NegatHIV? Cat de sigur esti?

Eşti NegatHIV? Cât de sigur eşti de acest lucru? Am observat o multitudine de reclame şi panouri publicitare în Londra cu privire la acest subiect şi sunt extrem de încântată de faptul că în România este mediatizat acest subiect, în special după cel puţin două posibile scandaluri de proporţii care au avut loc în ultimii ani în ţara noastră.

Ca să înţelegem, cât mai bine, cât de gravă poate fi situaţia şi cât de important este un simplu test, datelor furnizate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” în România ne spun că sunt înregistrați peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA, aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. La nivel global, exista peste 34 de milioane de oameni infestați cu virusul HIV. De altfel, trebuie să ştii şi faptul că HIV nu duce, întotdeauna, la SIDA. Uneori poţi fi purtător de HIV fără să dezvolţi boala efectivă, dar poţi să transmiţi virusul, cu uşurinţă, altora dacă nu eşti atent sau nu ştii că eşti infectat.

Şi sunt sigură că mulţi dintre noi încă mergem pe acel vechi şi extrem de periculos “Mie nu are cum să mi se întâmple!”. Dar se poate întâmpla oricui şi nu este un subiect cu care te poţi juca sau pe care îl poţi ignora. Mulţi dintre noi nu ştiu cum se depistează acest virus sau au impresia, greşită, că dacă doar protejându-te în timpul unui act sexual, nu ai cum să iei virusul din altă parte. Te-ai gândit la momentele când mergi la saloanele de cosmetică? Ei bine, sunt locuri perfecte de unde poţi să capeţi un “cadou” absolut nedorit. De altfel, oricât de bine şi de stabil ar fi partenerul tău, trebuie să ştii că un test este necesar înainte de a abandona metoda de protecţie numită prezervativ.  Având în vedere că, în unele cazuri, simptomele în cazul virusului HIV pot apărea după 5 până la 10 ani, multe persoane care au, deja, în organism acest virus află, de multe ori, mult prea târziu punând în pericol parteneri ocazionali său persoana iubită.

Din cauza cifrelor îngrijorătoare, în perioada noiembrie – decembrie 2017, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan desfășoară campania de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, „Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”.

Şi ştiu că nu este ceva ce poţi striga în gura mare pentru că oamenii judecă, poarta acele priviri sunt glumeţi sau plini de mila, lucruri care nu te ajută să fii mai deschis în a face lucruri în favoarea ta. Dar pe piața din România a fost adus un test care poate fi cumpărat din farmacii sau de pe internet și este primul test autoadministrabil din România. Acesta necesită doar o singură picătură de sânge pentru depistarea HIV fiind primul autotest certificat în Uniunea Europeană şi lansat cu mare succes deja în pieţe mari din Europa, precum Franţa şi Italia.

Principalele caracteristici și avantaje ale acestui autotest sunt:
– poate fi achiziţionat de oricine dorește să afle dacă poartă virusul imunodeficienței umane (HIV);
– nu este necesară o prescripție medicală;
– se găsește atât în farmacii cât și pe site-urile aferente acestora;
– este ușor de folosit;
– este nevoie doar de o picătură de sânge pe care o colectaţi cu ajutorul unui dispozitiv aflat în kit-ul de testare;
– kit-ul de testare constă într-o cutie care conține toate lucrurile necesare testării (prospect cu instrucțiunile de utilizare, un suport pentru test, un șervețel dezinfectant, o compresă sterilă, o folie sigilată care conține testul autoadministrabil, o lanțetă de siguranță și un plasture);
– testul poate fi efectuat după mai mult de 3 luni de la posibila infestare cu virusul HIV;
– acuratețea rezultatului este foarte ridicată (99,8% din persoanele neinfectate au fost depistate corect, 100% din persoanele infectate au fost depistate corect – ceea ce înseamnă că doar 0,02% au primit un rezultat fals pozitiv);

Poți și tu să te implici în această campanie de informare dând mai departe şi altora aceste informații. Distribuie acest articol sau recomandă autotestul VIH, fie în mod public pe rețelele de socializare, fie anumitor persoane, fie persoanelor cu risc crescut de a colecta acest virus fără să realizeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest