Personale Umanitare

Priveşte lumea altfel

Am mai scris despre astfel de proiecte şi cu alte ocazii şi am mai vorbit despre acest subiect pe blogul meu dar sunt din ce în ce mai determinată să reuşesc, cumva, să ajut la conştientizarea unei probleme pe care România o are şi pentru care, încă, se mai cauta soluţii.

Ca să înţelegeţi mai bine despre ce vorbesc, vă voi da doar o mică statistică despre această problemă cu care mulţi romani se confruntă. În România, există peste 30.000 de nevăzători şi doar 10 dintre ei au un câine ghid, special dresat să îi ajute în ceea ce priveşte orientarea pe străzile aglomerate, pline de obstacole dintre cele mai diverse. Statul roman nu prea are programe menite să îi ajute pe nevăzători să supravieţuiască, sau cel puţin nu atât de multe precum în alte ţări europene şi nu numai.

S-a dovedit, ştiinţific, faptul că animalele au un puternic impact asupra vieţii oamenilor, fie că vorbim de ajutor, scăderea depresiei, a anxietăţii sau chiar scăderea ratei de sinucideri în cazul numeroaselor grupuri de studiu. Aşadar, singura şansă a acestor persoane pentru o viaţă cât mai aproape de normal sunt ONG-urile, organizaţiile internaţionale şi voluntarii care se implica în dezvoltarea şi demararea diferitelor programe menite să le uşureze viaţa oamenilor care văd lumea altfel

Am povestit, la un moment dat, despre faptul că aveam un coleg nevăzător în facultate. Ei bine, el se află la Cluj, la master, în acest moment şi, cumva, a reuşit să se educe, ajute şi să fie cât mai aproape de un om obişnuit pe cât posibil, toată viaţa sa. Lui i-a fost, mereu, cel mai greu dar niciodată nu a lăsat să se vadă. Întotdeauna era amuzat şi amuzant. Era cel care ne trezea cu zâmbete şi determinare la şapte dimineaţa când aproape adormeam pe băncile amfiteatrului sau sălii de curs ori când tremuram îngheţaţi în podul facultăţii pentru că nimănui nu îi pasa de soarta noastră. El ne-a reamintit, în pauze, să radem privind scenete vechi ale grupului Vacanţa Mare şi ne ajută, atunci când lucram, să fim la zi cu toate cursurile. El este unul dintre motivele pentru care am reuşit să îmi iau toate examenele cu brio în ultimul semestru la facultate, având şi job în paralel.

Nu veţi realiza niciodată cât de puternic poate fi un astfel de om şi cât de frumoasă este lumea aceea mică pe care ei şi-o crează, zi de zi, din poveştile împărtăşite de toţi cei cu care intra în contact. Colegul meu mi-a fost unul dintre cei mai dragi profesori din facultate. Nu avea o diplomă, nu era doctorand, nici măcar nu trebuia să fie. A fost profesorul care mă învăţa, zi de zi, tainele vieţii. Pentru că el o cunoaşte, cu bune şi cu rele, mai bine decât oricare dintre noi şi era capabil, oricând, să dea un sfat demn de urmat, oricăruia dintre noi, tânăr sau bătrân.

De ce vă povestesc despre colegul meu, din nou? Ei bine, Susţine copiii nevăzători prin hipoterapie este unul dintre cele 44 de proiecte finaliste ale Campionatul de Bine care se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018.  Proiectul îşi propune să ajute 50 copii nevăzători cu vârste cuprinse între 5-15 ani care studiază în Bucureşti, dar provin din oraşe diverse ale României. Aceştia vor beneficia gratuit de şedinţe săptămânale de terapie cu cai. Ei vor asigura, de asemenea, transportul copiilor şi voluntarilor participanţi în cadrul proiectului. Vor avea prioritate copiii cu situaţie economică mai slabă şi cu rezultate şcolare bune. Hipoterapia e menită să îi ajute să se dezvolte fizic şi emoţional, cu abilităţi mai bune de viaţa independentă.

Campionatul de Bine este o competiție pentru strângerea de donații adresată ONG-urilor din România, care urmărește să transforme organizațiile în fundraiseri, în vederea atragerii de donații. La finalul Campionatului de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și al numărului de donatori distincți. Premiile constau în dublarea sumei strânse pe toată perioada Campionatului, în limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect câștigător.

În această etapă, pentru fiecare proiect calificat, organizațiile trebuie să atragă o sumă cât mai mare de donații de la cât mai mulți donatori diferiți. Bursa Binelui este singura platformă online care permite donațiile fără comisioane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) la susținerea financiară a unei cauze. Sumă minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision.

Desigur, am donat şi eu în cadrul acestei campanii pentru că nu poţi rămâne impasibil în momentul în care alegi să susţii un proiect sau când îndemni oamenii să facă un gest simplu, dar cu o însemnătate puternică. Şi cred că puterea exemplului personal este cea mai puternică. Până la urmă, câte puţin de la fiecare, poate schimba lumea unui om sau unui grup de oameni. Am făcut un p.s. chitanţei dar am şters suma donată pentru a nu influenţa pe nimeni. Nici nu simt nevoia de a mă lăuda dar cred că fiecare schimbare porneşte de la noi.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply