Personale

Azi pentru Mâine în Comunitate şi colectarea selectivă

Azi pentru Mâine în Comunitate şi colectarea selectivă

Azi pentru Mâine în Comunitate şi colectarea selectivă a deşeurilor este proiectul care îşi propune să aducă puţin din comportamentul cetăţenilor altor ţări europene în România. Colectarea selectivă a deşeurilor, reciclarea şi reutilizarea unor produse ori transformarea lor în altele nu mai este demult doar un vis în ţări precum Marea Britanie, unde locuiesc acum. Este, însă, un ideal ce pare greu de atins în România, deşi iniţiative există de ani de zile.

Când România a fost primită în Uniunea Europeană, ne-am gândit la toate beneficiile de care pute profita odată cu acest pas important în istoria ţării noastre. Nu ne-am gândit, totuşi, că va trebui să ne aliniem cu alte ţări europene şi să încercăm să ne comportăm ca atare. Deşi avem, majoritatea dintre noi, o rudă sau un prieten peste hotare, nu pare că învăţăm foarte multe de la ei. De cele mai multe ori, nici cei plecaţi nu învăţa nimic, preferând să nu se alăture culturii ţărilor în care şi-au găsit o a doua casă, ci să rămână în bula lor.

Ne îngropăm în gunoi, la propriu. România înoată în mulţi de gunoaie şi zone adiacente în care oamenii aruncă orice nu le mai este de folos, fără să se gândească la consecinţe. Nici măcar legea nu pare să găsească o cale de a-i pedepsi pe cei care aleg să se dedea la asemenea comportamente. În Marea Britanie, aruncarea de obiecte ce nu reprezintă gunoi menajer sau reciclabil se plăteşte cu amenzi usturătoare. În România se ridică din umeri şi se merge pe premisa veche dar atât de populară “Lasă, frate, merge şi aşa!”. România trebuia să atingă până la finalul anului 2020 o rată de reciclare de 50% pentru deşeurile municipale. Din păcate suntem abia la 13% cu procentul de reciclare. În 2017, când România era trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea Directivă 2008/98/CE privind deşeurile, gradul de reciclare era sub 5%.

Azi pentru Mâine în Comunitate şi colectarea selectivă

Tot dau exemplul Marii Britanii pentru că locuiesc aici de mai bine de trei ani şi am văzut, am luat parte şi încă mă implic în acest proces al colectării selective şi reciclării pentru că am ales să învăţ de la cei care fac mai bine decât noi ca să pot să îi învăţ şi pe cei de acasă aceste lecţii importate care ne pot scoate la liman. Rata de reciclare a deșeurilor casnice din Marea Britanie a fost de 45,7% în 2017, primul meu an aici. Țara Galilor a avut cea mai mare rată de reciclare în 2017, la 57,6%. Aceasta este singura țară britanică care a depășit ținta UE de a recicla cel puțin 50% din deșeurile provenite din gospodării până în 2020 dar Anglia și Scoția au urmat cu 45,2%, respectiv 43,5%. În acelaşi timp, pentru o mai mare implicare, ultima săptămână din septembrie anul acesta va fi Săptămâna Reciclării în care organizatorii aşteaptă, la fel ca în alţi ani, la o implicare în masă. În 2019, Recycle Week a atins 16 milioane de oameni doar pe canalele digitale. Un procent impresionant de 91% dintre persoanele care au văzut campania au declarat că au reciclat mai mult decât în anul precedent.

Colectarea selectivă şi reciclarea nu se pot realiza fără cooperarea comunităţii, acesta fiind scopul proiectului dezvoltat de CSR Nest şi de Fundaţia Coca-Cola. În multe ţări europene există multe proiecte menite să deschidă “apetitul” cetăţenilor pentru reciclare. În Marea Britanie, fiecare casă are câte un coş de gunoi special pentru reciclare. În multe ţări europene există maşinării unde oamenii introduc diferite tipuri de deşeuri ce pot fi reciclate, precum plastic, metal sau sticla, în schimbul cărora primesc bani sau bonuri de cumpărături, dacă acele maşinării se afla în supermarketuri.

Proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate şi colectarea selectivă va fi implementat in peste 20 de comunitati din cadrul judetelor din partea de sud a Romaniei si din Bucuresti. Proiectul este finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge.

  • Arges: Pitesti, Curtea de Arges,
  • Bucuresti: cele 6 sectoare,
  • Calarasi: Calarasi, Lehliu Gara,
  • Dambovita: Targoviste, Gaesti,
  • Dolj: Craiova, Filiasi,
  • Ilfov: Buftea, Voluntari,
  • Prahova: Ploiesti, Câmpina,
  • Teleorman: Alexandria, Rosiorii de Vede.

Ce si-au propus cei de la Azi pentru Maine in Comunitate?

Sa ajungem la minimum 25.000 de persoane din cele 7 judete din sudul Romaniei si Municipiul Bucuresti, care vor intelege importanta colectarii selective a deseurilor;

Sa organizam 24 de intalniri si dezbateri cu actori relevanti (autoritati locale, organizatii relevante), cu scopul de a imbunatati colaborarea si interventia in domeniul colectarii selective a deseurilor;

Sa dezvoltam un set personalizat de instrumente care sa sprijine atat persoanele fizice cat si comunitatile locale in intelegerea si practicarea reciclarii si colectarii selective a deseurilor.

azi pentru maine

Ce rezultate vor avea?

Un ghid destinat cetatenilor, care va cuprinde legislatia nationala in domeniul colectarii selective precum si exemple de buna practica in domeniul colectarii selective;

Un plan de actiune rezultat in urma informatiilor obtinute in timpul sesiunilor de dezbatere;

Selectarea a 50 de cetateni sau organizatii (ONG-uri, membri ai comunitatii sau companii), care vor dezvolta un sistem de colectare selectiva, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului si sustinerea acestora atat financiara cat si prin consiliere/consultanta

Iubesc cultura românească şi toate lucrurile pe care le-am învăţat acasă, care m-au crescut şi m-au făcut om. Cu toate acestea, învăţ şi de la alţii, alţii care au avut mai multă libertate de a se dezvolta, tari în care comunismul nu a îngenunchiat umanitatea. Avem atât de multă libertate acum. Ne plimbăm prin atât de multe alte ţări care ştiu să facă lucrurile mai bine decât noi pentru că au avut libertatea de a pune în practică idei şi gânduri. Poate nu tot ce funcţionează la alţii vă funcţiona şi la noi, dar cu puţine influenţe exterioare şi oameni cu idei măreţe de la noi, putem crea o Românie în care cei plecaţi să se întoarcă, într-o zi.

Partajează asta:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Unt de arahide crocant de la Sunday
    28 July 2020 at 14:49

    […] si fibre, dar sunt si combinatia ideală între nutritiv si delicios. Si pentru ca vorbeam despre colectare selectiva si reciclare, Sunday folosesc borcane din sticla reciclabila pentru produsele lor. În Bucureşti, în zilele de […]

Leave a Reply