Odată cu mutarea de la părinţi, într-un apartament sau casa nouă, apar responsabilităţi şi multe încercări. Fie ea închiriată sau proprietate personală, casa vine cu foarte multe responsabilităţi. Fie că îţi achiziţionezi un apartament, cu ratele aferente, fie că vei sta în chirie, mutarea de unul singur, cu partenerul sau prietenii, înseamnă ieşirea din zona de confort şi o nouă etapă a vieţii de adult. Ei bine, e timpul să dai pieptul cu viaţa. Si asa ne-am pus noi un target anual: Să facem economii albe pentru experienţe de neuitat de câteva ori pe an.
De curând, eu şi partenerul meu, am decis că e vremea să ne distanţăm, cumva, de familie şi să încercăm să ne dezvoltăm relaţia ceva mai mult. Am realizat acest lucru mergând în direcţia mutatului împreună. Iniţial, ne gândisem să mergem spre un apartament cu o cameră cu o baie modernă dar la un preţ mai accesibil. Până la urmă, în urma găsirii unui apartament cu mai multe camere, am decis că o baie împărţită în două, toaleta într-o cameră şi chiuveta alături de cadă într-o altă cameră, este un compromis mic pentru un spaţiu atât de mare. În acelaşi timp, am decis să plătim o chirie cu puţin mai mare decât cea la care ne gândisem iniţial. Fiind într-o zonă centrală şi la o distanţă de 5 minute de mers pe jos până la locurile de muncă, am decis că merită. Economiseam, deja, banii pentru transport oricum.
Aşadar, prima economie realizată, a fost aceea referitoare la plata unui abonament lunar pentru autobuz. Pentru că oraşul în care locuim este oricum aglomerat, am decis că cel mai bun mijloc de transport rămâne tot autobuzul, fiind mai convenabil şi mai ieftin. Acum vom economisi şi pe această parte datorită zonei în care ne-am mutat.
Recent am realizat faptul că vom avea cuptor electric şi niciun alt dispozitiv pe care îl vom folosit nu necesită consum de gaz, aşadar am reuşit să tăiem o factură, în plus, de plată lunară. Ceea ce înseamnă că rămânem doar cu factura pentru energie electrică. Aici este un picuţ mai dificil, totuşi. Energia electrică, în termeni de costuri, este mult mai scumpă decât gazele. Aşadar, trebuia să înţelegem, exact, ce înseamnă acest consum de energie electrică pentru a şti cum să procedăm în continuare.
În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, am decis că nu vom aduce cu noi maşina de spălat vase deoarece consumul este destul de mare, aici includ şi consumul de apă. De când eram mică, însă, am descoperit că spălatul vaselor mă calmează iar apa rece îmi întăreşte unghiile, destul de fragile. În acelaşi timp, pot lăsa vasele la înmuiat în apă fierbinte cât pregătesc prânzurile pentru a doua zi, cât să se înmoaie totul bine şi grăsimea să fie mai uşor de curăţat. Aşadar rezolv două probleme dintr-o singură mişcare, folosesc apa pentru clătirea vaselor şi renunţ la maşina de spălat vasele care consumă energie electrică.
Cât despre aragazul electric, am descoperit câteva trucuri în materie de aceste dispozitive moderne. În primul rând, am descoperit faptul că plita electrică menţine căldura chiar şi odată oprită electricitatea. Aşadar, ştiind cât de repede va fi gata mâncarea pe care o prepar, obişnuiesc să opresc plita electrică înainte de a termina de pregătit mâncarea. Nu depăşesc, niciodată, însă, 5-10 minute pentru că aceasta este, aproximativ, timpul de răcire al plitei. Căldura reziduală va fi numai bună pentru a termina de preparat mâncarea.
De asemenea, tot datorită acestui nou tip de aragaz, am descoperit diferenţa dintre o oală normală şi oală sub presiune primită cadou de la mama prietenului meu. Oală sub presiune este mult mai avantajoasă când vine vorba de mâncarea care fierbe greu, cum ar fi pentru noi fasolea sau carnea de gâscă/raţă. Mi s-a părut de menţionat având în vedere că este ceva ce nu mulţi dintre noi ştim. Astfel se economiseşte până la 30% din energie. Noi folosim acest produs în special pentru cină de Crăciun şi duminicile în care servim cină în familie. Iar familia este numeroasă. Încă un secret aici, nu trebuie să tai legumele în bucăţi mari. Cu cât mai mici cu atât mai repede fierb, aşadar economiseşti şi pe această parte, mai ales dacă eşti fan ciorbe şi supe aşa cum sunt eu.
Ajutorul şi suportul vin din cele mai nesperate zone
Datorită mamei prietenului meu, care vine întotdeauna cu idei noi despre depozitarea mâncării, tipuri de pregătire a diverselor preparate şi cele mai bune produse pentru prepararea mâncării, mi-am achiziţionat un fierbător de apă. Pun în această cupă de 750 de ml câtă apă am nevoie pentru ceai, cafea, tăieţei sau alte tipuri de preparate care necesită apă fierbinte şi timpul de fierbere este mai scăzut decât aragazul. Datorită acestuia, îmi pot prepara un ceai în mai puţin de două minute şi o cină cu tăieţei în mai puţin de 10 minute. Chiar i-am achiziţionat şi mamei mele un asemenea fierbător şi pare destul de încântată de acesta.
