Profesionale

Niciodată nu-i prea târziu să înveţi

 

Niciodată nu-i prea târziu să înveţi ceva nou. Statisticile spun că europenii cunosc cel puţin o limbă de circulaţie internaţională. Aşadar, europenii sunt bilingvi, cel mai adesea pe engleză. Filmuleţele amuzante de pe Youtube ne arată cum americanii nu pot enunţa saluturi în mai mult de o a doua limbă. Asta depinde, până la urmă de orice om. Dar cât de fain este să putem comunica şi cu alte comunităţi.

Tangenţele mele cu această limbă au început destul de timpuriu, încă de când priveam desene animate. Uneori acestea îmi erau traduse de o vecină, bună prietenă de familie. Aceasta a ajuns la şapte limbi străine pe care le-a studiat şi asimilat dar engleza îi rămânea prima dragoste. Apoi am început să o studiez şi eu, undeva prin clasa a doua. Îmi amintesc şi acum o întâmplare extrem de amuzantă din timpul unei încercări, timide, de a traduce o propoziţie. Trebuia să spun că am o pereche nouă de blugi. În capul meu nu era cuvântul jeans ci cuvântul “pantaluns”. Aşa am scris şi aşa am tradus propoziţia. Bine-nţeles că am fost de tot râsul şi a fost şi primul moment destul de ruşinos pentru copilul de opt ani care eram atunci.

Nu mi-a fost greu, în ultimii ani să înţeleg ceea ce vorbeau oamenii în engleză. Nici filmele nu îmi sunt imposibil de tradus şi privesc, adesea, seriale netraduse pe care chiar le înţeleg. Cumva e un mod de a învăţa engleza singur. Din păcate, însă, vocabularul meu, din acest punct de vedere, e slab şi îmi este extrem de greu să mă exprim. De asemenea am lacune în scris ceea ce mă descurajează, enorm deşi îmi place engleza. Mă fascinează în special accentul britanicilor şi toate inflexiunile în funcţie de zonă.

Dar sunt adult acum şi încă unul extrem de ocupat, prins cu probleme de zi cu zi şi tot felul de alte preocupări care îmi aglomerează programul. În plus, exista puţini profesori care pot preda engleză la nivelul unui adult grăbit şi stresat. De altfel, dacă punem la socoteală şi drumul pe care l-am parcurge pentru meditaţii, mai ales dacă acesta e imperios necesar după job deja nu am făcut nimic. Nu ştiu câtă relevanta ar mai avea acel curs, câte am mai putea reţine sau ce ne-ar putea menţine atenţia cât să nu renunţăm.

Recent am susţinut un mic text pentru engleza basic care presupunea câteva traduceri. Mi s-a explicat câte confuzii fac între cuvinte, exact ca în copilărie cu pantalonii şi că timpurile sună diferit în capul meu decât suna în realitate. Oricum am tendinţa de a gândi în română şi mă supăr când nu îmi iasă în engleză. Dar poţi învăţa engleza fără profesor. Desigur îţi poţi planifica sesiunile şi examenele în funcţie de timpul tău, poţi să îţi verifici cunoştinţele iniţiale şi să te focusezi pe acele lacune pe care trebuie să le umpli şi ai şansa, ca la final, să fii atât un cunoscător de limba engleză la nivel de bază cât şi să reuşeşti să îţi duci şi alte planuri la bun sfârşit. Un fel de Win – Win atât pentru cel care deţine platforma şi e gata să îţi răspundă la întrebări şi să îţi explice unde mai ai de lucrat cât şi pentru tine că reuşeşti să pui bazele cunoştinţelor de engleză cât să poţi o conversaţie plăcută cu orice altă persoană.

Ştiu că o limbă străină cunoscută este extrem de importantă pentru orice om care îşi doreşte să se dezvolte şi îmi pare rău că am pierdut ani de zile de informaţii şi sprijin în asimilarea unor noţiuni specifice învăţării unei limbi străine. Dar mi se pare incredibil cum oameni inventivi vin în ajutorul celor care se simt pierduţi dar speră, totuşi, să revină la suprafaţă şi să reuşească acolo unde nu reuşeau.

Şi da, practica e mama învăţăturii şi mă bucur că am şi prieteni care mă pot ajuta să îmi consolidez cunoştinţele şi să mă corecteze acolo unde este cazul cât să învăţ şi să nu repet asemenea greşeli. Cu toate că nu este ceva dificil şi învăţăm indiferent de vârstă, trebuie să exersăm, să ne dăm interesul, să ştim cât de multă importanţă are ceea ce învăţăm că să putem avea rezultate favorabile. Aşadar, spor, determinare şi zâmbete! O scoatem noi la capăt!

Acest articol vine ca răspuns în cadrul competiţiei Spring SuperBlog pentru proba a patra.

Partajează asta:

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply