ales gândindu-te că aproape orice investiţie în acea casă va veni cu tine, în momentul mutării. Te gândeşti la mobila pe timp mai îndelungat, între 1 şi 5 ani, poate chiar mai mult dacă acea aparatura sau mobilierul sunt de calitate. Aşadar, pentru fiecare piesă pe care o achiziţionezi trebuie să te gândeşti cum o vei folosi pe mai departe. Alege să te înconjori de lucruri care îţi plac şi care te vor face fericit şi în următorii câţiva ani. Este un pas important dacă ne gândim ca mobilarea unei case nu este ieftină deloc. Nu alege să faci compromisuri peste tot, nu lua ceva doar pentru că e la ofertă şi pentru că are utilitate dacă nu vei folosi acel produs pentru că nu îţi place sau nu eşti complet fericit cu el.

Primii paşi la mutarea în casă nouă

Cel mai bine este să analizezi oferte din mai multe părţi şi să achiziţionezi, dacă este mai convenabil pentru tine, mai multe produse din acelaşi loc. Unele companii taxează livrarea celui mai mic produs. Verifică dacă livrarea gratuită necesita o achiziţie de o anumită sumă sau dacă acea taxă de transport se efectuează pentru un anumit număr de produse, depinzând de adresa cumpărătorului sau ce alte oferte pun la dispoziţie acele companii. Eu am aruncat un ochi pe Biano fiind o platformă online care îmbina peste 55 de magazine într-un singur loc. Lucrând cel mai bine online, mai ales din lipsa timpului liber şi fiind interesată de ofertele tuturor magazinelor care pun la dispoziţie o gamă variată de produse pentru casa şi grădină, m-am gândit că nu mi-ar strica să compar preţurile şi produsele.

Va mai dura ceva timp să punem totul la punct însă sunt încrezătoare că ne vom descurca, într-un fel sau altul dar nu sunt complet naivă să cred că nu vom avea de trecut şi probe de foc. Important este cum reuşeşti să îmbini lucrurile, cum vorbeşti cu celălalt şi cum reuşiţi, împreună, să duceţi lucrurile până la capăt. Mutarea împreună este un pas important, poate cel mai important înainte de marea decizie de a rămâne cu acea persoană pentru totdeauna.

Voi reveni, curând, cu o listă despre lucrurile pe care ar trebui să le ştii înainte să te muţi într-o casă nouă, fie închiriată sau cumpărată, cu dorinţa de a-i ajuta pe cei care se gândesc la un astfel de pas dar încă nu ştiu ce fel de aşteptări să aibă sau ce întrebări ar trebui să adreseze înainte de a semna actele.

Partajează asta:

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Toamna în casă nouă
    25 September 2019 at 19:01

    […] povesteam în urmă cu o lună jumătate despre faptul că ne-am mutat. Am întâmpinat, deja, toamna în casă nouă. Sunt multe de spus şi multe de asimilat odată cu […]

  • Reply
    Reamenajarea unei vieţi noi
    17 June 2020 at 15:31

    […] se afla la mii de kilometri de locul în care te afli şi trebuie să începi de la zero. Ne mutaserăm, nu de mult, singuri. Eu îmi părăsisem tara natal pentru, ceea ce am crezut atunci că va fi un […]

Leave a Reply