Tot datorită mamei prietenului meu, aragazul şi frigiderul sunt în părţi separate ale bucătăriei. Mama mea procedează în acelaşi fel de la achiziţionarea noului frigider. Pentru că frigiderul trebuie să menţină o temperatură constantă, noi în general îl menţinem la numărul trei, pentru a păstra alimentele proaspete, acesta poate face un efort suplimentar în cazul în care se afla lângă o sursă de căldură, fie ea constantă sau nu. Aşadar, frigiderul poate consuma energie în plus dacă nu poate menţine capacitatea de răcire la temperatura dorită de dumneavoastră. Aşadar, cel mai sigur este să aveţi frigiderul mai departe de aragaz. Noi îl avem şi ceva mai departe de ferestre, de asemenea.
Şi că tot vorbim de frigidere, asigură-te că ai închis bine uşa acestuia şi că nimic nu o blochează. Pe acolo se pierde şi mai multă electricitate. Nici nu sta prea mult cu uşa deschisă, cel puţin nu mai mult decât ai nevoie pentru a-ţi alege ingredientele.
Niciodată nu păstrăm lumina aprinsă în camerele în care nu stăm. Am ieşit dintr-o cameră, am stins becurile. Cum spunea Ruby într-o melodie celebră, “Stinge lumina!”. În acelaşi timp, având un boiler cu apă, avem posibilitatea să încălzim apă peste noapte şi să oprim consumul peste zi. Aşadar, la finalul zilei, avem suficientă apă fierbinte pentru a face câte un duş fiecare şi destulă în cazul în care avem nevoie de ceva extra. Oricum, cel puţin în cazul meu, obişnuiesc să folosesc apă rece pentru ultima clătire a părului şi aşa destul de lung.
Pentru că port ochelari şi ochii îmi obosesc destul de repede, nu mai folosesc laptopul noaptea şi nici nu mai urmăresc programe tv. De asemenea, am discutat cu proprietara casei şi a fost mai mult decât încântată să ne schimbe becurile din cele clasice cu cele economice cu lumină ceva mai prietenoasă pentru ochii noştri, obosiţi după o zi de muncă oricum. În plus, avem ferestre mari în fiecare cameră care oferă mult mai multă lumină decât speram. Aşadar, cel puţin pe timpul verii, avem lumină naturală până pe la ora 21.
De curând am primit cadou o baterie externă care funcţionează cu lumină solară şi sunt atât de încântată de această încât, pentru aniversarea relaţiei noastre, i-am oferit cadou prietenului meu una asemănătoare de care şi el este încântat. Încercăm, în acest mod, să ajutăm cât putem această planetă, pe care o iubim şi care ne protejează, să ne mă ţină măcar o sută de ani. Până la urmă, împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură: suntem mai responsabili în ceea ce priveşte protejarea resurselor planetei şi, în acelaşi timp, banii economisiţi se adună în puşculiţa noastră pentru excursii. Anul acesta am reuşit performanţa de a petrece două săptămâni în România, călătorind şi descoperind locuri noi şi să vedem Turcia, unde am petrecut şapte nopţi superbe în care nu ne-am refuzat nimic, în care ne-am relaxat şi pe care le-am folosit pentru a ne reîncărca bateriile.
Sunt sigură că, dacă ne putem în minte, găsim zeci de alte moduri prin care să ne facem viaţa mai uşoară, fără să ne aglomerăm cu facturi la utilităţi, folosind economiile pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, pentru a descoperi lucruri, oameni şi zone noi sau pur şi simplu pentru a ne îndeplini un vis pentru care lucrăm de foarte mult timp. Puţin câte puţin din fiecare factură poate nu înseamnă prea mult. La finalul anului, însă, ai putea să descoperi o mică peşteră a comorii chiar în puşculiţa ta. Şi cine ştie? Poate chiar ai nevoie în acel moment de un ajutor extra.
Noi încă ne dorim casa noastră, mică, stilată, fără mucegai, cu o grădina din care să ne luăm tot ce avem nevoie, cu panouri solare care să ne scape de surprizele din timpul furtunilor şi, poate, să ne găsim acel acasă împreună. Pentru ca acasă este acolo unde îţi este inima, iar de cele mai multe ori nu este un loc ci locul în care acea persoană importantă din viaţa noastră este. Fie că este mama, sora, prietenul, prietenă, soţul, soţia sau cel mai bun prieten, cu toţii ne întoarcem spre acasă atunci când avem cea mai mare nevoie de o pauză.
P.S. Şi dacă tot nu ştii cum să economiseşti, aplicat pe tipul tău de locuinţa, cei de la E.ON au lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-au propus să-ți prezinte 100 de sfaturi care să te ajute să economisești energie.
No Comments