Calatorii Personale

Day trip în Dalyan

Pentru că deja am scris despre săptămâna petrecută în Marmaris la finalul lunii aprilie, mi s-a părut interesant să scriu şi despre ultima zi petrecută în Turcia pentru că a fost una plăcută şi plină de peripeţii. În mare, am ales acest day trip în Dalyan pentru că, fiind ultima noastră zi, urma să petrecem 12 ore în jurul hotelului, din momentul check out-ului şi până urma să fim transportaţi de la hotel către aeroport, având un zbor tarziu. Ceea ce ni s-a părut mult prea plictisitor şi o adevărată bătaie de cap.

Pentru că am achiziţionat pachetul de vacanţa de la compania turistică Thomas Cook, ei ne-au pus în vedere câteva activităţi pe care, în urma unor diverse taxe, le puteam desfăşura, pe lângă ceea ce era inclus în excursia propriu zisă. Cu un astfel de pachet am mers în Rhodos pentru o zi şi tot cu un pachet de genul am făcut o mini excursie de o zi, care ne-a costat doar £5 de persoană, la o fabrică de rahat turcesc, un fel de atelier de bijuterii unde am primit şi un pahar de ceai de mere absolut delicios, o fabrică care confecţionează produse din piele şi popularul bazar turcesc din Marmaris.

La început am fost puţin reticenţi cu privire la acest day trip în Dalyan pentru că ne gândeam, cumva, că bagajele noastre nu o să fie în siguranţă, că e prea multă agitaţie sau că pur şi simplu am mai vrea să stăm în zona Marmaris dar, parcă, ar fi interesant să vedem şi altceva. Până la urmă am spus da pachetului, pentru care noi am plătit £45 de persoană. Oferta includea transport de la hotel către râul Dalyan, băi cu nămol foarte interesante şi cu efecte terapeutice, pe care le recomandăm cu tot dragul, apoi prânz servit la un restaurant din zona debarcaderului şi încă o ieşire în larg pentru a admira câteva morminte din sec 4 î.Chr., ridicate în stilul lycienilor dar şi Plaja Iztuzu aflată între râul Dalyan la Est şi Marea Mediterană la Vest unde îşi depun ouăle două tipuri de ţestoase (maro care sunt erbivore şi negre care se hrănesc cu peste şi crab) pentru ca la final să fim transferaţi către ul alt hotel pentru orele premergătoare zborului, aflat la 15 minute de aeroport şi unde am putut lua, de asemenea, cina.

Odată ajunşi în Dalyan, în zona debarcaderului, am fost îmbarcaţi pe una dintre bărcile cu motor ancorate în fată, destul de lunguţe având copertine deasupra capului. De aici am pornit spre băile de nămol care nu au fost nimic din ceea ce mi-am închipuit. Credeam că vom merge pe o plajă de unde vom aduna noroi din gropi special formate şi de acolo le vom aplica şi alte scenarii care nu ne încântaseră la început. De fapt, aceste bai de nămol au avut loc într-un spaţiu special creat pentru această activitate, un adevărat complex balnear aflat sub cerul liber. Există chiar şi un magazin la intrare de unde poţi achiziţiona produse cu şi din nămolul folosit în centrul recreativ. Aici ai de ales între diferite tipuri de nămol şi pur şi simplu le aplici ca pe orice altă cremă, având grijă să eviţi capul sau barba, deoarece sunt zone din care nămolul se scoate destul de greu. După ce acel nămol s-a uscat şi devine albicios, se spală în zona duşurilor cu apă rece (noi am avut parte de apă fierbinte la duşuri ceea ce a făcut experienţa şi mai plăcută) şi apoi de câteva minute de repaus într-o piscină cu apă caldă. Pielea mea nu s-a simţit niciodată atât de catifelată şi hidratată în atât de scurt timp aşa că, probabil, vom repeta experienţa.

După acest tratament revigorant şi nutritiv, am pornit în aceeaşi formaţie spre barcă şi ne-am îndreptat spre zona debarcaderului, de unde porniserăm iniţial. Aici urma să luăm prânzul care fusese ales, în funcţie de preferinţe şi de câteva opţiuni oferite în timpul transferului cu autocarul către Râul Dayan, cu ajutorul ghidului nostru. Eu şi partenerul meu am optat pentru burgeri care au fost chiar delicioşi dar ne-am bucurat şi de un mic bufet unde ne-au fost oferite supe şi salate. Aşadar prânzul a fost chiar delicios şi săţios. La final am primit şi un mic desert constând în portocale, crescute chiar în zona restaurantului, dulci şi delicioase.

