Calatorii

Tradițiile de iarnă România vs Anglia

Pentru că anul acesta este cel de-al doilea an în care petrec luna decembrie, cu toate sărbătorile sale, în Anglia, am avut mai mult timp și am fost mai perspicace în ceea ce privește găsirea asemănărilor și deosebirilor dintre România și Anglia în ceea ce privește sărbătorile de iarnă. Că sunt multe sau puține, încă nu am găsit o balanță pentru a le cântări. Ca român în afară, însă, e imposibil să nu le observi iar că român într-o familie de englezi e și mai greu să ignori Tradițiile de iarnă România vs Anglia

Nu voi face o lista de genul abc sau 123 pentru că nu mi-am propus acest lucru. Nici măcar nu am pus pe o foaie de hârtie toate gândurile ce-mi aleargă prin minte pentru că s-ar lovi de melancolie, dor și regret. Așadar le voi spune așa cum mi le-am spus eu, în gang, de-a lungul celor doi ani de observație.

În primul rând, englezii au un singur Moș. Pentru ei nu există Moș Nicolae și Moș Crăciun ci există doar Moș Crăciun, care este Father Christmas, a.k.a. St. Nicholas. Mi se pare un pic trist și chiar mi-aș dori să pot să le împărtășesc, măcar puțin, din bucuria unor sărbători în care primesc, din două părți, cadouri.

În dimineață de Crăciun în Anglia, fiecare copil găsește câte o șosetă prină de cadouri și dulciuni la marginea sau pe latura patului către ușă pentru ca în dimineața de Crăciun, când se va trezi, să găsească acea șosetă roșie și să știe, cu siguranță, că Moș Crăciun l-a vizitat. Mi se pare o tradiție incredibilă și am fost plăcut surprinsă, în dimineața de Crăciun a anului trecut, să lovesc cu piciorul într-o astfel de șosetă plină de cadouri.

Englezii nu mănâncă porc în ziua de Crăciun, ca fel principal, ci mănâncă fie curcan fie miel. Deși curcanul este mult mai popular, mielul are și el întâietate, în special în cadrul cinelor speciale de Crăciun din restaurantele care organizează astfel de mese fie pentru familii, înaintea Crăciunului, fie pentru companii.

Bradul de Crăciun și decorațiunile, în Anglia, se pregătesc din prima zi a lunii decembrie, urmând să fie înlăturate în prima zi a Anului Nou. De asemenea, o parte dintre cadourile de Crăciun, cele menite să fie din partea familiei, sunt așezate sub brad de-a lungul lunii decembrie. Cele din partea Moșului Crăciun sunt așezate sub brad în noaptea de Ajun, toate urmând să fie despachetate în ziua de Crăciun.

Pentru noi, în România, felicitările nu sunt un must dar pentru englezi este musai să îți arăți prietenia, aprecierea, dragostea și mulțumirea printr-o felicitare de Crăciun. Se pot trimite fie prin poștă, fie atașate unui cadou care se aduce odată cu vizitarea persoanei căreia îi este adresată. Mie mi se pare o tradiție fantastică deoarece îți amintește, chiar și peste ani, de oameni și momente frumoase.

Dacă pentru noi cozonacul este “prăjitura tradițională de Crăciun”, pentru englezi este budinca de Crăciun (Christmas pudding), cunoscută și ca budincă cu prune (plum pudding) și se pregătește pentru seara de Crăciun. Prăjitura are o crustă asemănătoare negreselor, în interior găsindu-se fructe uscate, rom, măr, nuci, s.a. peste care se toarnă alcool, zahăr topit (icing) și zahăr pudra.

Christmas crackers sunt pachetele sub formă de bomboane mărișoare ce au cadouri în miniatură înăuntru. Pentru cina de Crăciun, pe farfuria fiecărui invitat se așează câte un astfel de pachețel și se desface, împreună cu o altă persoană, trăgând de câte un capăt al crackersului, chiar înainte ca cina să fie servită.

Pentru România, Ajunul Anului Nou și Anul Nou sunt sărbători asemănătoare Crăciunului, dar fără cadouri în timp ce pentru familiile din Anglia nu este chiar atât de mare motiv de petrecere. De fapt, majoritatea celor care sărbătoresc, ceea ce noi numim Revelion, sunt tinerii care merg fie în cluburi fie în piețe publice în timp ce marea majoritate a caselor sunt liniștite.

Superstițiile, ceea ce pentru România reprezintă tradiții vechi, cum ar fi purtarea lenjeriei roșii în noaptea de Revelion, bani în portofel, peștele pe masă în locul puiului, s.a nu reprezintă nimic pentru britanici. Ei nu au multe superstiții și cele ce se regăsesc nu se leagă de sărbători.

Probabil mai sunt multe alte tradiții și obiceiuri, diferite și asemănătoare, între noi și britanici dar cred că mă voi opri aici. Dacă și voi știți anumite obiceiuri și tradiții, cunoscute sau mai puțin cunoscute, fie la noi sau la alții lăsăți-le în comentarii. Sunt foarte curioasă să cunosc mai multe despre modurile de sărbătorire în diferite țări.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply