Personale

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

Astăzi, 29 octombrie este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC). În prezent, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Datorită faptului că sunt apropiată de familia mea şi pentru că îmi doresc ca ei să fie întotdeauna protejaţi, m-am hotărât să trag un semnal de alarmă.

Din cauza acestor statistice îngrijorătoare, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților lansează o campanie de educare în acest sens. „Eu ştiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!” reprezintă o acțiune de educare, prin care fiecăruia dintre noi poate salva viața cuiva, îmi propun  să fiu, din nou, Voluntar pentru o zi și să îi informezi pe cei din jurul meu despre cauzele unui AVC și cum să recunoască rapid semnele unuia.

Specialiştii sunt cu adevărat îngrijoraţi

Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România: 

În România sunt anual aprox. 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apar pe fond de fibrilaţie atrială. De altfel, pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta AVC dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp, iar anual, 8.200 de români mor în urma unui AVC. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenţie a AVC pe fond de fibrilaţie atrială, mai ales cu noile generaţii de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi.

Dr. Rodica Tanasescu, Vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicină de Familie:

Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii, cu o gravitate extremă prin complicaţiile ei. Este nevoie să putem trimite pacienţii pentru investigaţii de bază şi decontarea investigaţiilor din filă de buget de paraclinic pentru pacienţii la risc (cei cu factori de risc multiplu sau cei peste 65 ani).”

Dr. Vasile Cepoi, Preşedinte Agenţia Naţională de Management a calităţii în sănătate:

Soluţiile constau, în primul rând, în identificarea pacienţilor cu risc, apoi diagnosticarea şi tratamentul pentru prevenirea AVC şi tratamentul FA. Realizarea accesului pacientului la servicii medicale de care are nevoie: access la investigaţii şi la tratament cu risc hemoragic scăzut în prevenirea AVC dar care nu sunt decontate de CNAS. Este necesară o analiză serioasă, să se vadă costurile actuale şi care ar fi rezultatele şi costurile în cazul în care se asigură accesul la investigaţii şi tratament.

Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Romane de Cardiologie:

Trei lucruri importante ar trebui făcute: depistarea la nivel de medic de familie, în al doilea rând, tratamentul să fie accesibil populaţiei din România, deci să existe o rambursare a lor prin programele dedicate ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS. În al treilea rând, să existe posibilitatea să monitorizăm şi să urmărim pacienţii.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

Ce trebuie să ne amintim? AVC, FA, IC şi HTA

Fibrilaţia atrială (FA) este, poate, cea mai frecventă aritmie cardiacă şi netratată duce la AVC (până la deces sau invaliditate). În plus, FA tratată necorespunzător poate să deterioreze funcţia cardiacă şi să ajungă în final la Insuficientă Cardiacă (IC) cu toate consecinţele ei”, spune Cardiolog Dr. Ana-Maria Vintilă:

Cauzele de producere a accidentului vascular cerebral sunt multiple:

  • HTA (hipertensiunea arterială),
  • diabetul zaharat,
  • dislipidemiile (Dislipidemia este caracterizată de creşterea colesterolului din sânge şi/ sau a valorii trigliceridelor. De asemenea, ea poate fi caracterizată şi de nivelul de colesterol HDL prea scăzut, fapt ce contribuie la declanşarea şi evoluţia aterosclerozei),
  • obezitatea,
  • vârsta,
  • sindromul de apnee în somn.

Pacientul care face AVC pe fond de fibrilaţie atrială rămâne cu deficite neurologice importante şi dizabilitate pe termen lung (invaliditate motorie şi cognitivă, depresie etc)

Statisticile studiului ANPP din 2018 spun că numărul total de cazuri unice cu fibrilaţie atrială depăşeşte 200.000 de cazuri pe an, numărul de bolnavi unici internaţi pentru AVC într-un an în spitale depăşeşte 128.000 de cazuri, din care peste 20% au suferit şi de fibrilaţie atrială iar
povara financiară pentru tratamentul AVC depăşeşte 145 de milioane de euro pe an, prin tratament preventiv s-a putea economisi 60% din suma de mai sus.

La costurile tratament AVC se adaugă: costurile legate de pensionări anticipate, pierderea veniturilor şi beneficiilor datorate activităţii, plăţile pentru diferite grade de handicap, costurile de recuperare şi/sau de îngrijire.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

Metoda FAST sau cum recunoaştem un accident vascular iminent

Pentru a identifica o persoană care este pe cale să sufere un accident vascular cerebral se foloseşte metoda FAST:

  1. Face – se strâmbă fata,
  2. Arm – nu se mai mişca mâna,
  3. Speech – pacientul nu mai vorbeşte bine sau deloc,
  4. Time – timpul trebuie să fie cât mai mic până la rezolvarea situaţiei.

Acestea sunt semnele pentru accidentul vascular ischemic, adică aproximativ 85% dintre cazuri.

În accidentele hemoragice (restul de 15% din cazuri), pacienţii prezintă:

  1. durere mare de cap,
  2. durere în spatele ochiului,
  3. rigiditatea cefei,
  4. nu pot pune bărbia în piept sau pur şi simplu pacientul cade din picioare,
  5. comă mai superficială sau mai profundă.

Campania „Eu ştiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!” se derulează în perioada 28 Octombrie – 11 Noiembrie 2019. Detalii suplimentare găsiţi pe siteFacebook si Instagram. Nu te panica! Implică-te şi salvează o viaţă!

Partajează asta:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Despre sănătatea intimă la femei
    1 February 2020 at 19:38

    […] suntem în anul 2020, încă există femei în România care nu ştiu cum să aibă grijă de sănătatea lor, în special sănătatea intimă. Chiar la 30 de ani de la căderea comunismului, există zeci de […]

Leave a Reply