Ne-am relaxat pentru câteva minute, după deliciosul ospăţ şi am făcut câteva poze în zona debarcaderului, plin de trandafiri înfloriţi şi verdeaţă de la care, cu greu, ne-am lăsat duşi. Înapoi pe barcă, am pornit spre zona mormintele lyciene de la Kaunos şi oraşul antic Kaunos din sec 4 î.Chr.. Nu te poţi apropia de acestea, însă, deoarece sunt protejate şi orice intervenţie a omului ar putea să le afecteze structura. Eu am fost absolut fascinată, având în vedere că sunt absolventă a Facultăţii de Istorie şi, mai mult, pentru că niciodată nu mi s-a povestit de o asemenea bogăţie istorică, culturală şi socială pe care o putem observa atât de aproape de România.

Oraşul antic Kaunos a fost un oraş din regiunea Caria, o regiune din Anatolia de Vest, regiune aflată între alte două regiuni importante ale antichităţii, Lydia şi Lycia. În urma războiului troian, grecii dorienii şi ionienii au rămas în zonă şi s-au amestecat cu populaţia aflată aici, carienii populaţie care comunica printr-un limbaj anatolian. Potrivit lui Herodot, carienii se trăgeau din Minos, Creta. Ştiam de carieni Iliada lui Homer unde este precizat faptul că Miletul era un oraş al carienilor străvechi. Oraşul nu s-a bucurat de o istorie liniştită trecând, pe rând, de la greci, la perşi, romani şi turci, cea mai puternică dezvoltare fiind atestata sub Mausol, guvernatorul provinciei elenistice Caria (377-353 î.Ch.) care a pus bazele a ceea ce s-a vrut a fi un oraş cu un viitor strălucit. Toate cele şase morminte sec 4 î.Chr., ridicate în stilul lycienilor, sunt opera regilor greci din oraşul Kaunos, care s-au inspirat pentru contrusctie din faţada templelor elenistice cu coloane ioniene. Unele morminte sunt formate dintr-o singură cameră în timp ce altele sunt formate din multiple camere.

În tot acest timp ne-am potolit setea cu un fantastic suc de rodie natural de care încă îmi este dor. Ne-am lăsat purtaţi de-a lungul oraşului Dalyan, absolut minunat şi pitoresc ce se află între oraşele Marmaris şi Fethiye, o regiune încântătoare atât pentru minte, corp cât şi suflet. Ajunşi pe plaja Iztuzu, aflată între râu şi mare, am dat peste adevăratul nisip fin al marii care pur şi simplu îţi inunda picioarele în căldură şi naturaleţea sa. Marea Mediterană s-a dovedit primitoare, limpede şi nu foarte adâncă în zona plajei, astfel că ne-am putut îndepărta destul de mult de ţărm. Plaja este destul de mărişoară, 4-5 km, aşadar este loc pentru toată lumea. Iztuzu  este recunoscută ca unul dintre locurile preferate de broască ţestoasă din specia Caretta-Caretta pentru depunerea ouălelor, de aici şi denumirea de „Turtle Beach”. Plaja are statut protejat, făcând parte din cele 14 zone de protejare a mediului din Turcia. De reţinut că este interzis accesul pe plajă în perioada 1 mai-31 octombrie între orele 20:00 şi 8:00. Nu am stat mai mult de două ore aici, însă.

După toate aceste aventuri, epuizaţi dar mai mult decât încântaţi de tot ceea ce am avut parte aici, ne-am îndreptat spre barca noastră şi înapoi în zona oraşului Dalyan de unde urma să fim preluaţi de autocar. Am achiziţionat albume cu pozele noastre din timpul băilor de nămol la care am primit şi CD-uri cu mai multe informaţii despre zonele vizitate. Regiunea este fantastică, pitorească, perfectă pentru relaxare, educare şi reîntoarcerea la natură. Liniştită şi simplă, zona este cu atât mai mult apreciată de turiştii englezi şi cred că şi romanii ar trebui să o ia în considerare atunci când îşi fac planuri pentru o vacanţă relaxantă şi lipsită de griji.

Odată ajunşi înapoi în autocar, am fost conduşi către hotelul din Dalaman unde urma să ne petrecem restul orelor rămase din vacanţa noastră în Turcia. Aici am avut parte de tot confortul, bufet suedez cu mâncăruri pentru toate gusturile şi câte un fresh de fructe care să ne răcorească gâtlejurile la finalul unei zile pe care nu o vom uita şi asupra căreia încă medităm. Niciodată nu am mai fost atât de relaxată, răsfăţată şi plină de energie la finalul unei excursii. Ne gândim, serios, să revenim în aceeaşi zonă, poate chiar acompaniaţi de familie şi prieteni, cărora le recomandăm, călduros, această parte a Turciei.

Partajează asta:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply